torsdag 24 september 2009

Långt fullmäktige efter "gediget arbete"
Det kan man inte säga annat än att förberedelserna inför budgetarbetet och budgetdebatten i kf i går kväll har varit omfattande och "gedigna". Då tänker jag både på oss i Alliansmajoriteten, under finansminister Göran Janssons fasta ledning, och oppositionen, inte minst miljöpartiet, som verkligen har arbetat med sina alternativa budgetförslag.
Det blev en bra budgetdebatt om kommunens viktigaste uppgifter, ekonomin förstås, förskola, skola, äldreomsorg, planering, kultur, fritid, miljö och Värmdös framtid. En riktig genomgång av vad en expansiv kommun arbetar i för verklighet.

Men gör om till nästa år
Men....det måste bli en bättre och mer demokratisk och strukturerad budgethantering. Det går inte att sitta på två ajourneringar och ta ställning till hundratalet yrkanden som de flesta fullmäktigeledamöterna fått samma kväll och tro att det blir en seriös behandling. Utrymmet för diskussioner med det egna partiet, utrymmet för för förhandlingar mellan partier blir i det närmaste noll.

Förslag
Vi har två kf-möten om budgeten tidigt utannonserade i förväg. På det första presenteras alla dokument, alla att-satser och all text i övrigt från alla partier. Vi har en rejäl diskussion med inledande allmänpolitisk debatt, presentation av alternativ, nämnddebatt och genomgång av att-satser och förslag.
På det andra, förslagsvis en vecka senare, tar vi alla beslut. Då har vi hunnit bedöma den samlade dokumentationen, diskuterat och förankrat i egna partier, tagit kontakter över partigränserna och formulerat gemensamma förslag. Det underlättar också för presidiet som nu i går fick sammanställa yrkandena strax före 02.00 på morgonen....
Det blir effektivare och mer professionellt. Och vi slipper sitta på Folkets hus till 03.00
på morgonen och tro att vi varit effektiva....

För övrigt är jag nöjd med Alliansens offensiva krisbudget och centerns påverkan på mer välfärd, skola, omsorg och för pengarna, eller mer verklighet och mindra byråkrati.

Nu har det blivit över fem timmars sömn och jag åker in till en sjukvårdskonferens med centerfolk runt om i landet

Inga kommentarer: