lördag 31 januari 2009


En lyckad ledarkonferens med centerdistrtiktet
Just hemkommen från distriktets årliga "Saltsjöbadskonferens" som det hette under en massa år från 70-talets början när konferensen alltid var på Grand Hotel i Slatsjöbaden. Gruppledare, kommunalråd, landstinget, riksdagledamöter. Sen blev det på andra ställen och nu var vi på Utsikten i Nynäshamn. Vi pratade entreprenörsskap, arbetsmarknad, ungdomar, skola, trygghetsboende, 0m EU-valet och 2010. Jag tog upp spårbilarna igen med Anna-Karin Alterå, Mauds statssekreterade.
Ett förslag från mig; avskaffa pensionsåldern helt och hållet. Låt var och en själv bestämma när han eller hon vill bli pensionär. Skapa lag- och avtalsregler som gör det möjligt.

Kd sviker om kärnkraft
Det sitter i ryggmärgen. Atomkraft nej tack. Mats Odell var vice kampanjgeneral vid sidan om Lennart Daléus. Själv var jag ordförande för Stockholmsregionens Nej till Kärnkraft med bland andra Anders Carlberg i styrelsen. Och demonstrationerna mot Barsebäck. Vad ska väck Barsebäck- vad ska in sol och vind. Kd bryter nu med sin ideologiska bas, sin heder. Opinionssiffrona sätter skräck i partiledningen som hoppas att detta skall bli vändningen. Det kommer det inte alls att bli. Det kan bli raka motsatsen förutom att det är politiskt lika fel i dag som 1980.

Och Ingemar Johansson har gått ur tiden.
Ja ur denna världen, men har är för evigt "the Champ" och förknippat med ögonblick man aldrig glömmer. Sommarlovet hade just börjat. Min pappa som arbetade på SCA som kamrer hade ordnat ett sommarjobb åt mig i skogen i Stugun. Jag satt tillsmamans med en finne som var en hejare på att hugga björkved och lyssnade på transistorradion mitt i skogen, mitt i natten vid 03-tiden, midsommardagen. Oj vad vi skrek i den ljusa sommarnatten. Jag var 17 år. Sverige hade en världsmästare i tungviktsboxning. Tack Ingo.

torsdag 29 januari 2009

Erikcsson säger nej til lönelyft
Alldeles utmärkt att Ericsson säger nej till lönelyft för de 200 högst avlönade anställda i företaget. Det hade varit ännu bättre om de också sagt nej till utökade bonusar. Att avskeda folk för att minska kostnaderna och låta högavlönad personal få ännu mer betalt blir en opinionsmässigt omöjlig ekvation för företagen. Det är bara att inse.

Ett bra kommunfullmäktige i Värmdö
Det var riktigt roligt i går kväll på kommunfullmäktiges sammanträde i Ösbyskolan i Värmdö. Jag och Annika Andersson ( s ) presenterade förslaget till vision från Framtids- och klimatberedningen. Visionen fanns utställd i foyen med bilder,foton och uppsatser om hur vi vill ha Värmdös framtid av elever i skolorna, främst Kvarnbergsskolan. Vi delade ut priser och biobiljetter till eleverna och föräldrarna var där och lyssnade och applåderade.
Nu när visionen som skall in i översiktsplanen är klar skall vi fortsätta med
scearios och strategier för Värmdö 2030 och 2950. Ett jätteroligt arbets som alla i beredningen är mycket engagerade i.
Tyckte att hela kf bar med sig en bättre samarbetsattityd än tidigare och att vi kanske kan se fram emot en lugnare, öppnare och mer faktainriktad andra halvlek av mandatperioden.
Blir kanske lite förvånad att inte lokalpressen är närvarande när der verkligen händer positiva saker i Värmdö, men media lever sitt eget liv...

onsdag 28 januari 2009

Stat, regioner, kommuner
Bra att regeringen samlar sig och kommer med ett förslag om regionkommittén. Regioner med beskattningsrätt och ansvar för infrastruktur, vård, planering, kultur, skolor. Utmärkt med en reional demokratisk nivå. Mindre bra att inte hela Sverige kan gå in i processen samtidigt. Inte så politiskt klokt att lämna Norrland utanför.

Alliansen prövar nya sätt att förankra
Det är verkligen ett utmärkt förslag. Att gå ut till hela svenska folket inom 10 politiska områden och få in synpunkter på vad allmänheten tycker är viktiga frågor inför 2010 års val. Samtal med Sverige skall försöket döpas till. Viktigt inte minst när medlemssiffrorna minskar i partierna och vi måste pröva nya vägar som Barack Obama med bloggar, Facebook, chattar.
Men det hade ju sett bätte ut om partierna redan hade börjat lyssna på de väljare man har kvar. t.ex i EU-omröstningarna.

tisdag 27 januari 2009

Behåll kronan
På både DN Debatt och SvD Brännpunkt finns i dag artiklar om att inför euron. I DN är det ekonomen Harry Flam, väl ihågkommen som entusiastisk ja-sägare inför folkomröstningen om euron 2003. I SvD är det Företagarnas Anna-Stina Nordmark Nilsson. Kronan svänger, exporten skulle öka, räntan skulle sjunka och handeln skulle öka.
Fel, fel. Sverige har haft högre tillväxt, lägre räntor och lägre inflation är euroområdet både före och efter folkomröstningen 2003. Den låga kronkursen ökar handeln, exporten och förhindrar att arbetslösheten ökar ännu mer.

Kostnaden för kärnkraften ökar
Kostnaden för att ta hand om kärnkraftsavfallet ökar nu till 78 mrdr kronor eller 23 mrdr mer än prognosen för två år sedan. Det konstaterar Svensk kärnbränslehantering AB, SKB. Totalnotan ligger nu på 107 mrder kr. Riskerna och kärnvapenspridningen är de främsta argumenten mot kärnkraften. Ekonomin är inga dåliga argument heller. Hur ser prognosen ut om ytterligare två år?
Låt folkpartiet driva på för euro, kärnkraft och nato. Det sista bäddar tyvärr regeringen själv för när man i det närmaste ytterligare en gång halverar det svenska försvaret. Det är Sverige vi skall försvara inte kriga i andra världsdelar som Afghanistan. Byt kriget där mot civila insatser och ta hem och stärk försvaret hemma.

måndag 26 januari 2009

Nytt internationellt organ för förnybar energi
Väldigt roligt är det att läsa om det nya internationella organet för förnybar energi som bilads i dagarna. Det nya organet heter Irena och står för International Renewable Energy Agency. Det skall bli en kunskapsbank med stöd från teknisk expertis och hjälp till finansiering av förnybara energiprojekt från sol, vind, vatten och jord.
Förnybar energi kan dämpa klimathotet och att redan 100-taalet regeringar är med bådar gott.

Satsa på småföretagen - de verkligt små
Det behövs inte mycket grävande i statistik för att inse att de små företagen är avgörande för jobb och utveckling. 95 procent av alla företag i Sverige har 1-9 anställda. De små företagen skiljer sig enormt från större. Rätt personer är helt avgörande (LAS), personalkostnaderna totalt dominerande ( arbetsgivaravagifter).
Vi måste lära oss att förstå vardagen för småföretagare,sa Mats Eriksson när jag träffade honom några timmar på eftermiddagen ute i Älvsby. Hans konkreta förslag är ett grundavdrag på 10 000 kronor för alla företag stort som litet. Det skulle gynna de små företagen. Att ta bort 25%-momsen på catering som serveras och låta den vara 12% liksom på den catering som bara levereras till dörr, är ett annat förslag som Mats drivit länge.
Det tar jag med mig på ett centermöte i helgen för gruppledare, riksdagsledamöter och landstingsfolk i Nynäshamn. Ett småföretagarnätverk kunde kanske vara nåt...

söndag 25 januari 2009

Riksdagsval...
Det ser ut som om Alliansen tar in allt mer på den rödgröna oppositionen. Det skliljer bara 5,7 procent i dagens siforedovisning i DN. Visst, krisen har gynnat regeringen, men regeringen och inte minst Fredirik Reinfeldt själv har stärkts i opinionen. Rejäla besked, bra stödpaket och fler att vänta. Någon form av stöd till kommunerna skulle minska skillnaderna ytterligare.

...och EU-val
Där många känner att de inte kan påverka. Det gör partiledningarna själva med lite demokratikuliss kring medlememsomröstningar och provval. Och EU tar väl ändå de flesta besluten utan att fråga mig...Och dom tas inte ens av förtroendevalda utan 90 procent tas av välbetalda tjänstemän i EU-kommissionen i det tysta.
Mätningen visar uppgång för de partier som har en tydlig profil -ja till mera EU och Nato som fp eller tydligt kritiska som mp. Lite förvånad över att Sören Wibe och Junilistan bara har två procent, men det kommer att ändra sig. Kd får verkligen se upp och det skall centern göra också.
Väljarna har redan sett att interndemokratin havererat...

För övrigt spelade jag utmärkt tennis i dag med Micke. Nästan så att jag slog grabben och hade 3-3 i första set. m
Men sen...Ja, det gick lite sämre för mig eller bättre för honom...Emma bara busade när jag hämtade Micke till tennisen och när vi kom tillbaka ngn timme senare...Mera farfar, en gång till.

lördag 24 januari 2009

Spårbilen kommer
Spårbilar attraherar allt fler kommuner i Sverige och i världen. Det är fantastiskt roligt. Trängseln, datatekniken och klimatdebatten har gett fart åt utvecklingen. Det visar Kompass-kommuner som prövar att satsa på spårbilar - möte i Södertälje i helgen med 50-talet deltagare. Fyra personer deltog från Värmdö; Hans Lindqvist, Yvonne Blombäck, Lars Bryntesson och vår man i förvaltningen Patrik Stenberg.
Tio kommuner med politiker och tjänstemän som är medlemmar i Kompass presenterade där sina spårbilsplaner och informerade varandra om planering, kontakter med myndigheter och finansiering.
De tio kommunerna är Värmdö, Södertälje, Botbyrka, Eskilstuna, Haninge, Karlskrona, Uddevalla, Umeå, Uppsala och Sigtuna. Ytterligare några kommuner med spårbilsplaner deltog i mötet men som ännu ej är medlemmar i Kompass.
Det är otroligt roligt. Kompass bildades för bara ett år sedan så utveckligen har gått väldigt fort.
På konferensen diskuterade vi hur vi skall trycka på statliga och regionala företrädare, stärka erfarenhetsutbytet, öka opinionstarycket och finna vägar för finansiering.

Det globala perspektivet
är lika intressant. I Kalifornien, New York, Korea och England planeras för spårbilar. Arabemiraten tänker bygga en en helt ny stad med 250 000 innevånare nära Abu Dhabi som skall trafikförsörjas med spårbilar och med energi från Afrikas sol.
I Danmark skall en ny stad på 18.000 innevånare byggas 30 km norr om Köpenhamn som också skall försörjas med spårbilar.
Nu satsar vi på det stora klimatmötet i december i Köpenhamn där Kyotoavtalet skall ersättas med ett nytt klimatavtal. Kompass kommer att vara med och ha utställningar, presentationer och en stor spårbilskonferens där vi kommer att ta upp standardiseringsfrågor med EU och FN för att få enhetliga regler.
Allt fler inser att spårbilar är framtiden.

torsdag 22 januari 2009

Tre bra besked från Obama
Bra start från Obama. "en era av öppenhet"ska råda i Vita huset och USA, med färre hemligstämplar. Lönestopp infördes för de bäst betalda medarbetarna för att understryka de ekonomiska problemen. De pågående militärtribunalerna i fånglägret Guantánamo beslutade Obama att skjuta upp.
Tre bra besked i rätt riktning på tre olika områden.

Värmdöalliansen formerar sig
Det är riktigt roligt med mötena nu i Allians för Värmdö. Lars-Erik har tagit över klubban i både kommunstyrelsen och de interna diskussionsorganen som A5, kommunledningsmötena och A12 som jag just kommer hem ifrån.
Bra, öppna och ärliga diskussioner om hur vi ska förbättra värmdöbornas infart till Stockholm med bil, buss och spårbilar i de diskussioner som nu pågår i regionen och med Vägverket. Skurubron måste rustas upp och vi tycker det är självklart att Vägverket skall stå för upprustning och andra kostnader men vi ska vara med och diskutera frågan med Nacka.
Jag tog upp förköpen som måste ändras till mer av gemensamma beslut. Tyckte faktiskt att jag fick gehör för detta och att vi arbetar vidare med frågan. Ordentliga underlag måste arbetas fram från tjänstemännen med beskrivningar och informationer om de fastigheter som vi som kommun kan förköpa.
Vi pratade SL-samråd, vi måste stoppa skadegörelsen på Stavsnäsparkeringen och många andra saker. Vi tar oss.

onsdag 21 januari 2009

Hans Lindqvist, ordförande i Näringslivsrådet
kan jag numera skriva på mitt visitkort....ha. Men det skall bli roligt och i dag gjorde jag några företagsbesök på Anna-Lisas frisörsalong i Hamnen, Magnus på Värmdö Hyrmaskiner och Mikael på Kaminbutiken. Tre företag som ser positivt på framtiden. Gärna att kommunen medverkar till t.ex gemensamma företagsmöten på de tre områdena och allmänt stärker informationen om vad som pågår i planeringen.

Överförmyndarmöte
Det glömda uppdraget. Arbetet i det tysta. Rubriker bara om något går snett. Aldrig om allt som görs av gode män, förvaltare och våra handläggare för de i kommunen som behöver hjälp och stöd. Det handlar om flera hundra personer som behöver hjälp utifrån. Mina ersättare som överförmyndare, Clarence Örhammar och Anna-Lena Östman samt våra duktiga handläggare Maria Olsson och René Winborg var med. Nu planerara vi inför alla årsräkningar som gode männen skall inge före den 1 mars och vi skall försöka granska dem innan sommaren.

Spårbilar i Sundbyberg
Lika roligt varje gång jag är ute. Nya människor i nya kommuner som planerar för spårbilar. Nu var det centern i Sundbyberg som motionerat i kommunfullmäktige och vill ha in det i kommunens långsiktiga trafiplanering. Stefan Bergström, kretsordföranden, hade bjudit in mig och deltog gjorde också medlemmar från Solnacentern och CUF:s ordförande Magnus Andersson
som förresten kommer till Värmdö och talar på ett öppet möte den 18 mars.
Vi skall driva på så att centern på riksplanet tar lite bättre tag i frågan.

tisdag 20 januari 2009

Obama installerad
Så är då Barack Obama installerad som USA:s 44:e president. Inte besviken på installationstalet men kanske hade jag väntat mig ngt om Gaza och Mellanöstern - som skulle ingivit lite hopp. SÅdant var ju Obama bra på under presidentkampanjen. Kanske lite förvånad över formuleringen om Amerika som världens frihetsland som ingen kan besegra... Men herregud. Det går alltid att hitta ngt...Men han måste komma med besked om en process för fred i Mellanöstern inom närmaste veckan.

Kompass styrelsemöte
Ett gediget arbetsproram får våren diskuterades på Kompass styrelsemöte i dag. Närmast ett informations- och planeringsmöte möte med alla i dag 10 Kompasskommuner i Södertälje nu på fredag. Vi har skrivit rapporter till Vinova, Vägverket, Banverket och riksdagens utredningstjänst om allt som händer runt modern miljövänlig transportteknik som spårbilar i världen. Vi har fräschat upp hemsidan www.podcar.org/kompass. Vi har varit och informerat på transportforrum med 1800 deltagare, talat med Vectus om framtiden för Uppsala testbana Green Tech Centre, Waterfront om Klimatmötet i Köpenhamn i dec, ansökningar till Nordiska rådet och Hållbara städer och träffat folk från Trondheim, Sky City i Helsingfors och Fredrikssund i Danmark som vill ha vår support för utredningar.
Fantastiskt roligt och fler kommuner hör av sig hela tiden...Vore kul om Värmdö med Gustavsberg-Hålludden som första steg blev genombrottet som nu ligger runt hörnet.

måndag 19 januari 2009


Två av tre svenskar ovetande om EU-valet
Inte förvånad av artikeln på DN debatt. Det var bara 37.8 procent som röstade i EU-valet 2004, så det ligger i samma härad. Men varför? När jag frågar får jag svar som det är ändå andra som bestämmer. Och vilka är andra? Det är alla utom jag; EU, partiledningarna. Och det ligger tyvärr mycket sanning i svaret. Vem skall jag ringa om jag vill något i EU? frågade min granne? I kommunen ringer jag Dig eller Lasse eller någon som man känner till.
I dag ringde Göteborgsposten som håller på med en artikel om EU-valet och nomineringarna i centern och kd. Känns lite överspelat men jag blir fortfarande upphetsat arg när reportern ställer frågan om "vad fick du för förklaring till att du ställdes helt utanför listan när du kom på 4:e plats i medlemsomröstningen? För gammal och för kritisk till EU. Avskaffa medlemsomröstningarna eller följ dem.

Skicka inga soldater till Afghanistan
säger författaren Henning Mankell på sid 4 i Expressen. Nej gör inte det. Det luktar mer och mer Vietnam och Irak. Krig, som ingen vinner. Vi har just sett ett sådant avslutas. Det finns inget vinn-vinn bara lose-lose. Hamas hade gått att tala med och någon verkligen hade försökt. Talibanerna går också att tala med och har själva sagt att de är beredda att samtala. Dialog.

Framtids- och klimatberedningen inne i fas 2
I dag har vi lagt ut programmet för arbetet med fas 2 i framtids- och klimatberedningen; scenarios för 2030 och 2050 i Värmdö. Hur komer Värmdö att se ut om vi inte gör något? Och hur vill vi att Värmdö skall utvecklas? Ett fantastiskt roligt arbete som i dag gästades av Carin Voltaire och Ronny Blomstrand från Visit Värmdö som verkligen beskrev hur en småskalig och uthållig turism kan utvecklas i Värmdö. Och där fick jag efteråt...

...be om ursäkt till Annika Andersson ( s )
för ett blogginlägg jag skrev för några dager sedan om att socialdemokraterna inte var närvarande vid invigningen av Ettans fritidsgård. Det var dom visst. Jag stod själv och pratade med en av dem, Lennart Carlsson en lång stund. Härdsmälta och en ursäkt.

söndag 18 januari 2009

Gaza och Obama
Positivt i alla fall att vapenvila ingåtts även om den är bräcklig, som utrikesminister Carl Bildt sa på Agenda för 10 minuter sedan. Det handlar om två, delvis sammanhörande frågor; att Israel medverkar till att lösa den dagliga försörjningen över gränserna till palestinierna och att Hamas slutar med raketattacker in i Israel. Men de hänger som sagt ihop. Får palestinierna mat så behöver de inte bygga några tunnlar över gränserna som också kan smuggla in vapen.
Vapenvila två dagar före Obamas installation... Vad säger man? Det betyder inte att konflikten är löst. Obama måste visa världen något. Förväntningarna är grymt stora men det är också hans förtroendekapital.

Anna Lind och avvisningarna av egyptierna 2001
Folkrättsligt fullständigt oacceptabelt. Att främmande militär eller säkerhetspersonal på vårt territorium avvissar och transporterar ut misstänkta terrorister från vårt land. Kan Anna Lind verkligen ha fattat det beslsutet? Så minns jag att jag tänkte och så skrev jag i min bok inför valet 2002. Jag kände Anna Lindh en del och hade som ordförande i den EU-kritiska organisationen TEAM uppvaktat henne vid flera tillfällen. Skönt att få rätt, nej inte det men skönt att det kommer fram. Persson och Bodström får stå där med skammen.

För övrigt hag vi haft julgransplundring i dag hos oss och Emma har varit med och dansat ut julen, och tagit ut granen. Hon tyckte det var minst lika roligt som att klä den och det blev tomtegröt och julsånger en gång till ....

lördag 17 januari 2009

Kd, Sacrédeus och EU-valet
Medlemsdemokratin havererar, Sacrédeus hängs ut som omöjlig att samarbeta med, partiledningen plockar fram nya toppkandidater bara för att få bort en person.
Lennart ringde i veckan och var mycket bedrövad. Jag känner igen mig i hans situation och har stor sympati för honom, även om ja inte gillar hans politiska ställningstaganden om nej till aborter, och homosexuella äktenskap. Jag kom på 4:e plats i medlemsomröstningen och blev bortplockad helt från listan. Lennart kom också på 4:e plats men hade flest ringar för att stå på första plats.
Medlemsomröstningarna i centern och kristdemokraterna bryter ner och förhånar medlemsdemokratin. I EU-valet kan partiledningarna som i inget annat val i princip själva utse vilka de vill se som EU-parlamentariker. Valberedningarna är pålitliga nickedockor till partiledninen.
Hela nomineringsprocesen blir en enda stor demokratisk kuliss. Sluta med medlemsomröstningar och provval om de inte betyder något. Eller ännu bättre; följ dem.

Ska bli roligt att satsa på företagande och näringsliv i Värmdö
I veckan blev jag vald till ordförande i kommunens näringlsivsråd som ingår i mitt ansvarsområde som gruppledare och kommunalråd för centern som väljs om någon vecka.
Det skall bli väldigt roligt och det finns mycket att göra. Värmdö ligger dåligt till, mycket dåligt i alla rapporter om företagande. Det skall vi nu ändra på genom att helt enkelt bli bättre på att hålla kontakt med våra 4000 företagare, små som stora. Råd, stöd, service och information om pågående planering i kommunen är viktigt för företagandet. Att kunna påverka detaljplaner,va-utbyggnad mm är viktigt för företagare som behöver mark för utvidgning eller etablering.
Småföretag, skärgård, turism och fortsatt utveckling av varumärket Gustavsberg skall vi bygga vidare på. Fler platser för företagande i Älvsby, Hemmesta, Brunn, Djurö, Stavsnäs. Stärk värmdös gårdar och de areella näringarna, satsa på förnybar energi som biobränslen, vindkraft och vågkraft. Stöd turismen, bygg ut vägnätet och infrastrukturen och satsa på modern uthållig teknik som spårbilar.
Värmdö har goda möjligheter med Ekobacken för ekologiskt företagande, turismen genom Visit Värmdö och Visit skärgården.
En första åtgärd blir att ta fram ett kort och konkret näringslivsprogram och stärka förtroendet mellan kommunen och alla ni som, ofta i det tysta, arbetar för Värmdös utveckling.

torsdag 15 januari 2009

Alliansen pressar Sahlin
står det i DN om den första riksdagsdebatten på det nya året. Rätt och fel. Alliansens artikel i DN samma dag gjorde ett stort misstag med rubriken "Inget utrymme för nya ekonomiska satsningar". Fel: En riktig dumhet att tala om detta i ett läge där alla väntar sig att regeringen skall ha beredskap för nya initiativ om krisen fortsätter - och det gör den. Det ger inget framtidshopp och det är mycket detta samhällsarbete och politik handlar om.
Rätt: oppositionen är splittrad och Mona Sahlin har försatt sig i en hopplöst debatthörn där de tre oppositionspartierna bara har ett tema. Regeringen gör fel, för lite, är dålig. Men det räcker aldrig för att få förtroende om man inte kan enas om ett alternativ och det kan man inte. Oppositionen är ohjälpligt splittrad om utrikespolitiken, Gaza, inkomst-,fastighets-, förmögenhetsskatten. Trist att blockpolitiken blockerar lyssnande och öppenhet för varandras förslag.

I Värmdö
hade vi en bra men lång kommunstyrelse till inemot 01.00 i går kväll. Samarbetsklimatet är mycket bättre. Både vår nye kso Lars-Erik Alversjö och oppositionsledaren Lars Bryntesson skall ha en eloge för att de verkligen försökte och tycker jag lyckades bra med att föra en positiv sakdebatt om ekonomin om vårdboendet i Ljung om hur vi skall stärka medborgarnas förtroende för det kommunala förtroendeuppdraget. Det var tidvis riktigt roligt.

För övrigt var invigningen av Ettans fritids- och ungdomsgård i kväll mycket engagerande med eleverna på Kvarnbergsskolan i centrum. Lars-Erik har här ett gediget förtroende och det förvaltade han väl. Några socialdemokrater, mp eller v-representanter såg jag inte till under hela kvällen, men alla gruppledare och många andra från Alliansen var där.

onsdag 14 januari 2009

Det folkrättsliga haveriet i Gaza
Blir närmast arg och förgrymmad över att behöva säga det igen, om FN:s totala förlamning kring kriget i Gaza. Hans Corell, tidigare rättschef i FN skriver i dag i DN och kräver nu att de personer som beordrat de folkräsliga övergreppen skall ställas inför rätta. Ja, varför inte i Israel och Palestina när det var Bosnien, Serbien och Darfur? FN har tre organ som skall bevaka världsfreden och folkrätten; Internationella domstolen,, Säkerhetsrådet och generalförsamlingen. Ta ert ansvar? När detta krig är slut måste FN:s frarmtida organisation diskuteras. Inga fler totalhaverier.

Tjeckien kan öka intresset för EU-valet
Tjeckien som nu har ordförandeskapet i EU första halvåret 2009 kan öka intresset för EU-valet. Tjeckiens president Václav Klaus vägrar godkänna något Lissabonfördrag innan Irländarna gjort det.... Det vet vi inte förrän i höst, om det blir en ny folkomröstning efter det tydliga nej-beskedet den 12 juni 208. Klaus säger också att han skall kampanja till stöd för fördragsmotståndaren Declan Ganley. Det kan bli nej igen...och då kommer frågan i knät på Sverige och Fredrik Reinfeldt som tar över ordförandeskapet den 1 juli. Nu äntligen kanske det kan bli en europadebatt om det maktstinna Lissabonfördraget som kraftigt ökar EU-makten och militariseringen av EU över huvudet på demokratiskt valda nationer och dess medborgare.

För övrigt tycker jag kristdemokraterna och Stefan Dozzy har ett bra förslag att köpa stillastående byggrätter från byggbolagen och göra om dem till hyresrätter som så väl behövs i Värmdö.

tisdag 13 januari 2009

Euro och kärnkraft i Fp:s EU-val
Precis som man kunde vänta sig går folkpartiet ut som Sveriges mest EU-positiva parti och driver två frågor som inte ett dugg har med EU-valet att göra. Frågan om euron avgörs i Sveriges riksdag och kärnkraften likaså. Men förslagen kan ha en poäng. Det kan öka intresset för EU-valet så att vi kommer över de katastrofalt låga 37 procent som deltog i senaste EU-valet 2004.
Att inte folk deltar är inte så konstigt. Man känner ingen delaktighet. Margot Wallström och de andra icke folkvalda men välbetalda EU-lakejerna beslutar till 80 procent i de flesta EU-frågor över huvudet på riksdagen och svenska folket. EU-valet är en demokratisk kuliss. Partiledningarna beslutar om kandidaterna. Spelar det ngn roll vad jag tycker blir frågan ?
Fp driver två bra frågor. Bort med pendlandet mellan Bryssel och Strasbourg som kostar EU:s skattebetalare över 2 mrdr kr om året och bort med EU:s jordbruksstöd som kostar sådär 42 procent av EU:s budgtet på 1.800 mrdr kr per år.

Ett gott samarbetsår i Värmdö 2009
Värmdöcenterns debattartikel om att skapa ett bättre samarbetsklimat mellan Alliansmajoriteten, oppositionen, personal och medborgarna är inne i Nacka-Värmdöposten. Mer av dialog, öppenhet och samarbete är bra för alla. Detta blir desto viktigare när vi tar del av resultatet av SCB:s medborgarundersökning som placerar Värmdö långt under medel i frågan om hur medborgarna bedömer sina möjligheter till inflytande och påverkan. Detta måste upp och föreningar, företag och skolan med skolledare, elever och föräldrar spelar här en avgörande roll.
För övrigt stannade jag en bra stund på dagis när jag nämtade Emma i dag och byggde hus av gubblera (som det hette förut men heter ngt annat i dag) ända till jag förstod att farfar skulle nog gå hem snart.... Men det gjorde han inte utan Emma och jag åkte till Mölnvik och åt glass, precis som vi brukar göra.

söndag 11 januari 2009

Stärk Nordensamarbetet
Läser DN:s ledare om tvåhundraårsminnet av Finlands skiljande från Sverige 1809. Ett gemensamt regeringssammanträde med verkliga ärenden skall hållas mellan ländernas regeringar. Mycket intressant. Jag har i hela mitt liv varit nordist och vill på alla sätt stärka samarbetet mellan de nordiska länderna. Norden bör stärka sina gemenskaper för att bättre kunna påverka EU och omvärlden, inte minst nu i finans- och kristider. Tycker inte vi stöttat Island ordentligt i finanskrisens spår. Vi borde kunna göra mycket gemensamt i Mellanöstern.

Är Kyoto 2 hotat
Tv visade i går en mycket realistisk film om klimatkrisen och ett tänkt scenario där Kyuto 2, dvs fortsättningen på Kyoto 1 som skall beslutas i december i år i Köpenhamn, spelades upp i ett världsdrama med USA, EU, Kina, Mexico m fl länder. En rapport från oljebältet i norra afrika visade att oljan var i det närmaste slut. Den hölls hemlig men kom ut och påverkade hela förhandlingsläget. Det hela slutade med att ett nästan framförhandlat avtal om kraftiga minskningar av väthusgaser havererade när USA inte skrev på. USA och Kina kom i stället, i en separat och hemlig förhandling, överens om att USA skulle stötta Kina med 13 kärnkraftverk och fortsatt kolsatsning men med CO2 nedgrävningar i marken och att Kina inte heller skulle skriva på avtalet. Ett skräckscenario som kanske inte i dag med Obama ser så troligt ut, men där tyvärr kärnkraftslobbyn ser en ny framtid. Kärnkraft är ingen förnybar energikälla.
Centerledningen borde tydligt tala om det för Stureplanscentern som inte tycks förstå det.

lördag 10 januari 2009

67 tror jag visst att jag va... liten gosse så munter och så gla....
Ja, det var i går den 9 jan. Familjen firade i trettondsgahelgen och förresten 67 är väl inget att fira. Men det tyckte i alla fall Emma nyss fyllda tre för hon hade bakat en tårta med sin mamma som hon skulle ta till farfars kalas. Så de så. Och hon ville inte gå hem heller i går efter födelsekalaset, med tårta fölsedagssånger och fiskdamm. Hon ville stanna hos farfar och farmor och sova här. Herregud, kan man få en bättre present. Vi läste Bröderna Grimms saga om Grodkungen - prinsessan som tappar guldbollen i brunnen som en groda hämtar upp... ja , se´n vet ni väl fortsättningen. Små sår och fattiga vänner skall man inte undferskatta...
Så i morse läste vi några sagor till av den moderna, mindre poetiska sorten och kokade havregrynsgröt. Sen blev det måleri och utställnig där vi klistrade upp alla våra teckningar på väggen. Sedan gick vi ut och hämtade ved och letade efter tomten i skogen men vi hittade inte...
Han är nog och gör nya julklappar , sa Emma. Och det tror jag också.
På eftermiddan spikade Emmas pappa Mikael och jag upp en panelvägg på deras vind som dom bygger ut. Och när jag skulle gå hem så frågade Emma; när ska du ha nästa kalas farfar...?

fredag 9 januari 2009

Gazakriget fortsätter
och förlamningen i FN och det internationella samfundet fortsätter. Kriget går vidare och Israels oproportionerliga övergrepp ökar. Rödakors konvojer beskjuts och civila får ligga skadade alldeles intill Israels soldater som inte ingripper.
Oppositionen i Sverige har inte någon samlad uppfattning av vad som skall göras mer än att man kritiserar regeringen. Men det är inte Mona Sahlin, Urban Ahlin eller partisekreteraren Marita Ulvskog som gör det utan Kent Härstedt, en bit ner på s-stegen, utan att fördenskull förringa honom. Men hans kritik är heller inte särskilt hård och framför allt inte tydlig. Han vill inte gå lika hårt fram som miljöpartiet och vänsterpartiet, där det senare vill klippa alla band till Israel.
Vad säger Centern? Kan inte centern ta upp FN- frågan och kräva att regeringen tar ett eget initiativ och inte bar låter allt gå genom EU.

Värmdös ekonomi försvagas
Värmdö får lägre skatteintäkter än planerat. Färre fllyttar in i kommunen och det påverkar skatterna negativt. Den ökande arbetslösheten skapar sociala problem och försörjningsstödet blir vad som till slut finns att tillgå. På plussidan går dock räntorna ner, men hur mycket det påverkar kommunen vet vi inte. Ett samlat ekonomiskt "krisprogram" som komplettering till budgeten skulle kanske tas fram.

onsdag 7 januari 2009

FN:s säkerhetsråd måste reformeras
Den totala förlamningen i FN:s säkerhetsråd visar sig tydligt nu i Gazakriget när beslut och handlingskraft behövs som bäst. Varför ingenting? Säkerhetsrådets sammansättning och beslutsregler är reliker från slutet av andra väarldskriget. För det första måste säkerhetsrådet utökas och breddas. Det behövs fler medlemsländer kanske 20-25. Då kan beslut tas med 2/3 eller 3/4 majoritet och vi kan få bort den förlamande vetorätten.
Vi måste skilja på ett världsorgan som FN och regionala organ som EU. I EU är det mycket viktigt att vetorätten finns kvar så att inte EU tar över med egna militära insatser, t.ex. Om inte vetorättaten tas bort eller beslutsformerna på annat sät ändras i säkerhetsrådet kommer EU och kanske Nato att ta egna initiativ till militära insatser. Då tappar FN helt ansiktet och världsfreden hotas. Säkerhetsrådet bör kanske också byta namn till Förenta Nationernas regeringsråd och verkligen understryka att man företräder världens regeringar.

För övrigt är det nu viktigt att stödja alla initiativ till eld upphör bara för att få parterna att börja prata med varandra

måndag 5 januari 2009

Fred i Gaza?
USA är nu bromsklossen i säkerhetsrådet för att få fram uttalanden om eld upphör. Minst sagt frustrerande. Särskilt som det är Obama jag och miljoner människor hoppas på skall kunna göra ngt. USA-ambasadören har på fråga enligt AB svarat att "det är meningslöst att anta ett uttalande om vapenvila som Hamas ändå inte följer". Det var det dummaste jag hört. Från en diplomat. Hur vet han det? Tre ggr har säkerhetsrådet mötts utan resultat. Oacceptabelt.

Tjeckien kan stoppa Lissabonfördraget
Lissabonfördraget som kraftigt skulle öka EU:s makt med fler majoritetsbeslut inom fler politikområden och stärka militariseringen av EU kan stoppas. Tjeckien som nu är ordförandeland kan föra fram Lissabonfördraget som en stor fråga och visa vilken ökad makt det ger EU:s redan befintliga institutioner och den nya EU-presidenten och "utrikesministern". Varför inte bara helt klart förklara att Lissabonfördraget, enligt EU:s egna regler, har fallit eftersom ett land, Irland, röstat nej.

Reinfeldt skall naturligtvis tala med facket
Någon har viskat fel sak i Reinfeldts öra, att han inte skall tala med facken. Riktigt korkat. En riktig blunder. Rent allmänt tycker jag inte en ledande politiker skall ställa ngn utanför ett samtal som begär det. I detta fall är det extra dumt. Sverige och Reinfeldt kunde faktiskt vinna mycket på att diskutera Laval-domen, som facket säkert vill. Hur skall vi få svenska kollektivavtal att gälla också i fortsättningen i Sverige? Behövs justeringar ( som ingen sa ngt om i EU-omröstningen) och i så fall vilka? Om inte Sverige hittar ett bra svar kan EU lagstifta bort kollektivavtalen helt och vi står där med ytterligare en överkörning inom ett centralt politikområde. Lyssna Reinfeldt. Du är ju bra på det. Det är också vad jag själv kan säga från de få gånger vi har träffats.

För övrigt noterar jag att världen börjar återgå till det normala tillståndet när brevbäraren kommer med ett tjockt kuvert till kommunstyrelsen

söndag 4 januari 2009


FN:s säkerhetsråd måste kräva att parterna inställer sig till förhandlingar
Hör och läser med stor bedrövelse det eskalerade krivet i Gaza mellan Israel och Hamas. FN:s säkerhetsråd har varit för flata och låtit kriget eskalera. Säkerhetsrådet måste ta tydligare initiativ och kalla till sig parterna. Rådet måste kräva att parterna inställer sig inför rådet och omedelbart inleder förhandlingar om eld upphör som ett första steg för att få i gång fredsförhandlingar. FN:s säkerhetsråd, USA, EU och de omgivande grannländerna borde gemensamat ta ett sådant initiativ. Israel kan vinna ett krig men aldrig en fred och aldrig en världsopinion. Hamas har allt att vinna på att upphöra med raketbeskjutningarna om det är befiolkningens bästa man har framför ögonen.

Snö, kallt, is och skridskor i Värmdö
Ja, snö är kanske att ta i. Några centimeter. Men eftersom det är så kallt så ligger den kvar och täcker marken. Kölden har frusit vattnet i Värmdös vikar och insjöar och vi har fått ett riktigt vinterland.
Har åkt skridskor på Storsjön med Sonja, Micke, Åsa och Emma i dag den 4 januari. Det är en årsdag för mig. För fem år sedan i dag åkte jag genom isen mellan Södersved och Grisslinge. Åk inte åt det hållet sa Sonja, där rinner det ut avlopp. Det vet jag väl sa jag och åkte åt det hållet. 10-12 minuter i en vak kämpande för sitt liv där isen hela tiden gick sönder när jag försökte ta mig upp. Det glömmer man aldrig bort. Sänder varje år (i går) också blommor till systrarna Cecilia och Maria som kom till undsättning och hade med sig en livlina som blev min räddning. Still alive, skriver jag på kortet till dem båda. Det var mycket nära att jag aldrig fått se Emma...

fredag 2 januari 2009

EU-året 2009

Det är verkligen ett EU-år för Sverige 2009. Tjeckien tog över i går som ordförandeland och vi gör det den 1 juli. Den 7 juni har vi EU-val och under hösten skall klimatförhandlingarna förhandlas fram som skall ersätta Kyoto-avtalet. Carl Bildt skriver om detta i dag på DN debatt och verkar inte ha ngt emot "statssocialismen" med statsstöd till Island, Lettland, finansbranschen, bilindustrin... Tvärtom , menar han att det behövs mera. Anpassar sig. Ja visst. Men jag håller med och det är naturligtvis alldeles rätt. Det finns inte och får inte finnas ngn doktrin som säger absolut ja och absolut nej till vad stater och världssamfundet får eller inte får göra när kriser plötsligt växer fram. Där finns det yttersta ansvaret och det måste kunna tas.

Jag har diskuterat med Car Bildt några gånger och jag minns särskilt en gång under EU-folkomröstningen när regeringen, där Carl B var statsminister, presenterade ngt inför EU-folkomröstningen som EU-förhandlaren Ulf Dinkelspiel skulle presentera på en presskonferens. Jag gick på presskonferensen men Dinkelspiel och hans dörrvakter släppte inte in mig på Rosenbad. Jag satt en stund i foyén och funderade på vad jag skulle göra. Då kom statasminister Bildt med full fart och skulle in på presskonferensen. Han såg mig och frågade vad jag gjorde där. Inte insläppt av din EU-förhandlare sa jag, som då var ordförande för Nej till EU inför folkomröstningen.

Det skall vi ändra på, sa Bildt. Klart du skall vara med och lyssna. Och så blev det. Bildt sa till Dinkelspiel mitt under presskonferensen att jag skulle komma in och vakterna släppte in mig.

Mycket hedervärt Carl. Sån´t glömmer man inte...

Och Carl Bildt har i flera avseenden blivit mer av mittenpolitiker också han. Hans tidigare tydligt ensidiga "bild" av Israel har för länge sedan lämnat honom, han har fått en mer nyanserad USA-relation, han kritiserar Ryssland hårt och är i dag Sveriges röst utåt i världen. Inte som Olof Palme, men...ngn kritik av EU kommer inte över hans läppar. Vår näste EU-kommissionär..?


Slovakien,euron och Romerna.
I samma tidning står att läsa om Slovakien som nu blir land 16 som inför euron men lever i en social kris där romerna är de stora förlorarna. Det är dom redan och har varit alltför länge. Jag var i EU-parlamentet v.ordf i delegationen mellan EU och Slovakien 1995, några år efter landets delning från Tjeckien. Jag minns hur man förhindrade oss EU-parlamentariker från att komma till romska områden och hur både presidenten Kovacs och premiärminister Meciar hittade alla underliga motiv för att inte resa in i romska "ghetton". Jag gjordet det ändå och jag glömmer det aldrig. Varför skall en sådan förnedring behöva pågå i årtionde efter årtionde...


För övrigt har jag just skrivit en nyårsartikel om bättre samarbete, öppenhet och dialog i Värmdö till den lokala världspressen.