lördag 20 februari 2010

Bra att tillsätta en utomstående granskare av IPCC
Det är ett bra beslut att granska IPCC, FN:s klimatpanel av en oberoende kommission. Kritik mår alltid bäst av att ta itu med den på en gång. Eller rättare, de/n som kritiseras får mindre opinion mot sig om en utmstående granskare får ge ett objektivt omdöma om kritiken. Så gör nu FN:s klimatpanel efter bland annat felaktiga uppgifter om hur snabbt glaciärerna smälter i Himalaya.

Så har moderaterna gjort också om valfusket
som dock växt till en allt större härva. När detta skrivs pågår som bäst den extra uppskjutna nomineringsstämman för riksdag, landsting och kommun i Stockholm. Det är ett bra sätt att tillsätta en utomstående granskare, men frågan skadar moderaterna och interndemokratin i partierna. Det bästa vore att ta bort alla procentgspärrar och helt släppa personvalet fritt, men ange strikta regler för hur stöd till partier och kandidater får ske. Ännu bättre vore att partierna, främst moderaterna och socialdemokraterna, öppnar sig helt och meddelar vilka bidrag de tar emot från näringsliv, fack, organisationer och enskilda. Det skulle rensa luften och Sverige skulle inte befinna sig i samma grupp som Malta och Schweiz.

Den finska reaktorn Olkiluoto gröper ur ekonomin
Det går att följa regelbundet i finsk spress. Enligt konsortiet, med bland annat Siemens, som bygger reaktorn är förseningen nu uppe i flera år och kostnadsfördyringen uppe i 23 miljarder.
Slutnotan är det ingen som vad den hamnar, men nu ser det ut att bli sådär 55-56 milarder kronor....

För övrigt har det blivit födelsedagskalas hela helgen med Stinas 31 årsfest i går kväll inne i stan och Sara och Hannas ettårsfest som vi precis kommit hem från dag. Dragspel och poem har följt varandra....
Inga kommentarer: