fredag 20 november 2009

Herman Van Rompuy och Catherine Ashton - bra val på nya maktposter
Att inrätta ett "presidentämbete" och en "utrikesminister" i EU stärker EU-makten och leder i riktning mot en EU-stat. Valet av Rompuy och Ashton är ändå med dessa förutsättningar ett bra val. Det är två personer med goda kvalifikationer på området med inriktning på att samla, ena, medla och samordna. Det är inga personer som, liksom Tony Blair, vill lysa av egen kraft gärna med stridskrafter i Irak. Kvinna - man, litet land - stort land, kristdemokrat- socialdemokrat. Det är ett väl lagt pussel.
"Så missade Europa en viktig chans", skriver Dagens Nyheters ledasida som vill ha en mer "dynamisk" ledare. Inte alls. DN har missat poängen med samarbete. Det skall inte vara någon självlysande president modell EUropas Förenta Stater.

Fler kommuner måsta ta emot ensamkommande flyktingbarn
Det har jag skrivit flera gånger på bloggen och det är oerhört illa att endast 104 av 290 kommuner har avtal med Migrationsverket. 46 av 55 centerstyrda kommuner saknar avtal. Bättring, säger riksdagsledamoten Fredrik Federley ( c ) som skrivit brev till alla c-kommuner i saken. Bara att hålla med.

Pinsamt att Sverige inte upphöjt barnkonventionen till lag
ja, det är verkligen pinsamt. Ännu värre är att vi får kritik för att vi inte följer den på flera områden som utebliven akutvård och skola för papperslösa barn och brister vid familjeåterförening. Skärpning Sverige.

För övrigt har jag i dag gått igenom med Carin Blomberg på kommunkansliet om uppläggningen av slutfasen i Framtids- och klimatberedningen. Procentsatser och tidsmål för att minska CO2-utsäpp, minska energiåtgången, öka kollektivtrafiken...

Inga kommentarer: