måndag 30 november 2009

Schweiz spär på islamofobin
Det var ett olyckligt utfall av folkomröstningen i mitt "gamla hemland" Schweiz. Vi bodde där Sonja och jag ett par år i början av 70-talet. Jag tog min lic. examen i internationell rätt och Sonja läste franska. Vi bodde på Cité Universitaire, studentstaden i Genève omgivna av flyktingar och studenter från Vietnam, mitt under kriget. Iran, Kongo, Turkiet, Portugal var några andra länder vi hade studentkompisar ifrån. jag tyckte det var öppet, men dyrt.
Gårdagens folkomröstning är ett haveri för öppenheten och toleransen och glädjer bara Sverigedemokrater.

"En dörr in" -ett välkommet förslag från de rödgröna
Ja, det är ett välkommet förslag på det område där Alliansregeringen har det svårast med solidariteten och opinionen. Människor skall slippa bollas mellan myndigheter. De rödgröna vill samla Försäkringskassans, Arbetsförmedlingens och kommunernas insatser i en enda organisation på kommunnivå - "En dörr in". Ett utmärkt förslag som regeringen genast bör göra till sitt för att det dels är bra och för att förhindra en debatt som kan kosta Alliansen regeringsmakten.

Fortfarande öppet inför Köpenhamn.
Om en vecka åker jag till Köpenhamn och Malmö på den stora spårbilskonferensen med KOMPASS under klimatmötet. Vi skall träffa företrädare för regeringar i USA, Storbritannien, Nederländerna, Danmark m fl, borgmästare och delstater som Californien och forskare, "klimataktivister" och spårbilsentrepreneurer från Korea och Kina. Fantastiskt roligt.
Och det är fortfarande öppet inför slutförhandlingen 18-19 dec. Fredrik Reinfeldt är nu i Kina och det är Kina och USA som avgör om det blir ett bra eller dåligt resultat. Ett tydligt politiskt dokument med klar inriktning och några målramar bode kunna bli verklighet.

Ett Näringslivets Hus i Värmdö
Det är en av de frågor vi arbetar med nu inom Näringslivsrådet som jag ansvar för. Att ha en samlingspunkt för rådgivning, service och samarbete för Värmdös 4000 företag där de flesta är enmansföretag eller med några få anställda skulle vara en stor framgång. Bättre stöd, information och kontakt med företagen och fler jobb i Värmdö.

För övrigt höll jag nästan på att krocka med havsörnen i morse på terrängrundan. Att sitta där mitt i min löparstig och knappt flytta på sig....

söndag 29 november 2009

Reinfeldt för slätstruken?
Idétorka på SvD skulle jag säga. Har SvDs ledarkribent Peter Wolodarski inget annat att skriva om än att Fredrik Reinfeldt är för bra - lugn, kylig, korrekt. Och nu skulle det, enligt svenskan, vara hans stora fel här i livet. Om man förtvivlat letar efter något att kritisera någon för och inte hittar något annat skall man ge fan i att skriva.
Jag har redan skrivit det på min blogg förut. Men när jag första gången - det har inte blivit så många gånger till därefter heller - mötte Fredrik R i en debatt i samband med EU-folkomröstningen så minns jag just detta- hur han vann auditoriet just genom att lyssna först, svara lugt och inte brusa upp och kasta sig över motståndaren som Hadar Cars och Carl B Hamilgon gjorde som var på samma ja-sida sin Reinfeldt.

De rödgröna är ett experiment -säger Per Gahrton
Det är kanske inte detta som är intressant i DN Debatt artikeln i dag utan PG:s ideoligiskia beskrivning av Mp som stående i politikerns mitt med en mängd olika politiska mätmetoder.
Jag satt som utredningssekreterare på Naturresurs-och miljökommitten 1979. Jorbruksminister Anders Dahlgren hade fråga mig om jag ville ha jobbet efter flera år som landstingsrådssekreterare med Knut Nilsson. Det ville jag och det var året innan folkomröstningen om kärnkraften 1980. När Fälldin laddade Barsebäck kom jag i otrolig bryderi som vice ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft. År 1981 bildades Mp och Ralph Monö, en av grundarna frågade mig om jag ville gå med.
Svar: Det var väldigt nära, väldigt nära....

Förr övrigt hade vi ett jättetrevligt födelsekalas för Sonja i går med hela familjen och alla barn som nu går och nynnar på Ja må hon leva....

lördag 28 november 2009

Cecilia Malmström får tung portfölj
Det var roligt för Cecilia och Sverige med en tung portfölj i EU-kommissionen med inrikesärenden som asyl-, invandrar och rättsfrågor. Passar utmärkt eftersom Sverige är ansvarigt för det sk Stockholmsprogrammet om brott och rättsfrågor. Det oroliga i detta är bara att det nya Lissabonföredraget ger EU otroligt mycket mer makt på straffrättens och civilrättens område. Och Cecilia som federalist kan avlöva mycket av riksdagens och Sverigers rätt att stifta etgna lagar om vi inte ser upp...

En gemensam asyl- och visumpolitik låter bra
men risken finns att det blir minsta gmensamma nämnare, dvs det minst invandrarvänliga eller med andra ord det mest invandrarfientliga landet som styr en sådan utveckling och då kan Sverige får ge upp mycket av vår relativt generösa attityd till invandring och utsatta medborgare i flyktingländer. Vilket parti skulle gynnas av det....?

Sahlin spelar högt om regeringsmakten
Mona Sahlin spelar högt om regeringsmakten men får glasklara svar från Centern och
Folkpartiet. Sahlins invit om regeringssamarbete vid ett oklart majoritetsläge avvisas bestämt. Bra besked..
Professor Olof Ruin visar i sin DN artikel i dag hur orimligt blockpolitiken kan låsa Sveriges riksdag. Att införa majoritetsval i enmansvalkretsar som i Storbritannien vore rena mordet på de små partierna som centern.

För övrigt skall Sonja nu ha en liten födelsedagsfest med hela familjen, Stoffe o Stina, Åsa och Micke, Emma, Hanna, Sara och jag... Vi skall ha fiskdamm och äta mina fina öringar från Fjällfisket och tosken från Notholmen...

fredag 27 november 2009

Hyckleri (s ) om utnämningar
Ett trist politiskt hyckleri som de flesta genomskådar bidrar Sven-Erik Österberg (s) med i gårdadens DN om kritiken mot regeringen kring utnämningarna. Alliansregeringen har också lovat mer än den kunnat hålla men s-hyckleriget tar priset. Göran Persson dominerade och utnämnde själv. Reinfeldt har lovat mer öppen het, kravspecar och ansökningsförfarande men hållit mindre, men ändå åt rätt håll. Östberg kritiserar regeringen för bristande öppenhet men sitter i ett rejälv glashus byggt av Persson. Bra naturligtvis om s också ändrar sig.

Bra med stärkt krav på tillsyn över bankerna
Det är bara att instämma i dagens DN Debatt artikel från finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell. Deras förslag inför mötet med EU:s finansmkinistrar är att inrätta en tillsynsmyndighet på EU-nivå som skall granska och kontrollera bankernas utlåning. Mindre bra är att institutet skall kunna fatta överstatliga beslut om banker i andra länder - som det ser ut. En kontakt med respektive regering vore bättra där varje land beslutar hur reglerna i detalj skall följas.

Nya diskussioner om kf-regler i Värmdö
Som jag skrev häromdagen har vi fullmäktigeledamöter, och då särskilt gruppledarna ett stort ansvar för att kommunfullmäktige verkligen blir kommunens högsta beslutande organ. Det får inte bli en debattförsamling som inte ordentligt hinner med beslutsärendena och det gäller att ta beslut om bordläggning och återremiss så fort förslagen presenterats för att göra de utredningar och kompletteringar som behövs och inte stjäla onödig tid. Vi pratade om detta i dag med kf:s ordförande, majoritet och opposition och i teorin och på det nya papperet är vi överens..... igen...

För övrigt skall jag nu vara barnvakt igen och ger mig av till Emma, Sara och Hanna.... Jag brukar knacka på dörren och gömma mig bekom den...det tycker Emma är roligt.

torsdag 26 november 2009

Extrastämma med centern

Nu behövs en kraftsamling inför valet och den turbulens som Vattenfall, kärnkraften, FRA, Saab, opinionssiffrorna och risken för valbakslag skapat i centerpartiet. I gårdadens Aftonbladet lyser rubriken Centern spricker med stora botstäver. Det gör vi inte men något måste göras. Mitt förslag är en extrastämma med syftet att samlas, enas och ge varandra energi, där folkrörelsen centern måste få utrymme. Det är stor turbulens i partiet om läget och det måste få utlopp.

Extrastämma på våran vanliga stämmotid, som vi hade förr i världen varje år strax före midsommar. Vad sägs? Enas, samlas, engageras och ha roligt.


Folkrörelsen måste få tala och bestämma
Det finns många bra förslag på olika områden, I går t.ex med sänkt arbetsgivaravgift, halverad moms på vissa tjänster. Men det handlar om berättelsen, visionen, ideologin, folkrörelsen och förankringen. Det är detta som skapar energi. Inte förslagen i sig. Det är detta en extrastämma skulle bidra till.


17 procent från Obama
Det är naturligtvis skrattretande lågt. Att komma med ett förslag på sänksning av växthusgaserna med 17 procent, eller 4 procent om man räknar med EU:s basår 1990. Det är bättre än ingenting, och det är ett måste att Obama kommer till Köpenhamn, men det är en stor besvikelse för världen att inte USA kan erbjuda mer när man lyssnar på reportaget från ett sjunkande Bangladesh på morgonen.


Lång debatt på fel plats -Respekten för kommunfullmäktige undergrävs
Att diskutera en byggnation med en massa detaljfrågor om konstruktion, löparbaor och hoppredskap i en utbyggd gymnastikhall undergräver förtroendet och respekten för kommunfullmäktige. När en fråga kommer upp där återremiss begärs i ett tidigt skede skall vi avgöra till vilken instans och vad som skall belysas och sedan gå till beslut. Inte ägna timmar åt fel fråga i fel forum.

För övrigt är jag mäkta imponerad över Robin Söderling. Undrar om han inte stått vid vägkanten på Bohus-Malmön och tjuvtittat på min serve...

onsdag 25 november 2009

Sänkt ingånglön - ger fler ungdomar jobb
Det sa min svärfar minns jag. Murare med LO-bok och rötterna djupt i arbetarrörelsen. "Skall en gosse som börjar med murarjobbet i dag ha samma lön som jag som jobbat i 40 år?" Jag tänkte inte så mycket på det då för sådär 30 år sedan när han murade vår öppna spis i Hemmesta men jag har tänkt på det många gånger sedan dess.
Det är detta tema Maud Olofsson nu tar upp på DN debatt. Jag tror hon och centern har väldigt många med sig här, inte minst ungdomarna själva. Hellre ett jobb med lägre lön än inget jobb alls. Avstampsjobbet, det sista i raden av nya rubrikjobb, som sänker trösklarna för det första jobbet är rätt väg.

Koldioxiden slår rekord
Det är inget rekord man vill se och man blir närmast skrämd över att behöva höra det. Med denna hastighet kan temperaturhöjningen nå upp till 6 grader om något hundratal år. EU har satt gränsen på 2 grader som regeringen och centern nu driver kampanj för. Detta borde öka kravet ännu mer för ett långtgående avtal i Köpenhamn.

Centern sänker skatterna på arbete
Sänkt arbetsgivaravgift med 5 procent upp till 2,5 milj kronor i omsättning. Halverad moms från 25 till 13 på arbetsintensiva tjänster som frisörer, bilverkstäder, hotell- och restaurang, sänkt statlig inkomstskatt med fem procent, förstärkt jobbskatteavdrag. Det föreslår centern inför förtroenderådet i dag och förslagen presenteras av riksdagsledamöterna Per Åsling, Jörgen
Johansson och Roger Tiefense på DN Debatt. Bra förslag, inte minst sänknigen av a-givaravgiften, som jar ofta får höra från företagarna på Värmdö. Men var tar vi pengarna?

För övrigt tycker jag att centern på Värmdö skall arbeta för en landstingslista i Ost-kretsen tillsammans med Nacka och kanske Tyresö och Lidingö där vi har störst chans att få ett mandat. Centern behövs i landstinget.

tisdag 24 november 2009

Blockpolitikens baksida
Den totala blockpolitiken i riksdagen kan visa sig bli en riktig bumerang efter valet 2010 om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. De hårda blockmotsättningarna får hela folket att tro att halvla folket är så dumma som det blocks företrädare säger som jag själv tillhör. Det är ingen bra grogrund att förhandla utifrån efter en blockerad blockpolitik i riksdagen där inget av blocken får majoritet utan stöd av Sverigedemokraterna.
Detta beskriver Kjell-Olof Feldt på ett tydligt sätt i gårdagens Expressen. Gräv fram den från tidningshögen och läs. Det gäller också övriga politiska församlingar, landstinget i Stockholms län , tex och länets 25 kommuner, inklusive Värmdö...

Mycket har havererat med Vattenfall
Vi skulle avveckla kärnkraften. Det blev tvärtom. Tio nya reaktorer kan byggas på den plats där dagens reaktorer står. Avveckling till 2010...? Nej mera kärnkraft till 2060. Vattenfall har varit pådrivande. Vi skulle få en omvandling av klimat-,energi och miljöpolitiken. Jo, tack massor med mera fossilenergi. Elpriset skulle sänkas med avregleringen. Så blev det inte heller. De tre stora energiföretagen har oligopol och sätter priset för konsumenten på el och värme. Energi-priserna skulle sänkas när vi gick med i EU. Jo, pyttsan sa vi EU-kritiker redan för 15-16 år sedan. Sverige har ett lågt elpris genom främst vattenkraften, Europa har ett mycket högre. Om priset blir något medeltal så kommer el-priserna att stiga i Sverige och så blev det. Skatter och nya avgifter har ökat priset ännu mer.
Återgå till ett nationellt Vattenfall som bevarar våra naturresurser och sälj ut kärnkraft och kol utomlands.

För övrigt börjar Sara och Hanna nu förstå att om man står på knä och flyttar fram en hand och ett knä så kommer man framåt...9 mån och några dagar. Det finns andra som går bakåt in i framtiden....

måndag 23 november 2009

Folkpartiet - det nya högerpartiet?
Nej, det är inte riktigt sant och därför satte jag frågetecken efter rubriken. Men visst finns det ett ytrymme där och nog är folkpartiet och nosar på det. Olika tester för invandrare,mer kameraövervakning, längre tidsbestämda fängelsestraff, mer kärnkrat, euro och Nato. Ja det finns mycket åt det hållet... och inte underlättar det samarbetet i Alliansen.

Vellinge tvingas backa
Samtidigt som högervridningen på folkpartiets landsmöte tvingar moderatledningen Vellingemoderaterna att backa och ta emot ensamkommande flyktingbarn. Bra naturligtvis att moderaterna - som vi ändå samarbetar med - svänger men illa att det skall behöva sägas. En tragisk effekt kan naturligtvis också bli att det öppnar dörrarna ännu mer för Sverigedemokraterna. Men så kan kan man inte resonera... den egna politiken måste komma främst.

Länsprogrammet på centerstämman
När jag i efterhand läser på ändringsförslagen till länscenterns stämma i helgen så tycker jag att någon? borde fört fram att centern skall arbeta för att alla kommuner i Stockholmsregionen skall ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men det går ju att säga saker också i valrörelsen...

söndag 22 november 2009

Avveckla kärnkraften
Det är väl en av de mest kända politiska ståndpunkterna i Sverige att centerpartiet vill avveckla kärnkraften och har drivit det kravet i över 35 år. I gårdagens DN bekräftade också Maud Olofsson igen centerpartiets hålling om en utfasning av kärnkraften. Centern har gått med på att byta ut de gamla reaktorerna mot nya - illa nog som kärnkraftsmotståndare - för att hålla samman Alliansregeringen. Det är folkpartiet som bryter den överenskommelsen genom sitt beslut på landsmötet att bygga nya reaktorer utöver de tio som nu finns. Det är detta som frestar på Allianssamarbetet. Dessutom helt onödigt nu inför en valrörelse...som bara Miljöpartiet och den rödgröna oppositionen vinner på. Till detta kommer euron, Nato...Dåligt folkpartiet.

Det är centeroffensiv som nu gäller
I går på höststämman fastställdes centerpartiets riksdagslista i Stockholms län. Överst står nuvarande riksdagsledamöterna Kerstin Lundgren, Södertälje och Per Lodenius, Norrtelje följda av Aphram Melki, egen företagare och nysvensk från Järfälla. På fjärde plats står ordföranden i Centerns ungdomsförbund Magnus Andersson som voterades in på den platsen mot statssekreteraren Anna-Karin Alterå som står på plats nummer fem.
Den valplattform som antogs handlar om "Ditt val för en hållbar grön region". Och nu är det bara centeroffensiv som gäller. Vi skall visa vad vi gjort i regeringen men sedan är det bara framåt som gäller. Det är vad medborgarna vill höra. Ett grönt Sverige, en grön region och en grön kommun.

För övrigt blev det ingen seger i tennisen mot Micke i dag heller, det blev int ens ett gem...
men jag tyckte ändå jag spelade bra. Skall titta på Federer i natt i ATP-slutspelet....

fredag 20 november 2009

Herman Van Rompuy och Catherine Ashton - bra val på nya maktposter
Att inrätta ett "presidentämbete" och en "utrikesminister" i EU stärker EU-makten och leder i riktning mot en EU-stat. Valet av Rompuy och Ashton är ändå med dessa förutsättningar ett bra val. Det är två personer med goda kvalifikationer på området med inriktning på att samla, ena, medla och samordna. Det är inga personer som, liksom Tony Blair, vill lysa av egen kraft gärna med stridskrafter i Irak. Kvinna - man, litet land - stort land, kristdemokrat- socialdemokrat. Det är ett väl lagt pussel.
"Så missade Europa en viktig chans", skriver Dagens Nyheters ledasida som vill ha en mer "dynamisk" ledare. Inte alls. DN har missat poängen med samarbete. Det skall inte vara någon självlysande president modell EUropas Förenta Stater.

Fler kommuner måsta ta emot ensamkommande flyktingbarn
Det har jag skrivit flera gånger på bloggen och det är oerhört illa att endast 104 av 290 kommuner har avtal med Migrationsverket. 46 av 55 centerstyrda kommuner saknar avtal. Bättring, säger riksdagsledamoten Fredrik Federley ( c ) som skrivit brev till alla c-kommuner i saken. Bara att hålla med.

Pinsamt att Sverige inte upphöjt barnkonventionen till lag
ja, det är verkligen pinsamt. Ännu värre är att vi får kritik för att vi inte följer den på flera områden som utebliven akutvård och skola för papperslösa barn och brister vid familjeåterförening. Skärpning Sverige.

För övrigt har jag i dag gått igenom med Carin Blomberg på kommunkansliet om uppläggningen av slutfasen i Framtids- och klimatberedningen. Procentsatser och tidsmål för att minska CO2-utsäpp, minska energiåtgången, öka kollektivtrafiken...

torsdag 19 november 2009

EU och Sverige skall ha bra kontakt med Ryssland- men ingen underdånighet
Det är bra att Fredrik Reinfeldt och Rysslands president Medvedev slagit an en mer samarbetsvänlig ton. Det underlättar en nödvändig granndialog som blir allt tätare med energi, klimat och säkerhetssamarbete.
Det som inte är bra är att den ryske ledaren verkar skräckslagen att diskutera de ryska brotten mot mänskliga rättigheter. Samma sak med trakasserierna mot oliktänkande och bristen på yttrande- och pressfrihet. Det är allvarligt med bara kremltrogna tv-kanaler. Värre än i Italien...

Positivt möte med Maud och Andreas
Ett bra och positivt möte med Maud Olofsson och Andreas Carlgren under dagen på näringsdepartementet. Det var en öppen Maud som beskrev alla turer kring Vattenfall och där det framgår mellan raderna att kravet på nya ägardirektiv inte riktigt var färdigförhandlat i regeringen. Maud har försökt men andra har stretat emot....
En mycket gedigen genomgång av vad regeringen och centern gjort presenterades av Maud, Andreas och deras medarbetare. Ett upplägg för valkampanjen presenterades också.
Tycker det vore bra med en riktig centersamling, en extrastämma i juni, då vi brukar ha stämmor, för att samla rörelsen och lägga upp valarbetet. Vi får se....

För övrigt skall jag nu till Emma, Sara och Hanna med tre rosor och gratulera Sara och Hanna på 9-månadersdagen och Emmas 3 år och 11 månader i morgon...

onsdag 18 november 2009

Cecilia Malmström ett bra val
Det är reaktionen också bland alla kommentatorer. Ingen hittar något direkt negativt trots ihärdigt letande. DN föröker med att till Malmströms nackdelar hör "att hon ogärna tar plats i rampljuset". Precis som det skulle vara något nackdel. Det är väl viktigare vad hon gör och uträttar och där har hon mycket goda möjligheter. Och det är bättre att ha en inbiten federalist med inriktning på Europas förenta stater som tjänsteman i kommissionen än som pådrivande EU-politiker i regeringen eller i EU-parlamentet.
Mänskliga rättigheter skulle passa henne perfekt. Där spelar det ingen roll om man är federalist eller inte, bara man vågar driva på för demokrati och rättsstaten både innanför och utanför EU.

Ryssland blir en prövosten
Relationerna EU-Ryssland kommer att bli en prövosten för Cecilia och för EU som helhet. Det är precis detta som Fredik Reinfeldt och den ryske presidenten Dmitrij Medvedev just nu diskuterar i Stockholm. jag utagår ifrån at vår statsminister tar upp frågorna om bristande demokrati, yttrandefrohet och rättssäskerhet som en av huvudfrågorna vid dagens överläggningar.
Som EU-ordförande är det hans plikt att framföra tydliga krav resprkt för de mänskliga rättigheterna. Avrättningar, försvinnanden och kidnappningar måste omedelbart upphöra och Europadomstolens domar följas.

Motverka flyktinghatet i Värmdö
Som överförmyndare för de gode män som förordnats för de ensamkommande flyktingbarnen på Äppelbo i Hemmesta bli jag förkrossad över den senaste tidens händelser. Vi måse stoppa alla övergrepp på flyktingarna och kraftfullt agera mot hatfulla uttalanden om att inte hjälpa "de djävla flyktingarna" med att sätta in ett lås på flyktingmottagningen.

För övrigt skall jag nu till skärgårdsrådet och prata företagarfrågor i skärgården. En åtgärd vi kan göra är att ordna parkeringssplatser nu aktuellt i Sollenkrkroka så att företagare och andra skärgårdsbor enkelt kommer in och ut till fastslandet.

tisdag 17 november 2009

Regeringen missade chansen med nya ägardirektiv
En ny vd som sprider sitt kärnkraftsvänliga budskap skall nu ersätta Lars G Josefsson. Regeringen borde ha sett till att nya mer klimat- och miljövänliga ägardirektiv presenterats samtidigt som den nye vd:n. Nu blir det en ny "stark" vd som driver bolaget vidare åt fortsatt fel håll. Regeringen förlorar kraftigt i trovärdighet inför Köpenhamn och framtiden. Centern sitter där ytterst med det största problemet. Turbulensen kring Vattenfall kunde ha fallit ut med något positivt. Nu blir det bara negativ pr och missade chanser.
Jag är mycket bekymrad för centerns framtid och ser med bävan på nästa opinionsmätning...

Sälj inte ut Vattenfall
Så kommer då folkpartiet och Jan Björklund med ett väntat förslag att sälja ut Vattenfall. Fler kärnkraftverk i Sverige och privatisering av en naturresurs som vår vattenkraft. Den skall vi ha kvar i svensk ägo, men kol och kärnkraftverk i utlandet kan vi sälja ut. Och skriv omedelbart nya ägardirektiv med gröna bokstäver.

Bra med ökat kommunalt ansvar för flyktingbarnen
Det är bra att regeringen utökar antalet ankomstkommuner från dagens fyra till tio för ensamkommande flyktingbarn. Det är också bra att regeringen öppnar för hårdare krav på kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn från ankomstkommunerna. Fördelat på 290 kommuner blir bördorna mindre för var och en och möjligheterna att snabbt frå fram tillfälliga boenden och gode män ökar. Vi har ett globalt för dessa barn som av krig och terror tvingats att lämna sina föräldrar sina syskon, sina kamrater och sitt land.

Cecilia blir en utmärkt EU-kommissionär
Det var en debatt inför EU-valet 1999 i aulan i Uppsala universitet. Cecilia Malmström företrädde fp. Vi hade träffats flera gånger förut men aldrig debatterat med/eller mot varandra. Det var ungefär som att möta Reinfeldt. Vi tyckte olika om mycket men jag märkte på en gång att här kommer en som kan, vet vad hon vill och är påläst. En utmärkt ja-sägare som också kan lyssna - men aldrig kommer att ändra sig...

För övrigt planerade vi i går vårt arbete med spårbilar på den internationella spårbilskonferensen i KOMPASS regi i Malmö och inför Köpenhamnsmötet på Bella Center.
Genombrottet kommer.

måndag 16 november 2009

Tillsätt ny styrelse med nya ägardirektiv i Vattenfall
När detta skrivs väntar vi under dagen på besked på vem som blir ny vd i Vattenfall. Det är viktigt med ett byte men inte hela lösningen. Vattenfalls styrelse är alldeles för expansionsinriktad. Det måste nu ändras till omställning mot ett grönt Europa med en tydlig inriktning mot klimat-, energi- och miljömål. Sälj ut kärnkraft och kol.

Andreas Carlgren har rätt - gör Köpenehamn till en politisk milstolpe
När miljöministrarna träffas i dag handlar det om sista stora mötet före Köpenhamn. USA kommer inte att vara med på legala krav, det har senaten tydligt deklarerat. Gör då mötet till det politiska toppmöte det är med en tydlig politisk viljeinriktning och en tidsplan för när och hur de legala besluten skall tas. Bara att instämma med vad miljöminister Andreas Carlgren skriver på DN Debatt i dag. Lämna framförallt inte USA utanför. Det är Obama som är hoppet där och därför skall han vara med på den politiska uppgörelsen.

Folkpartiet och DN måste sluta prata om mer kärnkraft
Det är naivt, enkelspårigt och stridande mot alliansöverenskommelsen att som Folkpartiet nu börja tala om ny kärnkraft i Sverige. Räcker det inte med problemen med Vattenfall. Det är att be om splittring. Den liberala knähunden Dagens Nyheter följer alltid upp folkpartiets kärnkraftsförslag med egna ledare i samma anda, precis som i dag. "Mer kärnkraft" är budskapet, men mer kärnkraft är inte lösningen.

För övrigt skall vi i kväll diskutera våra förslag från KOMPASS om spårbilar inför Köpenhamn som ger oss unika möjligheter att träffa ledande företrädare från hela välden

söndag 15 november 2009

EU-presidenten kan bli en Karl den store
Vad händer med europasamarbetet om en EU-president väljs som har stora ambitioner för egen del. En Sarkozy, en Blair, som ville gå i krig i Irak, en Karl den Store, en romersk härskare eller Berlusconi, en Napoleon, en Hit..... Lite provocerande kanske men det ligger i farans riktning. Förslaget är inte genomtänkt. Riskerna med en EU-president är uppenbara.
DN artikeln i dag av professor Jonas Tallberg är naiv. Han ställer inte de rätta frågorna och utvecklar inte riskerna. Men tänkt själv...

Sverigedemokraterna större än både c och kd
En allvarlig utveckling pågår. Sverigedemokraterna ökar och centern och kd minskar. Det kan skapa en politisk situation i riksdagen som kräver nationellt ansvar över blockgränserna. Då måste vi ha politiker som har ett brett förtroende över blockgränsen. En sådan politiker är Bengt Westerberg som i dag i SvD också föreslår ett blocköverskridande samarbete med i första hand Mp, som kraftigt ökar igen och Alliansen. Blir de rödgröna större men inte får egen majoritet bör fp och c kunna bära upp ett blocköverskridande samarbete. Alldeles rätt. Och om hur kommer det att se ut i kommunerna? i Värmdö? I landstinget? Då fordras just förtroendevalda i ordets rätta bemärkelse....
Och nästa opinionsmätnig för centern efter Vattenfall, vad säger den.....?

För övrigt går Emma från klarhet till klarhet. Du är min pappas pappa farfar, vet du det....sa Emma i går, 3 år och 10 mån, som nu har förstått hur det hänger ihop...

lördag 14 november 2009

Sparka Josefsson nu
Det enda rätta sakligt, politiskt och opinionsmässigt är att sparka Lars G Josefsson nu. I allmänhetens ögon blir det annars bara ett halvt ryt från Maud Olofsson och regeringen. Det finns gott om skäl; kärnkraft, kolkraft, skadestånd, utförsäljning av nät, bristande informatiaon till ägaren.
Lyssna på Per Kågeson
Den gamle vpk-aren, som jag jolbbade så mycket tillsammans med inför folkomröstningen om kärnkraft, har alltid haft goda idéer och förslag. Här kommer några till. Krisen bottnar i obefintlig ägarstyrning, säger Per. Bara att instämma. Det gäller förra regeringen och det gäller Alliansen.
Och nu;Vattenfall skall ansvara för den svenska vattenkfraften och ställa om energisystemet. Sälj ut den utändska delen och placera den svensak kärnkraften i ett eget bolag som får bära sina egna kostnader. Enkelt. Till beslut.
De rödgröna på klimatläktaren
Så har de rödgröna formulerat sin klimatpolitik. Nej det har dom inte. Bara kritiserat Reinfeldt. Inte ett ord i sak. Bara att Reinfeldt måste vara mer positiv. Mona Sahlin tycks veta hur man lägger upp en förhandling. Man skall planera väl och ta lärdom. Hur var det nu Monha Sahlin med förhandlingarna med din opposition... Du vet hur man får alla med sig..?

EU har gjort nytta i Turkiet
Turkiets mål att komma med i EU och pressen från EU om demokrati, yttrandefrihet och mänsliga rättigheter stärker nu kurdernas situation. Kurdiska och andra minoritetsspråk blir tillåtna liksom kurdiska namn på byar och städer. En kommission som skall verka mot diskriminering tillsätts. Långsamt, långsamt men åt rätt håll....

För övrigt skall jag nu gå och diskutera landstingsvalet i centern och sedan skall Sonja och jag vara barnvakter för Emma, Sara och Hanna. Vem somnar först....?


fredag 13 november 2009

Sverige ut ur Afghanistan
Det är inte bara allt fler svenskar som instämmer i detta krav om tillbakadragande av trupper från A, det gör nu också USA:s ambassadör som menar att det är civila insatser som behövs.
Vad gör då den kraftfulla och tydliga oppositionen. Den delar på sig i lika många högar som partier med olika budskap.

S kräver en kraftfull översyn
S-opppositionen kräver en kraftfull översyn av framtid trupper. Det är verkligen ett radikalt och tydligt grepp. Två alternativ säger s. I ett alternativ bör (0bs) vi påbörja ett ansvarsfullt tillbakadragande.." I det andra alternativet skall "..de svenska militära insatserna kvarstå i ytterligare några år..". Rakt?

Miljöpartiet vill ha översyn men med alternativ 1
Per Gahrton, mp vill också ha en översyn men menar att "det är är uppenbart att det är det första alternativet som kommer att gälla... dvs vi bör påbörja ett ansvarsfullt tillbakadragande..

Vänstern vill dra tillbaka nu
Väsnterpartiet vill inte ha ngn översyn, och inser att detta prat bara är kosmetika för att tillgodose en allt starkare opinion som kräver ett slut på det svenska kriget i A. Vänstern kräver ett omedelbart tillbakadragande från A. Det är kraftfullt och tydligt. Allt annat är svammel och dimridåer.

Och Grönland smälter allt fortare
Det säger i alla fall en studie i den vetenskapliga tidskriften Science. Varje år smälter 273 kubikkilometer is. Det är ungeför som att tömma Mälaren 20 gånger. Är det ngn som kan föreställa sig vad som håller på att hända...?

Vellinge är en skam - men kan skapa en ny lag
Vellinge kommuns företrädare är en skam för en svensk solidarisk flyktingpolitik. Men just dessa skamliga uttalanden kan medverka till en ny lagstiftning där kommunerna tvingas delta i att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Inget ont som inte har ngt ......


För övrigt vill jag ge regeringen med främst Maud Olofsson, Banverket, Europeiska utvecklingsfonden och Tillväxtverket en eloge i samband med Kompass förhandlingar om ekonomiskt stöd till modern miljövänlig transportteknik som spårbilar... pengar som vi är mycketr glada för...

onsdag 11 november 2009

Vattenfall - faller tungt
Det är än så länge pressuppgifter, men Vattenfall faller tungt om de är sanna. Att sälja ut hela elnätet för 50 mdr kr och köpa kärnkraft i England för pengarna låter som en dålig historia. Regeringen bör omedelbart kalla till sig Vattenfalls ledning och få en utförlig förklaring i frågan.
Vattenfall måste få så tydliga ägardirektiv att sådana här haverier görs omöjliga. Maud Olofsson och regeringen måste sätta ner foten. Det är vårat- svenska folkets - företag.

Al Gore vet bättre än Vattenfall
Det framgår av hans bok "Our choise"som kommer ut på svenska nästa månad där han beskriver våra val inför framtiden och klimathotet. Där avskriver han helt kärnkraft som lösningen på klimaproblemen. Lösningen heter besparingar, planering och ny teknik med sol, vind och bioenergi. Nytt sätt att bygga, som passivhus, nya drivmedel i bilar som elhybrider, självförsörjande industrier som tar vara på överskottsvärme, ny modern transportteknik som spårbilar.

Och pensionärerna halkar efter
Det håller inte längre med pensionärerna och eftersläpningen. Regeringen måste göra något och jag är säker på att det kommer något också, annars är risken stor att det blir droppen...
En bra artikel av Ingvar Fridell och Göte Nilsson i SvD i dag visar det ökade gapet mellan de som arbetar och pensionärerna. Under 15 år har lönerna ökat med 40 procent i fasta priser medan den allmänna pensionen ökar med några få procent. Jobbskatteavdragen ökar skillnaderna ytterligare, också till förutom pensionärer, sjuka och arbetslösa. Vänta inte för länge, regeringen....

För övrigt måste Värmdö hitta ett sätt att få ned taxorna för vatten, avlopp, el och sophämtning. Vi kan inte ha både den högsta kommunalskatten och de högsta taxorna i länet...

tisdag 10 november 2009

Att vara realist om Köpenhamn är inte att vara uppgiven
Det är vad Annika-Ström Melin tycks tro i DN under rubriken "skruva ned förväntningarna".
Reinfeldt har gjort helt rätt och meddelat omvärlden motgångar i USA och Indien. Han har inte invaggat världen i för stora förväntningar. Tvärtom. Han är realist men fortfarande optimist, precis rätt attityd. Och idén med att presentera ländernas nationella ideer är inte alls tokitg eftersom dessa i både USA och Indien är bättre än väntat. Naturligtvis måste det bli internationella överenskommelseer, men starten på dessa kan se lite olika ut.

Krisen under kontroll, säger Anders Borg - kanske...
Ett uttalande i går av vår finansminister. Men det viktigaste budskapet var att vi inte tänker dra tillbaka stimulanserna för tidigt. De kommer att vara kvar två år till minst. Det är regeringens slutsats och det är vad G20-länderna också kom fram till i går. Också ett realsitiskt besked och ett klokt beslut. Stimulansinsatserna behålls tills återhämtningen är säkrad.

Värmdö får BRT-Bus Rapid Transit
I går hade vi en genomgång mellan kommunen och SL. Ett av beskeden från SL var att Värmdö får BRT - Bus Rapid Transit. Det är en ny bokstavskombination för snabba och längre direktbussar på egna körfält in och genom Stockholm ända upp mot Danderyd och Arninge utan stopp. Det är för att ta passagerare som skall till norra Stockholm. Körfälten skall kunna konverteras till spår t.ex för spårbilar i framtiden. Vi får snabbussar i avvaktan på ,spårreservat med spårvagn eller spårbilar. Utmärkt.

Bra Företagarträff på Lillsved med Värmdös företagare.
En mycket bra företagarträff med 50-talet företagare. Jag och nye näringslivschefen Lars Berlin presenterar vad vi gjort, vad som pågår och vad som väntar med ny näringslivsstrategi, öppen skärgård mm och företagarna talar om vad de vill ha från kommunen; bättre information, fler markområden för företagande, fler träffar i mindre grupper. Vi lyssnar till två inspirerande föreläsare; Mats Gabrielsson, ordf i GIAB och Ola Wallström, Mera Mål AB om att komma över kriser och satsa på genombrott.... Företagarna ställer ut och visar vad de har att erbjuda varandra. Affärer i Värmdö alltså. Bra helt enkelt och roligt.

För övrigt instämmer jag i budskapet från träffen; sikta högt är stort, sikta rätt är större...

söndag 8 november 2009

Berlinmuren - hur kunde det ske?
Nu är det sida upp och sida ner i pressen om Berlinmurens fall för 20 år sedan. Men hur tillät våra grannländer, våra politiska föregångare, våra föräldrar och grannar att den växte upp?
Det är lätt att fråga nu mer än ett halvsekel efteråt. Men frågan följs av en följdfråga; kan det hända igen? Kan vi dela mänskligheten igen i rätt och fel, onda och goda? Ja, tyvärr och vi har gjort det igen i Ruanda, Korea, Vietnam, Somalia och vi gör det nu i Iran, Afghanistan, Pakistan.
Och påminner inte Bodströms superfängelser med tre murar, tre portar, taggtråd, elstängsel och vakttorn lite om det förgångna...?
Skapa en världsregering. Bygg vidare på FN med FN:s generalförsamling som världsparlament med olika nämnder och utskott för olika frågor och gör om säkerhetsrådet till en världsregering.
Utopi? "Bättre att lyss till den sträng som brast...

Företagarpartiet Socialdemokraterna
Det är vad som kan ske åtminstone i ord om centern och Alliansregeringen inte ser upp. Kunde Alliansen gå in mot mitten och bli ett arbetarparti mot utanförskapet så kan de rödgröna bli ett småföreragarparti med starta egetbidrag till ungdomar, kvinnor och utförsäkrade för att skapa fler jobb. Det behöver inte vara något negativt, tvärtom det kan vara jättebra för jobb, välfärd och uthållig tillväxt. Men det kan vara farligt för en regering att inte se upp och ta det på allvar.

I följderna av North Stream - Polen bygger nya kärnkraftverk
Det är vad som nu är på gång. Polen är emot gasledningarna och vill inte bli beroende av rysk olja och gas. Därför planerar Polen nu bygga två nya kärnkraftverk med Frankrikes hjälp. Det ena skall ligga i Zarnowiec vid Östersjökusten. Är det någon som minns...? Var det någon som sa ngt om risker...?

För övrigt förlorade jag tennismatchen mot Micke i dag men det berodde på att jag blev störd av en åskådare, dessutom förtroendevald i ett mig närstående parti och mitt i serven...
Men Emma tyckte det inte var så farligt. Du kanske vinner nästa gång farfar...

lördag 7 november 2009

Miljöpartiet större än centern - både i siffror och ledarförtroende
Jag har sagt det förr och upprepar det nu. Centern måste se upp för Miljöpartiet och främst Maria Wettestrand som nu går starkt framåt i DN/Synovates förtroendemätning. Våra ministrar gör alla ett bra jobb, Maud, Andreas, Eskil och Åsa. Det handlar mer om strategiska missar som kärnkraften med risk för uranbrytning, EU-valet och interndemokratin, förbifart Stockholm, FRA, telekeom och integriteten....
Vi måste helt enkelt skärpa miljöprofilen med nej till kärnkraft och stärka interndemokratin med stämma varje år.

Reinfeldt stärks trots motgångar i klimatarbetet
Fredrik Reinfeldt stärks ytterligare i förtroendemätningen trots motgångar på klimatområdet med allt sämre förutsättningar för ett bra klimatavtal i Köpenhamn. Men det är inte hans fel. Det är USA med Obamas svårigheter med kongressen. Det är Indien som har nationella ambitioner att stärka klimatpolitiken men inte vill lägga dessa i en internationell bindande vågskål.
Fredrik gör stora försök. Det stärker honom. Maud och Andreas gör det också men har en ballast att släpa på.

Bra EU-beslut om telekom
Det blev ett bra resultat till slut om telekompaketet i EU. Efter förlikningsförhandlingen - som är ett bra instrument som jag deltagit i många gånger i EU-parlamentet - blev det klart att ingen skall kunna stängas ute från internet utan rättslig prövning. En seger för piratpartiet men i ett bredare perspektiv en seger för en öppen ocn integrerad telekommarknad i EU. Det ökar konkurrensen och skapar trygghet och säkerhet i systemen. Bra jobbat Lena Ek och alla andra.

För övrigt är också Hofors kommun nu på väg att gå med i spårbilsnätverket KOMPASS och Tyresö ser ut att kunna komma härnäst....Spårbilen kommer.

fredag 6 november 2009

Gasledning med risker
Godkännandet av gasledningen North Stream innebär stora säkerhetsrisker. Inte för energiförsörjning, eftersom vi minskar vår användning av olja och gas men för säkerheten.
Vem vill bli beroende av en halvdiktatur, särskilt på energiområdet som Ryssland? Vilka risker tar EU? Se på Ukraina.

Sverige, Danmark, Finland har godkänt - fler EU-stater väntar
En tröst är att Sverige, Danmark, Finland har godkänt och att det kan bli stora problem för Ryssland om man får alltför många länder emot sig i energi- och säkerhetsfrågor.
Juridiskt, internationellrättsligt är det svårt att säga nej, som centerns kommunalråd på Gotland Eva Nypelius säger. Och det ger jobb, även om det är ett uselt argument i ett störe perspektiv.
Detta visar "vårt behov av kärnkraft", säger SvD. Nej, där finns inget samband.
Mona Sahlin har heller inte sagt ngt, dvs godkänt i tysthet.

Liberalismens idéer ter sig självklara -men måste försvaras
Liberalismens grundläggande idéer om frihet, jämlikhet och broderskap från franska revolutionen ter sig självklara eftersom de varit så framgångsrika. Så kommenterar DN:s ledare, förre DN-chefredaktören Svante Nycanders bok "Frihet och modernitet". Ja, så är det nog i vårt land med vår allmänna rösträtt, press-, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Alla partier har också tagit med sig delar av liberalismen. Ändå måste de alltid försvaras och många länder står utanför.

Om någon sa till dig att en besökspolicy - principer för förtroendevaldas kontakter med medborgare är på väg att tas fram i Värmdö kommun, skulle du tro det var sant..

torsdag 5 november 2009

Klimatavtal - ett måste

Det ser kärvare ut med de högt ställda förväntningarna på ett klimatavtal i Köpenhamn. Obama har problem med kongressen, precis som Bill Clinton hade med Kyotoavtalet. Han undertecknade det preliminära avtalet 1997 i hopp om att senare få kongressen med sig, men det fick han aldrig. Obama står inför samma dilemma.

Oavsett detta och oavsett Obamas problem så måste ett avtal fram. Ett avtal är ett måste även om ambitionerna på konkretiseringar får tonas ner. Ett inriktningsavtal med krav på 50 procent minskning av växthusgaser till 2050 och max 2-graderkravet borde kunna vara med som effektmål. Man borde också kunna ha en genomgång av läget varje år och en översyn av avtalet vart annat år.


Ek, Malmström eller Carlsson - Sveriges EU-kommissionär
Viktigare än namnen och viktigare än man eller kvinna är vilken portfölj Sverige får. Tycker vi bör kräva klimat-,energi och miljö, som Lena Ek säger i dagens SvD. Det är områden som Sverige kan och där vi är engagerade. Jag känner, har debatterat och arbetat ihop med alla tre damerna och det är ingen tvekan om att alla tre är mycket kompetenta på lite olika sätt. Alla tre kan ta vilken portfölj som helst, men blir det klimat-,miljö, energi bör Lena Ek ligga närmast. Blir det mänskliga rättigheter och integritet ligger Cecilia bra till och företagarfrågor, bistånd och invandrarfrågor kan Gunilla.
En av de två EU-posterna som EU-president och EU-utrikesminister bör också vara kvinna.

Naturlig tvekan till sprutbyte
Få landsting startar sprutbytesprogram. Det är förståeligt. Att införa sprutbytesprogram är detsamma som att legalisera narkotikamissbruk. Det vill vi inte ha och vi skall inte stimulera fram ännu mer av en utveckling som redan är allvarlig. Stå på er, säger jag och förordar att också Stockholms läns landsting tänker en gång till innan man inför ett sådant program.

För övrigt tycker jag vi bör ha en folkomröstning i samband med valet nästa år om broavgifter över Skurubron.

onsdag 4 november 2009

Klaus öppnar för EU-presidenten
Det är lätt att förstå V Klaus oro för att Lissabonfördraget kommer allt närmare EU-staten.
Det är stor maktöverföring om t.ex straffrätt och civilrätt till EU. Vi kommer att få se mängder med exempel och frågande medlemsländer och invånare. Varför sa ingen någonting om detta?
Vi hade ingen aning om att EU skulle bestämma över våra strafflagar.

DN visar igen att man inget förstått
"Nu kan EU lägga de interna frågorna åt sidan och ägna sig åt de frågor medborgarna tycker samarbetet är till för - miljön, kampen mot brottsligheten och ge Europa en starkare röst".
Hur okunnigt får en tidning uttala sig på första sidan; "interna frågor". Det är makten och bestämmanderätten det handlar om. Är det EU-kommissionen, rådet eller EU-domstolen som bestämmer eller är det vi enskilda medborgare och våra företrädare i riksdag och regering?

Nästa steg är EU-presidenten och EU:s utrikesminister
Hade fler länder fått folkomrösta hade vi inte haft ngt Lissabonfördrag. Nu har vi det och en EU-president och en EU-utrikesminister skall utses. Min favaorit är Irlands förra premiärminister Mary Robinsson. Jean-Claude Juncker, premiärminister i Luxenbourg, som jag hade en del att göra med i EU-parlamentet är också en bra företrädare från en liten stat liksom Finlands förre statsminister Paavo Lipponen.. Hur man än gör måste ett av uppdragen vara en kvinna.

För övrigt har vi haft ett fantastiskt bra möte i dag i Framtids- och klimatberedningen där vi tagit fram mål för ett antal områden i kommunen som energi, transporter, byggande, ,lokala samhällen, natur, vatten... och sedan har Sonja, jag Emma och Åsa vaccinerat oss.

tisdag 3 november 2009

Kärnkraftsmaffian mobiliserar
Slump eller gemensam mobilisering, det kan vara detsamma men att kärnkraftsmaffian mobiliserar är ett faktum Det hänger naturligtvis ihop med centerns nya mer kärkraftsaccepterande linje - för att hitta en försiktig formulering - som tagit sig uttryck i Alliansens nya kärnkraftspolitik att kunna bygga 12 nya reaktorer. Det har statliga Vattenfall och kärnkraftsindustrin tagit fasta på och det backar DN och SvD upp i varsin ledare i dag.

"Välkommen ny el",
skriver DN och "Hellre kärnkraft än fagra drömmar" skriver SvD i en otroligt naiv och provocerande ledare. Vi ska ha mer kärnkraft. Det blir ett kärnkraftsval nästa år, säger Jan Björklund och folkpartiet. Kärnkraften skonar klimatet. Kärnkraft är en fantastiskt, ren teknik. Tjernobyl och Harrisburg är historia. Allt enligt SvD.

Centern riskerar bli förloraren i denna valrörelse.
Vad vi än säger kommer vi att förknippas med mera kärnkraft. Det är ett svek mot vår snart 40-åriga raka linje mot kärnkraften. Vi trängs in i ett hörn av både Allians"vännerna" och oppositions"kamraterna", med Miljöpartiet i spetsen som får ett dukat bord. Allt vi arbetat för med alternativ, vind, sol, klimat, Östersjön, kommer att drunkna i ett kärnkraftssvek.
Nej till ny kärnkraft så länge Alliansen regerar.

För övrigt gör Djurö skola alldeles rätt som fortsätter att servera ekologisk och närodlad mat. EU får väl stämma oss inför EU-domstolen då om vi gör fel.....

måndag 2 november 2009

(S)måföretagarpartiet
Det är en tydlig attitydförändring, (s) nya positivare inställning till företagandet och särskilt småföretagen. Inställningen till vinst inom vård och skola gav en tydlig ny inriktning. Det är en resa mot mitten och verkligheten. Men konkret var förslagen få. Tydligast var ett bifall till en motion om att se över småföretagens sjuklöneansvar. Stig Malm, förre LO-ordföranden av alla, höll ett starkt inlägg och ansåg det vara en tung börda att behöva betala både sjuklön och vikarielön när någon av de anställda blir sjuk. Bra sagt. Vi får se vad det är värt när vänsterpartiet varit med och förhandlat...

Tragiskt om centern och kärnkraften
Centerpartiet har bytt åsikt om kärnkraften och accepterar nu 12 nya reaktorer när de gamla byts ut. Det är en tragisk helomvändning från Fälldins dagar och det nej till kärnkraft som gällt inom centerrörelsen sedan 70-talet. Centerpartiet hade i valet 1973, 25,1 procent av rösterna, just då kritiken mot kärnkraften varit den största frågan på stämman i Luleå samma år.
Nu kommer uppgifter i dagens DN från Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson att centerns krav på att kärnkraften skall stå för sina egna kostnader vid olyckor inte heller gäller.
Hur ser det ut med opinionssiffrorna?

För övrigt har jag tillsammans med två billaster Värmdöpolitiker varit i Södertälje och diskuterat deras mycket professionella organisation med kommunala bolag...Roligt, men framförallt lärorikt.

söndag 1 november 2009

S-kongressen stärker Mona Sahlin
Jag skriver några rader på bloggen i alla fall när jag nu är hemma. Utifrån min utgångpunkt från höstfisket på Notholmen utanför Ornö har jag mellan båtturerna följt s-kongressen. Det mest har gått partistyrelsens väg som jag sett och vilket också media säger. Det behöver inte betyda att partistyrelsen alltid har rätt, men det betyder att ombuden varit mån om att inte visa motsatsen - att partistyrelsen har fel, vilket skulle undergräva ett redan lågt förtroende för partiledaren och partiledningen. Plus för s-ledningen alltså

Uppförsbacke för Lasse Bryntesson om avgifter på Skurubron
S-kongressen säger ja till brukaravgifter på vägar och broar. Lasse Bryntesson, vårt egergiska oppositionsråd säger nej och menar att vi i Alliansmajoriteten inte är lika trovärdiga som han och s-oppositionen i Värmdö i vårt nej till avgifter på Skurubron.. Lite pikant, Lars att din kongress och partiledning vill ha broavgifter. Det skrev jag om redan i torsdags och det är väl en liten intressant behållning inför den lokala valrörelsen i Värmdö.

Reinfeldt stärker sin roll som EU-förhandlare.
EU-ordföranden F Reinfeldt ger Tjeckien undantag från EU-stadgan på samma sätt som Polen och Storbritannien redan fått. Ett lyckat schackdrag för att få igenom det mycket maktförändrande Lissabonfördraget, men en förlust för alla vi som vill ha ett demokratiernas Europa och ingen EU-stat. Klimatfrågan kommer i bakgrunden av fördraget och nu kommmer den i bakgrunden av vilka som skall ha fördragets nya poster som EU-president och EU-utrikesminister. Tala om rätt prioritering.
Och vad blir nästa steg? Det kommer att bli att det är odemokratiskt med en sluten process som väljar EU-president och att det måste vara öppna val, precis som i USA och då är vi ytterligare ett steg närmare EU-staten...

För övrigt fick vi inga tunnor med fisk, bara några torskar, en! abborre och några små plattfiskar på sju nät....Tyst hav.