söndag 14 februari 2010

DN skåpar ut euron - men den behövs...
Så skriver Dagens Nyheter på ledarsidan. Problemen för euron ökar. Det kan snart vara dags att ekonomiskt undsätta Grekland. EU måste ta hjälp av Internationella valutafonden, IMF. EU måste styra och straffa länder som missköter ekonomin. EU kan som exempel dra in strukturfondspengar om inte... Många kan, om, måste.. men ändå avslutas ledaren med att Euron behövs. Det borde vara självklart att också Sverige ska införa den...Oj, oj. Vilken pedagogik..

Obama för kärnkraft?
Ett trist och alltför republikananpassat besked från Barack Obama. Nästa vecka kommer USA-presidenten att föreslå lånegarantier för nya kärnkraftverk - de första på trettio år. Det är att ge efter för energilobbyn och kan bli ett farligt "demokratiskt energiprejudikat" för andra länder att göra likadant. Kina, Nordkorea, Iran, Frankrike, Sverige.... Vi kan få helt fel svar på hur vi löser klimatkrisen. Change, Obama. Change.

Kärnkraften är onödig
Sveriges elförbrukning har sjunkit från circa 150 Twh 2001 till 137 Twh 2009. Nya teknik är energismålare i vitvaror, belysning, datorer, fläktar, motorer...Även om en miljon hybridbilar skulle köpas i Sverige innan 2020 skulle vi ändå få ett elöverskott på 15Twh samtidigt som alla kärnkraft är avvecklade. Går att läsa i Miljömagasinet nr 6. Slutsats: kärnkraften är onödig. Att bygga fler kärnkrafterk är dyrt och försvårar satsningen på förnybara alternativ.

För övrigt har Sonja och jag åkt skidor i helgen igen. Vet inte vilken söndag i ordningen sedan Lucia. Vi har tittat på kakel för att fräscha upp badrummet också...

Inga kommentarer: