onsdag 16 september 2009

Flyget det växande klimathotet
DN har i dag en rubrik med "Turismen.. klimathotet". Men det är inte riktigt sant. Det blir så bara om turismen med flyg till avlägsna platser fördubblas till 2020. Tyvärr, säger några transportforskare att fakta talar för att det blir så.
Mer närturism, t.ex i Stockholms skärgård, fler resor med tåg och buss och ordentliga miljöskatter och bränsleskatter på flyget är vad som krävs.

Barroso omvald -men kommissionens roll måste ändras
Hörde på radion att M Barroso blivit omvald i EU-parlamentet som ordf i kommissionen. Väntat och naturligt utifrån ett mer högerinriktat parlamentet efter EU-valet i våras. Bra också i det lilla perspektivet att kommissionen bättre bevakar mänskliga rättigheter, immigration och klimatfrågor. Men behövs det tre nya kommissionärer för det?
Nej, gör helt om. Kommissionen skall vara en förvaltning som genomför beslut av förtroendevalda i ministerråd och EU-parlament och inte ha ngn ensamrätt att lägga förslag om nya EU-lagar som gäller i alla medlemsländer. Byt ut kommissionen mot regeringskansliet och se hur totalt odemokratiskt och feltänkt systemet är.

Centern chanslöst mot miljöpartiet
säger en ledarskribent i Expressen i dag. Nej, inte chanslöst men chanserna har kraftigt minskat som det främsta "miljöpartiet" i landet. Orginalet är bättre än kopian, sa Andreas Carlgren, minns jag när miljöpartiet bildades. Men hur är det nu? Kärnkraften och Förbifart Stockholm är två tunga uppförsbacker.
Men det kan ändras. Regeringen skulle kunna satsa lika mycket på spårbilar som på
förbifarten, dvs 30 mrdr kronor. Det skulle verkligen göra skillnad....

För övrigt har jag ägnat dagen åt just miljön och klimatet, med Framtids- och klimatberedningen på fm och hela em åt Kompass och 50-talet förträdare för kommunerna runt Stockholm som vill satsa på, ja just det, spårbilar....

Inga kommentarer: