måndag 28 september 2009

Merkel stärker sin ställning trots valförlust
Trots en liten nedgång för kristdemokraterna stärker Angela Merkel sin ställning när nu socialdemokraterna går så kraftigt tillbaka och fridemokraterna gör en rejäl uppgång. Det blir en rent borgerlig regering. Bra med tydliga regeringsalternativ, men jag har uppfattat det som att koalitionen CDU och SPD har fungerat riktigt bra. Ett bra samarbete i stället för blockpolitik. Å andra sidan, med en opposition i regeringen blir läget för väljarna minst sagt otydligt.

Men svåra frågor att lösa
Det blir nog inte lättare att lösa frågan om Tysklands deltagande i Afghanistan där en förstärkt vänster kräver omedelbart uttåg och socialdemokraterna blir friare att kritisera regeringen. Ett bra förslag om den nya regeringen skulle tvingas till ett planerat återtåg. Afghanistan är redan p väg att bli ett nytt Vietnam.
Kärnkraften blir en annan svår fråga och tragiskt nog stärks kärnkraftskramarna med den nya regeringen. Den borgerliga regeringen kommer att förlänga livstiden för de 17 reaktorer som för inte så länge sedan skulle avvecklas. Det är att gå i helt fel riktning som tyvärr kan påverka också andra länder, som t.ex Sverige.

Mer makt och resurser till Ekobrottsmyndigheten
är ett bra svenskt förslag. Regeringen trappar upp kampen mot finansbrotten och fifflet med insideraffärer, bokföringsbrott, konkursbrott, skattebrott och EU-bedrägerier.
Kronofogden borde också få utökade resurser för att komma åt folk som inte gör rätt för sig och håller sig undan utmätning.

För övrigt har vi i dag haft en heldag med diskussion om Värmdös översiktsplan och inte minst hur den demokratiska processen kring planen skall förankras och samordnas med framtids-, klimat och kollektivtrafikfrågorna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra Hans, inte bara mer makt åt ekobrottsmyndigheten utan även polisen och allt som står för orndning i samhället. I vårt land får man känslan av att brottslingar och slugingar belönas och offer bestraffas. Det är ju så synd om folk, alla måste få en andra, tredje, fjärde chans. Suck!
/D.F