tisdag 15 september 2009

Höghastighetståg?
Regeringens satsning på höghastighetståg är bra. Bättre än motorvägar för fler bilar genom Förbifart Stockholm. Men det finns frågetecken. Det handlar om hisnande summor. Sådär 125-150 mrdr kronor. Och säg det projekt som blivit billigare än beräknat. Och vad hände med Göta kanal? Det är ungefär i samma storleksordning. Det blev en turistattraktion, men ingen transportled av betydelse. 125 mrdr motsvarar tre ggr försvarets budget eller tio år av normala infrasatrukturinvesteringar i Sverige. En viktig fråga är om snabbtågen tränger ut andra investeringar i regionerna. Hur går det med spårbilar, spårvagnar, trådbussar, busskollektivfiler?

Sänkt skatt till pensionärerna - bra men "för lite och för sent"
Det sista hade jag väntat mig från Thomas Östros, men det kom inte i dag heller. Det har inte kommit på flera dagar, varken i samband med pengar till kommunerna, till rättsväsendet eller till pensionärerna. Han har förstås fått tillsägelse. Du måste hitta på ngt annat att säga. Men ngt alternativ kom inte oppositionen med.
Förslaget går åt rätt håll. Satsningen sker på låga och medelstora pensionsinkomster. Det är bra och rätt , sa SPF:s ordförande och min gamle kollega i EU-parlamentet Karl - Erik Olsson i en kommentar. Men vad händer med marginalskatten för de pensionärer som ligger "snäppet över", sa han. Här blir nettot efter skatt litet, väldigt litet. Och 3,5 mrdr på pensionärerna när jobbavdragen har fått 70 mdr?
Men klaga inte. Tillsammans med höjt grundavdrag, dubbelt jobbskatteavdrag för de pensionörer som väljer att jobba efter 65 och sänkt löneskatt för arbetsgivare som anställer pensionärer blir det riktigt bra...."men för lite och för sent".

För övrigt läste jag alla vi barn i Bullerbyn för Emma i går och en annan Bullerbysaga om julen med hästar, bjällerklang, stearinljus och fotogenlampor. Det här var för mer än hundra år sedan, sa jag. Tyst.....tyst....tyst... Farfar, kommer du att bli hundra år?

Inga kommentarer: