söndag 28 februari 2010

Röda Korset och Bengt Westerberg - kontroll och uppföljning har brustit
Det är en lite trist och långdragen historia som nu pågått ett tag om Röda korsets "affärer". Den riktigt trista affären är naturligtvis kommunikationsschefens svindel på 7,7 miljoner. Här har uppföljnig och kontroll brustit. Affärerna har pågått både i Cancerfonden och Röda korset. Många har ställt frågor länge men ingen granskning har skett. Men detta är svårt. En medarbetare sedan flera år som man har förtroende för ställer man inte ut på en gång. Det har vi exempel på på mycket nära håll. Men det skadar förtroendet .

Det är ingen hämningslös jakt
på Röda korset, och dig, Bengt Westerberg, som du skriver på debatt@dn.se i dag. Det är en naturligt medial och rättslig granskning. Jag har hört många säga, och jag har tänkt på samma sätt själv, i samband med katastrofen på Haiti att, Nej, inte pengar till Röda Korset. Varför inte tillsätta en helt utomstående granskare som går igenom rubbet av det du kallar en hämningslös jakt...

Gör inte slöjan till en större fråga än det är
Slöjan med niqab och burka har fått alldeles för stora proportioner. Folk har rätt att gå klädda hur de vill om det inte skadar någon annan. Indianerna hade fjädrar i sitt hår. Att införa förbud som i Frankrike skulle bara fördubbla Sverigedemokraterna. Om man på en arbetsplats inte kan utföra sitt jobb med slöja är det väl lika självklart att man tar av den. Om man inte kan tillgodogöra sig en utbildning, t.ex språkuttal, och så är det väl också naturligt att ta av slöjan.
Hundra kvinnor bär niqab i Sverige, varav många omvända svenskor. Gör inte problemet större än det är. Och det är inget stort problem....Om man skall ta ett passfoto förstår nog alla att ansiktet måste synas...

För övrigt blev det söskottning i dag igen. Det är när det töar som snön blir tung och det gör det nu...

lördag 27 februari 2010

Tyskland och Frankrike hjälper Grekland med ekonomin
Lite oväntat får man nog säga att Tyskland - Greklands största kritiker- hjälper Grekland med köp av statsobligationer för att lösa den katastrofala ekonomin. Det är Frankrike som stött på och Sarkozy som kan inlösa en liten seger. Han har ju goda kontakter med Angela Merkel...
"Lösningen" påminner om George Soros artikel i DN Signerat häromdagen där han föreslog euroobligationer på villkor att Grekland uppnår de ekonomiska målen.

Politisk enighet om ny moské i Rinkeby
Roligt att se att det finns en politisk eninghet i stadshuset om att bygga en moské i Rinkeby. Alla partier utom vänsterpartiet! skriver på debatt@dn.se om denna uppgörelse över blockgränserna.
Vill bara påminna om att centerns stadshusledamot på 80-talet, John Kahn föreslog att en moské skulle uppföras....

Mona Sahlin köper det mesta av regeringens förslag
Det är verkligen en helomvändning i politiken. Mona Sahlin som har kritiserat det mesta av regeringens förslag från jobbavdrag till hushållsnära tjänster köper nu det mesta. S accepterar huvuddelan av av de sänkta fastighetsskatterna, inkomstskatterna och nu "pigavdraget" som döps om till att passa pensionärerna...
Vad är det jag sagt. Ju närmare valet ju mer av att acceptera det mesta. Men redan...!

Viktig satsning på ensamkommande flyktingbarn - Värmdö fullföljer
Det är en positiv förändring att fler och fler kommuner satsar på att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om uppemot 1000 barn som kan tas emot i år. Det är i det närmaste en fördubbling mot förra året.
Värmdö har tagit emot 10-talet nya barn de senaste åren och gör så också i år. Det är verkligen en insats som kommer behövande till del. Det säger jag som överförmyndare som ser vad gode män kan göra för att få in barnen, mest pojkar från Afghanistan och Somalia , i samhället. Solidaritet och empati.

För övrigt har vi just kommit hem från Lofsdalen med så där 10-15 grader kallt till regn och/eller snöslask på Värmdö. Men det är första + graderna sedan Lucia...

fredag 26 februari 2010

DN/Synovate - en allvarlig påminnelse
DN/synovates opinionsmätning den 24 februari är en allvarlig påminnelse till regeringen och inte minst centern om det kritiska läget. Med dagens siffror skulle oppositionen få egen majoritet, trots att Sverigedemokraterna når sin högsta nivå hittills. Några reflektioner: Centerns 4.9 är en nedgång från 7.9 i valet 2006 och mindre än de 5.6 som Sd skulle få. Kristdemokraternas 4.1 är krissiffror och Mp:s 9.7 är utmanande höga. Kärnkraftsfrågan, Vattenfall, FRA, landsbygden,vargarna och Förbifart Stockholm är stora uppförsbackar för centerpartiet.
Bra att Maud utmanar Mp på debatter, bra också att regeringen kommer att satsa på spårbilar, men vi måste samtidigt se om vårt eget hus. Miljö-energi-klimat är där vi tappat mest och måste lägga fler egna förslag vid sidan om Alliansen.

Lyssna på företgarna
Det är ett sätt för centern att verkligen komma igen. Vi har höga ambitioner inom näringspolitiken och har redan bidragit till många bra beslut. Fullfölj detta och lyssna på Signhild Arnegård Hansen ( eller läs, är riktigare) på svd.se/brannpunkt att företagande måste bli en lika central del av arbetslinjen som jobbavdragen . Ta fram ett konkret förslag hur vi utvecklar patent och nya ideer till kommersiella produkter.

För övrigt blev det en tuff milrunda i dag med Micke som körde tre mil inför Vasaloppet. Sedan har vi varit på Aktivitetshuset med Emma och lekt hela eftermiddagen...

torsdag 25 februari 2010

Orimliga elpriser- kärnkraften lurar konsumenterna
Ytterligare ett argument att avveckla kärnkraften är de orimliga elpriserna vi nu ser på elräkningen så fort vi får lite svenskt vinterväder. Driftstoppen på kärnkraften och de obegripligt långa ombyggnaderna får vi elkonsumenter betala för. Elpriset rusade för en månad sedan liksom i dag. Då var det också köldknäpp och då var det också bortförklaringar från kärnkraftsindustrin. Nu kommer allt i repris. Elpriset går kraftigt uppåt och ingen tar ansvar. Bra att Maud Olofsson ställer frågor till kärnkraftsindustrin men det räcker inte. Mycket hårdare tag krävs och regeringens väg är ägardirektiv till Vattenfall.

Obegripligt att moderaterna inte förstår öppenheten om partibidrag
Nya moderaterna brukar ligga steget före i frågor om känslighet inför olika opinioner. När det gäller bidrag till partier verkar man inte ha förstått någonting och där ligger man hästlängder efter. Det handlar inte om valhemligheten som Beatarice Ask hävdar. det handlar om demokrati och öppenhet.
Vilken opinionsframgång skulle det inte vara att själv offentliggöra alla bidrag och låta sossarna stå där med sina fackmiljoner...

För övrigt har jag Emma, Hanna och Sara just lämnat after ski för en liten middag i stugan...

onsdag 24 februari 2010

Håll EU borta från mfamilje- och socialpolitik
Nej, EU ska inte ha några gemensamma regler om om barn- och föräldraledighet. Det är frågor för varje enskilt medlemsland. Jag kan tänka mig minimiregler, som på många andra områden, men risken är stor att om Sverige säger jag till sådana, t.ex 18 veckors föräldraledighet, så har man klampat in på området och då kan det lätt bli både ändringar och tillägg som man inte kan stoppa. Hur snabbt mamman vill återgå till arbete är naturligtis inget EU skall lägga sig i.

Till SJ, Banverket, SL...
Vill bara tala om att spårbilen är ett utmärkt alternativ vinertid. Det koreanska företaget Vectus har testat spårbilar på en bana i Uppsala nu under några år utan problem i snö och is. Spårbilen tar själv bort snön på spåret. Spårbilar som hänger i en balk har ännu mindre problem eftersom de går helt fritt i luften. Trodde kanske inte att det också skulle bli ett argument men det har det b livit.

Stora darren om "städavdraget"
Nu ramlar oppositionspartierna på varandra till stöd för skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Häromdagen var det miljöpartiet. Nu är det facket och socialdemokrater i Stockholms län. Väntar bara på alla andra förslag som genomförts av regeringen kring jobb och för att förhindra utanförskap som oppositionen varit emot, men som man också kommer att acceptera...

För övrigt jag jag just ställd skidorna mot väggen efter första skiddagen i Lofsdalen. Det var 32 i morse, men soligt och fint i backen under dagen. Emma, nu fyra, har åkt förbi mig gång på gång...

tisdag 23 februari 2010

I Härjedalen är det inga vägproblem
Just framkommen till Lofsdalen efter 8 tim på vägen med 53 mil från Hemmesta, Värmdö. Men i Härjedalen är det inga snöproblem på vägarna...
Roligt och hedrande att få toppa landstingslistan. Det här pressmeddelandet gick ut till den lokala världspressen i Nacka, Värmdö, Tyresö och Lidingö i går kväll efter nomineringsmötet


Pressmeddelande 2010-02-23
Centerpartiet i Nacka, Värmdö, Tyresö, Lidingö


Hans Lindqvist toppar centerns landstingslista
I valkrets ost

Vid ett nomineringsmöte i centerns lokaler i Nacka fastställdes centerpartiets valsedel för landstingsvalkrets ost på måndagen. Centerpartister från Nacka, Värmdö, Lidingö och Tyresö deltog i beslutet.
Listan toppas av Hans Lindqvist, kommunalråd i Värmdö, tidigare EU-parlamentariker för centern och i dag ersättare i landstinget. På platserna två, tre och fyra står Kristian Abrahamsson, Nacka, Henrik Gustafsson, Tyresö och Kent Ivarsson, Lidingö.
Hela listan är varvad på detta sätt med centerföreträdare från dessa fyra kommuner och upptar sammanlagt 16 namn.
-Det känns hedrande att få stå först på listan och jag vill förbättra både vården, trafiken och regionplaneringen, säger Hans Lindqvist.
-Vårdvalet måste kompletteras med fler sociala kriterier, länsdelssjukhusen som Nacka sjukhus måste bevaras och utvecklas och fler spårutbyggnader, som spårbilar, är några frågor jag vill driva i landstingsvalet, säger Hans Lindqvist.
Ordförande för nomineringsmötet var Leif Holmberg, Nacka, till vardags politisk sakkunnig åt miljöminister Andreas Carlgren. Samtliga beslut togs enhälligt.
Ytterligare upplysningar
Hans Lindqvist 070/ 5485819

För övrigt packar vi nu bilen till Lofsdalen och åker skidor. Man kan ju undra varför ända dit när det finns... men Sara, Hanna och Emma är ju där....

måndag 22 februari 2010

Turkiet försvårar EU-medlemskap
Den kris som nu pågår i Turkiet försvårar EU-integrationen. Det är den "gamla vanliga" krisen där de riktigt gamla konservativa krafterna i armén och rättsväsendet angriper regeringen Erdogan. Armén och domstolarna sägs ha skapat en organisation Ergenekon som med mord och terror skall störta den moderat islamistiska regeringen. Det kan sluta med en ny process för att förkjuda den folkvalda regeringen Erdogan och regeringspartiet AKP. Oj, oj så långt från demokratin och parlamentarisken.

Tuff start för Cecilia Malmström
När jag pratat med Cecilia har jag noterat hur påläst och samtidigt operativ hon är som person. Vi tycker inte lika. Hon är en verklig EU-entusiast men vi har inte haft så svårt att tala med varandra på områden där vi tycker lika som MR-frågor, flyktingpolitik och integratitetsskydd. Nu skall Cecilia se över EU:s datalagringsdirektiv och för det får hon en stjärna i himlen. Hon röstade redan tidigt nej till förslaget och vill ha undantag för e-post, bättre redovisning av kostnader, kortare lagringstid och starkare integritetsskydd. Bra. Nu kan du fullfölja det som EU-kommissionär.

För övrigt är jag nu på väg till en liten genomgång inför kommunstyrelsens arbetsutskott i eftermiddag. Det visar 25 grader på vår termometer....

söndag 21 februari 2010

Tällberg Foundation - för en ny världsordning
Jag har alltid varit engagerad i att försöka hitta svar på hur världen löser sina gemensamma problem - en världsorganisation, en världsregering. FN gör mycket bra men räcker inte. Köpenhamnskonferensen var ett trist nederlag. Klimat, fred, social, ekonomisk och ekologiskt hållbar utveckling är mål som alla borde kunna ställa upp på.

Inte nationalstaternas fel
Jag tror inte att det är nationalstatens "suveränitet" som sätter gränser för en internationell världsordning. Tvärtom, har det tillkommit och tillkommer hela tiden nya fullt berättigade och legitima nationer. Det är den bredare gemenskapen internationellt som vi inte har funnit.
Bo Ekman, Tällberg Foundation analyserar läget på dn.se/debatt med underförstådd kritik av nationalstaten men har inga konkreta svar. Kanske ett väldsparlament med en världsregering, med lokal, NGO, Nationell, regional, förankring. Kanske... om ....? år.

Vårdvalet i Stockholm - kräver fler sociala kriterier
Vårdvalet i landstinget är en framgång. Om oppositionen vinner lovar de att ta bort den fria etableringsrätten inom primärvården. Ett dåligt förslag som väljare och medborgare skulle förlora på. Köerna för dyslexi har minskat från 24 veckor till 3, för ögonsjukvård med 6000 fler opererade, för hörselapparater. Men barnsjukdomarna med för mycket tidräkning och stela regler måste lösas upp. Inför mer av sociala kriterier. Det tar längre tid för äldre, multisjuka, invandrare, barn att förklara och förstå. Lyssna och justera, men gå inte baklänges....

För övrigt tog det mig drygt två timmar att skotta fram tränings"lokalen" på baksidan, vägen till vedboden, till uteförrådet, bilen och vägen ut från Backvägen 8....men vackert, otroligt vackert.

lördag 20 februari 2010

Bra att tillsätta en utomstående granskare av IPCC
Det är ett bra beslut att granska IPCC, FN:s klimatpanel av en oberoende kommission. Kritik mår alltid bäst av att ta itu med den på en gång. Eller rättare, de/n som kritiseras får mindre opinion mot sig om en utmstående granskare får ge ett objektivt omdöma om kritiken. Så gör nu FN:s klimatpanel efter bland annat felaktiga uppgifter om hur snabbt glaciärerna smälter i Himalaya.

Så har moderaterna gjort också om valfusket
som dock växt till en allt större härva. När detta skrivs pågår som bäst den extra uppskjutna nomineringsstämman för riksdag, landsting och kommun i Stockholm. Det är ett bra sätt att tillsätta en utomstående granskare, men frågan skadar moderaterna och interndemokratin i partierna. Det bästa vore att ta bort alla procentgspärrar och helt släppa personvalet fritt, men ange strikta regler för hur stöd till partier och kandidater får ske. Ännu bättre vore att partierna, främst moderaterna och socialdemokraterna, öppnar sig helt och meddelar vilka bidrag de tar emot från näringsliv, fack, organisationer och enskilda. Det skulle rensa luften och Sverige skulle inte befinna sig i samma grupp som Malta och Schweiz.

Den finska reaktorn Olkiluoto gröper ur ekonomin
Det går att följa regelbundet i finsk spress. Enligt konsortiet, med bland annat Siemens, som bygger reaktorn är förseningen nu uppe i flera år och kostnadsfördyringen uppe i 23 miljarder.
Slutnotan är det ingen som vad den hamnar, men nu ser det ut att bli sådär 55-56 milarder kronor....

För övrigt har det blivit födelsedagskalas hela helgen med Stinas 31 årsfest i går kväll inne i stan och Sara och Hannas ettårsfest som vi precis kommit hem från dag. Dragspel och poem har följt varandra....




fredag 19 februari 2010

Kärnkraftshaveri - förlorad opinion och förlorad heder
Det är ett tragiskt besked från ett parti som i 40 år krävt att kärnkraften skall avvecklas. Det gav oss 25 procent av väljarna under 70-talet och nu har vi 5. Det är inte bara haveriet om kärnkraften som får ta på sig det, men en stor del. Jag och många med mig har arbetat tusentals timmar mot kärnkrafaten och för de förnyelsebara alternativen. Vad händer i centern? Gamla centermedlemmar hoppar av eller håller tyst. Vi byter opinion till något liberalt som närmar sig Jan Björkund.
Nu tror jag inte det blir något ny kärnkraft. Ekonomin sätter stopp och de högre skadeståndsansvaret är bra. Men vi har förlorat opinionen och hedern.

Svenska Dagbladet glad över centerns "mod" om kärnkraften
ja, sådana vänner får vi nu när vi är så "modiga" att vi säljer ut vår heder till kärnkraftsindustrin
Det är "en seger för Centerpartiet", skriver han....under ledning av Maud Olofsson och Andreas Carlgren. Ja undrar verkligen hur de själva känner sig. Jag minns fortfarande Andreas engagerande tal mot kärnkrafen som på centerstämmorna... Konstruktiv hållning säger SvD. Ledarskap och bra skäl. Nej varken eller. Och jag applåderade inte i Visby förra året..Aldrig, aldrig ger vi upp, Solveig, Eva, Sven...

Efter Köpenhamn
Jag är emot en gemensam skattepolitik på EU-nivå. Men jag är för gemensamma miljöskatter för att EU skall bli en aktiv miljöunion. Den inställningen hade jag redan i EU-parlamentet för 15 år sedan. Sverige, EU och FN måste redan nu börja ta kontakter med de 15-16 största utsläppsländerna av C02 innan Cancun i Mexico i november. Bilda allianser, kräv Co2-skatter. Jag tror mer på detta än utsläppsrätter, som är för lättare att manipulera.

För övrigt har Sonja och jag just ringt till Sara och Hanna och spelat lite dragspel i telefon på deras ett-årsdag....roligt...men...dom ligger och sover sa Micke, som är pappaledig.

torsdag 18 februari 2010

Pensionärer och barnfamiljer - bra besked från regeringen
Att pensionärerna prioriteras när ekonomin blir bättre var rätt väntat. Inte desto mindre välkommet. Det är inte bara pansionärernas pengar. Det är opinionen - eller hjärtat, skulle LO säga. Detsamma med barnfamiljer med svag ekonomi. Men snälla regeringen beskriv nu, förklara, berätta varför så att alla förstår att ni både tänker och känner....

Valfusket växer
Valfusket växer i moderaterna. I dag skall revisionsfirman Ernst & Young vara klar med sin utredning och det är stämma på lördag. Det är bara en tidsfråga när journalisterna kommer över liknande historier i andra partier. Socialdemokraterna har alltid haft problem i nomineringstider. Det är viktigt att vi ser om vårt eget hus också i centerpartiet och noga följer partiets riktlinjer för förtroendevalda. Det handlar om sponsrings- och bidragsregler liksom etiska regler för kandidater som full öppenhet om alla personliga förhållanden som kan skada partiet eller tilltron till demokratin.

Öppen redovisning en självklarhet
Det borde vara en självklarhet att alla bidrag och all sponsring redovisas öppet. Moderaterna och socialdemokraterna är de partier som är mest emot detta med sina stora pengar från näringslivet respektive facket. Regeringen har ju propositionsprerogativet om man skall ordkrångla. En opinionsfråga och en mycket viktig sådan.
I Västeuropa är det, enligt DN bara Malta, San Marino, Schweiz och Sverige som inte har rättslig reglering av partiers och kandidaters valfinansiering. Öppna upp nu.

För övrigt är det nu möte med A5 om aktuella frågor i den lilla kommunen, som inte är så liten längre utan ligger ganska exakt i mitten räknat på befolkning.

onsdag 17 februari 2010

Eurokrisen förvärras
Allt fler länder blir nu indragna i eurokrisen, Grekland har de största problemen. Spanien, Irland, Portugal har alla budgetunderskott på mellan 8-13 procent, där tre procent är tillåtet enligt EU:s stabilitetspakt. Arbetslösheten i Spanien är närmare 20 procent.
Grekerna har presenterat en åtgärdslista fär EU:s finansministrar för att få ner underskotten. Anders Borg är inte imponerad utan kräver mer.

Det är inte euron det är fel på ( fp)
"Greklands problem kan inte skyllas på euron", skriver Carl B Hamilton och Olle Schmidt från folkpartiet i dag på svd.se/brannpunkt Vems fel är det att inte länderna kan sätta en egen ränta, när ekonomierna är så olika?
Varför föreslår inte Björklund att Sverige skall gå med i eurosamarbetet i artikeln....? Det har han alltid gjort förut. Vilka förslag på mer överstatlighet kring ekonomi och skatter kommer?

Kalla Sverige
Nej det är inte Charlotte Kalla. Det är LO som satt igång en kampanj om hur kallt Sverige blivit med "högerregeringen". Maud är minst hjärtlig. En enkät har sänts ut till medlemmarna. Frågan: "Tycker du att Sverige är kallare eller varmare i dag jämfört med för några år sedan."
43 procent tycker något i den stilen. Som man frågar får man svar....

Men
hur mycket man än kritiserar vetenskapen i enkäten så finns där en verklighet, en uppförsbacke för regeringen. Att vara bra på att bocka av vallöften är inte detsamma som att vara bra på att förklara dem, med både hjärna och hjärta. Mauds attityd ibland till de anställda på Saab...ja? eller brist på empati...Där finns något som hela regeringen måste tackla.....

För övrigt skall jag nu gå till Sara och Hanna och fråga vad de önskar sig på ettårsdagen den 19 februari.
Sedan skall vi ha idrottsting i Ösbyskolan med Värmdös breda idrottsrörelse

tisdag 16 februari 2010

Klimatmisstag skall rättas till - men inriktningen är glasklar
Nu är det stor turbulens kring IPCC - klimatpanelen med ett allvarligt, eller kanske flera, fel i IPCC:s rapportering. Vissa rapporter har inte vetenskapligt kunnat styrkas. Det får inte ske och skall inte behöva ske bland världens 400 förnämsta forskare kring klimatet. Och det är bara bra om Kungliga Vetenskapsakademin kan få FN att granska IPCC:s arbete. Men...

Klimathotet måste tas på allvar
Samma dag som kritiken mot IPCC kommer en ny rapport om allt snabbara nedsmältning av isarna på Grönland. Det är en studie presenterad av Hole Oceanographic Institution i Massachusetts som till stor del baseras på direkta observationer. Havsmiljönivån ökar med 3 mm per år i dag jämfört med 1.8 mm under 60-talet. Ja, man kan se dåligt också eller mäta fel,
men jag tror mer på detta än på motsatsen...

Entreprenörskap på schemat
Just återkommen till kommunhuset från en liten sighseeing om lämpliga lokaler för Näringslivets hus i Värmdö noterar jag med stor tillfredsställelse att alla gymnasieelever nästa år skall kunna läsa entreprenörsskap. Det handlar inte bara om att få eller ta ett jobb. Det handlar också om att kunna, vilja och veta hur man kan föreverkliga idéer som skapar utveckling och jobb. Natur-, miljö-, energi- och klimatkunskap blir nästa steg.

För övrigt är det väldigt roligt att arbeta per personer med en vision, som den kring Näringslivets hus i Värmdö. Design, kultur, klimat, miljö och kommunikation är några områden att utveckla.

måndag 15 februari 2010

Moderaterna måste reda ut valfifflet
Det är naturligtvis inte acceptabelt att köpa röster. Moderaternas provval spiller över på alla partier. En fungerande interndemokrati är viktig för partiers förtroende. Att ha provval som missbrukas genom att någon som deltar i provvalet skaffar fram nya medlemmar genom att erbjuda dem gratis medlemsskap skapar misstro. Moderaterna måste omedelbart ta itu med detta med en utomstående utredare. Hörde just att detta också verkar vara på gång.

Provvalen måste följas eller avskaffas
Provvalet måste också i huvudsak följas av nomineringskommittéer. Annars är provval meningslösa. När nomineringskommittén tog bort mig på listan i EU-valet förra året med 45 valbara centerpartister trots att jag kom på fjärde plats i provvalet var det ett interndemokratiskt misstag, oavssett vad DN:s ledare säger i dag.
Antingen skall partierna i huvudsak följa provvalet eller så ska de inte ha något provval. Jag lutar åt det sista. Gör som i Finland. Ställ upp kandidaterna i bokstavsordning och släpp personvalet fritt. Den som får mest kryss blir vald.

För övrigt glädjer jag mig åt att alla partier svarat positivt på remissen angående framtids- och klimatberedningen, med undantag av miljöpartiet. Märkligt om man i högsta grad deltar, bl a som vice ordförande i utredningen, men inte säger något förrän vid remissbehandlingen...
Nya argument för euron
Nu när det har gått dåligt för euron med usel tillväxt i euroländerna, kris i ekonomin i Grekland, Spanien, Portugal, Irland, Ungern... så märks en tydlig förändring i argumenten för euron. Det är inte ekonomin längre som är huvudmotivet för att gå med i EMU. Det är Politiska och moraliska argument. Lars Calmforsk skrev nyligen att några ekonomiska argument för anslutning till euron inte finns men att det däremot fanns motiv av solidaritet med de fattigare lädnerna i EU. Svenska dagbladet svd.se/ledarbloggen skriver detsamma i dag. "Euron är ett politiskt flaggskepp i EU..."
Hur var det där med kappan efter vinden...?

För övrigt är det dags at planera nästa styrelsemöte i KOMPASS som kan bli riktigt roligt om regeringen fullföljer Kjell Dahlströms utredning och ger ekononiskt stöd till en eller två pilotbanor för spårbilar som Via Academica i Stockholm och Uppsala.

söndag 14 februari 2010

DN skåpar ut euron - men den behövs...
Så skriver Dagens Nyheter på ledarsidan. Problemen för euron ökar. Det kan snart vara dags att ekonomiskt undsätta Grekland. EU måste ta hjälp av Internationella valutafonden, IMF. EU måste styra och straffa länder som missköter ekonomin. EU kan som exempel dra in strukturfondspengar om inte... Många kan, om, måste.. men ändå avslutas ledaren med att Euron behövs. Det borde vara självklart att också Sverige ska införa den...Oj, oj. Vilken pedagogik..

Obama för kärnkraft?
Ett trist och alltför republikananpassat besked från Barack Obama. Nästa vecka kommer USA-presidenten att föreslå lånegarantier för nya kärnkraftverk - de första på trettio år. Det är att ge efter för energilobbyn och kan bli ett farligt "demokratiskt energiprejudikat" för andra länder att göra likadant. Kina, Nordkorea, Iran, Frankrike, Sverige.... Vi kan få helt fel svar på hur vi löser klimatkrisen. Change, Obama. Change.

Kärnkraften är onödig
Sveriges elförbrukning har sjunkit från circa 150 Twh 2001 till 137 Twh 2009. Nya teknik är energismålare i vitvaror, belysning, datorer, fläktar, motorer...Även om en miljon hybridbilar skulle köpas i Sverige innan 2020 skulle vi ändå få ett elöverskott på 15Twh samtidigt som alla kärnkraft är avvecklade. Går att läsa i Miljömagasinet nr 6. Slutsats: kärnkraften är onödig. Att bygga fler kärnkrafterk är dyrt och försvårar satsningen på förnybara alternativ.

För övrigt har Sonja och jag åkt skidor i helgen igen. Vet inte vilken söndag i ordningen sedan Lucia. Vi har tittat på kakel för att fräscha upp badrummet också...

lördag 13 februari 2010

Bo Holmberg död - en genuin folkrörelsesosse har gått ur tiden
Det är tragiskt när folk dör. Det blir än mer tragiskt när personer dör som man känner. Ännu svårare blir det när personer dör i ens egen ålder. Bo Holmnerg var lika gammal som jag. Vi arbetade ihop en hel del under 70-talets mitt. Han var landstingsråd i Västernorrland och jag sekteretare i landstingsförbundets kulturutrednig som skulle anta ett kulturprogram på kongressen 1975. Andra som medverkade var Börje Hörnlund och Åke Pettersson, båda ( c ) och Vilhelm Forsberg och Hilding Färm, båda s. Samarbete kring kultur och folkrörelser var nära mellan centern och socialdemokraterna. Och kulturprogrammet antogs....

Vårdvalet i landstinget kritiseras av revisorerna
Vårdvalet blev inte riktigt vad majoriteten förväntade sig. Det säger en av revisorerna i landstinget Göran Hammarsjö ( s ). Det görs inga kontroller. Man vet inte om utföraren uppfyllt vad som lovats. Det är lätt att komma in i systemen, men svårt för landstinget att lyfta ut någon. Illa. Landstingsrådet Birgitta Rydberg borde ta till sig av kritiken och inte bara vifta undan den. Göran Hammarsjö känner jag som en hedersman, tuff i debatten men kunnig och påläst. Lyssna Birgitta och gör det bättre.

Euron faller under tio kronor
Euron faller och kronan stärks. Underskotten, arbetslösheten och de stora ekonomiska problemen i Grekland, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Ungern försvagar euron och stärker kronan. EU lovar "moraliskt" stöd. Det räcker inte säger premiärminister Papandreo. Han vill ha ekonomiskt stöd. Men då närmar man sig nog eurons död och det kanske är lika bra.
Den fantastiska tillväxt som skulle följa på euron, dök aldrig upp skriver Leif Pagrotsky i Göteborgsposten, http://www.gp.se/. Att inte kunna sätta sin ränta själv utan tvingas följa Frankrike och Tyskland förstärker problemen, säger Pagrotsky. Eurons kris borde räcka för att få tysk på Björklund....

För övrigt har det blivit snöskottning hela dagen på de platta taken på Backvägen och över uteplatsen på baksidan. Hur kan man bygga platta tak? Det har aldrig några naturfolk gjort, indianer, eskimåer, samer. Läckage, snö, vattenskador...

fredag 12 februari 2010

EU räddar Grekland?
Det är i alla fall tanken med uppgörelsen i går med EU:s nye president Herman Van Rompuy och de 16 euroländerna. Några pengar blir det inte, säger man....?. Grekland får hård press på sig att ordna upp det ekonomiska haveriet. men hur kan det ha blivit så? Har inte EU haft minsta koll på Greklands, Spaniens, Portugals, Irlands ekonomier. Stabilitetspakten är rena råtthålet. Ansvarslöshet, statistikfusk och ren total nonchalans mot de regler som finns är orsaken.
För att inte tala om hur räddningsaktionen presenterades. Ingen presskonferens. Ett besked på en trappa där inga frågor tilläts efter en hemlig överläggning... där ingen riktigt vet vad som sagts och beslutats....heja...

Folkpartiet vil ha mer soldater till Afghanistan
Otroligt korkat och provocerande. Att nu föreslå ännu fler soldater som kan bli dödade och bara skapar mer oro, rädsla och hat är en genuin härdsmälta. Men inte desto mindre sant, enligt folkpartiets försvarstalesman Alla Widman. 100 soldater till. Vilket cyniskt skådespel med liv i både Sverige och Afghanistan. Tänk igen...

...och EU-parlamentet sa nej till Swiftavtalet
och de gjorde parlamentarikerna alldeles rätt i. USA får se sig om efter andra vägar att stoppa terrorismen än att kontrollera uppgifter om EU-medborgarnas banktransaktioner. Avtalet stoppades med röstsiffrorna 378-196, en kraftig majoritet för nej. Avtalet ger inget dataskydd för medborgarna. Gör om och gör rätt....Trist med en sådan start för Cecilia Malmström.

Givande tvådagarskonferens om roller, ansvar uppföljning och kvalitet i Värmdö
Just hemkommen från tvådagarskonferensen på Djurönäset med kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau). Vi förtroendevalda måste se till att vi har kontrollen över besluten och tar ansvar för dem. Organisationen måste vara glasklar så att politiker, tjänstemän och medborgare vet vem som gör vad och har ansvar för vad.
Uppföljning, kvalitet och kontroll måste bli bättre. Vi var helt överensom mellan kommundirektören Magnus Hedelfalk och hans närmaste medarbetare, majoriteten med kso Lars-Erik Alversjö i spetsen och oppositionen med Lars Bryntesson att få igång en process för bättre uppföljning.
En mycket uppskattad konferens av alla. Fortsättning följer.

För övrigt sitter jag nu framför datorn och kan fortfarande se fåglarna äta på mina ostkander i tallen fem, sex meter från huset trots att klockan är fem på eftermiddagen. Snart midsommar....

torsdag 11 februari 2010

Narionaldemokraterna på Värmdö gymnasium
På gårdagens kommunstyrelse fick vi information om att nationaldemokraterna fått tillstånd av rektor att ställa ut ett bokbord på skolan. Rektorn har följt grundlagen och tryckfrihetsförordningen. Eftersom andra partier varit på skolan kunde inte Nationaldemokraterna hindras heller. Då skulle inte alla ha behandlats lika inför lagen. Slutsatsen blir då att antingen får alla partier rätt att komma till skolan eller inga alls.
Det låter som en total blockering, men det går att göra skillnad.
Skolan kan t.ex bjuda in riksdagspartiernas ungdomsförbund till debatter och behöver inte alls buda in Nationaldeemokraterna och Sveridemokraterna, feministiskt initiativ eller pensionärspartiet.
Men rätt att komma till skolan med t.ex bokbord det ger grundlagen dem.

Stormigt om Swiftavtalet i EU-parlamentet
Sveriges nye EU-kommissionär Cecilia Malmström fick en stormig första dag på jobbet. Det sk Swiftavtalet mellan EU och USA som ger USA rätt att få del banktransaktioner mellan EU och USA i jakten på terrorister skapade halvt kaos. Cecilia Malmström och det spanska ordförandeskapet föredrog i slutet av debaten att begära uppskov med omröstningen. I dag skall det upp igen. Integritet handlar det om. Kommer ni ihåg Ipred, FRA och telekomdirektivet...

Röda korset svärtar ner hjälporganisationer
Det har tyvärr gått så långt nu att en av de äldsta och mest respekterade hjälorganisationerna Röda korset svärtar ner hela "branschen". En chef som lurat till sig pengar, höga arvoden och försök att tysta ner debatten har skapat krisen. Bengt Westerberg. Du har alltid visat civvilkurage. Gör det nu också.

För övrigt skall jag nu iväg till en tvådagskonferens på Djurö med kommunstyrelsens arbetsutskott för att diskutera styrmedel i kommunpolitiken och då förstås särskilt i Värmdö....

onsdag 10 februari 2010

Bistånd avgörande för fred
står det i SvD Brännpunkt i dag i rubriken på en bra artikel av Torbjörn Pettersson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén. "Vi måste övertyga det afghanska folket
om att vi är där för att vinna deras fred, inte vårt krig". En fångande formulering om vad det hela handlar om och som nu håller på att bli tvärtom.

EU-kommissionen godkänd - men problemen är stora
Så godkändes då till slut Barrosos nya EU-kommittion, Barroso ll av EU-parlamentet. Starten blir inte enkel. EU måste omedelbart ta itu med Grekland och andra länder som inte följer stabilitetspakten om ekonomin, Det grekiska budgetunderskottet är mer än fyra gånger större än EU:s tillåtna. Spanien, Portugal och Irland har samma problem i något mindre skala. Vad vi nu kommer att få se är ökade överstatliga förslag om kontroll av banker, finansinstitut, nationella riksbanker mm. Ett Eurostat som skall kontrollera ländernas räkenskaper och bli en sorts överstatlig revisionsmyndighet. Vad blire nästa steg...?

För övrigt skall jag nu gå igenom aktuella företagar- och jobbfrågor med vår utmärkta näringslivschef Lars Berlin

tisdag 9 februari 2010

Kvotering - att vilja något
Jag har haft åtskilliga debatter med andra och mig själv om kvotering. Står frihet mot kvotering. Frihet att göra som familjen vill med föräldraförsäkringen eller en vilja, en politisk ambition att skapa ett mer jämlikt samhälle? Om vi vill något bildar vi opinion, grupper, media, politiska partier. Om vi vill att stränderna inte skall sönderexploateras driver vi på en opinion för en strandlag där allemansrätten står högt. Om vi vill förhindra utsläpp som skadar Östersjön och förändrar jordens klimat driver vi opinion och föreslår rening, stopp eller begränsningar av utsläpppen. Om vi vill att färre skall skadas och dö i trafiken sätter vi upp trafikregler, 30 km i timmen utanför dagis, t ex.

Där kommer slutsatsen...
Om vi vill ha ett mer jämlikt samhälle och har försökt med opinionsbildning i flera år för fler kvinnor i bolagsstyrelserna, för fler män som är hemma med barnen men inte nått så lysande resultat. Opinionen har påverkat, men alldeles för långsamt... Vad gör man då?
Vill man mera, då får man ta till politiska instrument. Centern kan lyssna på Lena Eik om kvotering i bolagsstyrelser och centern borde driva förslaget om tredelning av föräldraförsäkringen, särskilt nu när, moderaterna verkar ha vaknat i jämställdhetsdebatten.

Flyktingfrågan brinner...
Det är ingen tvekan om att flyktingfrågan och mänskliga rättigheter blir en stora frågor för den nya EU-kommissionen. Men frågorna handhas av två olika kommissionärer, Cecilia Malmström från Sverige och Vivianne Reding från Luxemburg. Jag har träffat båda och båda är förträffliga personer, djupt engagerade i sina uppgifter.
Cecilia lovade i EU-utskottsförhören att stärka EU:s gränsbevakning, Frontex. Hon lovade också att stärka flyktingarnas roll och slå vakt om de mänskliga rättigheterna.
Närmast skall Cecilia förklara kroppsscanning vid flytplatser för EU-parlamentet och Swift-avtalet mellan EU och USA om överföring av uppgifter till USA från bankkonton i Europa. Tala om krockar och konflikter. Och sedan skall hon slå vakt om mänskliga rättigheter som hon lovat men inte har ansvar för.Enkelt....

EMU - Nej tack
Du som fortfarande tror att framtidens Lyckoparadis finns i EMU läs nationalekonomen Stefan de Vylders artikel i dagens svd.se/brannpunkt . Att gå med i EMU för att stödja de länder som har det svårt är en björntjänst med vår starka ekonomi.

Värmdö går med i Creative Business Region
Ett enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen föreslår att Värmdö kommun går med i utvecklingsprojektet Creative Business Region Stockholm för att stärka den växande upplevelsenäringen; arkitektur, dataspel, design, litteratur, kommunikation, media, mode, musik, mat, bild. film, konst och turism. Samarbetspartners är bl a kommuner, högskolor, privata företag och Exportrådet. För fler jobb i Värmdö.

För övrigt tycker jag att vi förtroendevalda i Värmdö skall ge oss själva en eloge som arbetar med så många frågor om hur Värmdö skall möta Framtiden; Framtids- och klimatberedningen, Energi-och klimatpolicyn och översiktsplanen. Breda medborgardialoger är en del i processen.

måndag 8 februari 2010

Afghanistan - vinns inte med krig
Det är tragiskt att svenska soldater dör i krig. Det har inte skett sedan Kongokriget. Det är ännu mer tragiskt att tro att Afghanistan kan vinnas med krig. Ett folks förtroende vinner man inte med krig. Dubblera de civila insatserna. Satsa på skola, demokrati, jobb och utveckling. Sverige som alliansfritt land borde ta upp den debatten.
Det är klart det inte går att lämna A i morgon, men att satsa ännu mer soldater från USA och Sverige är fel väg. Helt fel väg...

Ukraina - baklänges in i framtiden
Ett slitet uttryck men i högsta grad adekvat i Ukraina. För fem år sedan stod den oranga revolutionen där med segern och hoppet om förändring och en ny framid. Revolutionsledarna slog i stället ihjäl varandra med personangrepp och slog samtidigt ihjäl revolutionens möjligheter.
Att välja en person med väpnat rån, misshandel och valfusk i bagaget känns verkligen inte som någon framtid.

För övrigt skall jag nu gå till kommunstyrelsens heldagskonferens om Översiktsplanen. Denna gång skall vi prata skärgård.

söndag 7 februari 2010

Moderaterna flirtar...
Lite dumt att Allianspartierna har kommun- och valkampanjupptakter samma dagar. Borde kunna planeras lite bättre. Nu tog (m) det mesta av media från centerns andra kommundag.
Moderaternas budskap var en flirt med kvinnorna. M har för dåligt stöd från kvinnorna och prioriterar stöd till barnfamiljer, ökad trygghet för sexuellt utsatta akvinnor och sänkta skatter för låginkomsttagare i vård och omsorg t.ex, före sänkt värnskatt. Bra, och rätt.
Centerns förslag om att halvera momsen för tjänsteföretag som restaurang och catering är i samma riktning. Men skrik högre....

Jobb - javisst - men varifrån?
En utmärkt ledare i svd.se/ledare i dag frågar varifrån kommer jobben. Centern har arbetat fram en massa reformer från näringsdepartementet som vi fick höra på kommundagarna. Det gäller bl a sänkta arbetsgivaravgifter för unga, avskaffad medfinansiering i sjukförsäkringen, avregleringar och hushållsnära tjänster.Glöden finns hos centern men "saknas på högsta nivån". Hur skapas jobb. Det är hela regeringens ansvar.

Värmdö säger nej till broavgifter
på Skurubron. Det säger Värmdös kommunalråd Lars-Erik Alversjö och där har han Värmdöcenterns fulla stöd som hårt har drivit frågan. Det är en statlig väg och en ny bro skall betalas med statliga pengar från Vägverket. Nej till broavgifter. Bra rutet Lars-Erik.

För övrigt blev det en sportsöndag till med egen morgonträning, milrunda på skidor i glittrande vintersol och hejarklack till Micke som körde en halvvasa på 4.5 mil med start och mål vid Ekedalsskolan i Gustavsberg inför riktiga Vasaloppet om exakt en månad.

lördag 6 februari 2010

Kommundagar med Alliansens gröna röst
Just hemkommen från centerns kommundagar i Göteborg. Måste säga att Maud Olofsson lyckades förbluffande bra med att väcka optimism och framtidstro i de ganska luttrade 500 deltagarna på kommundagarna. Det var Alliansens gröna röst somvar temat. Att se möjligheterna i milö- och klimatutmaningarna som centern gör och inte bara problemen som "miljöpartiet".

Grön optimism,
inte grön pessimism "som miljöpartiet". Ett varm, grönt, frihetligt, libaralt parti.
Jobben/ekonomin och miljön/klimatet är de två frågor centern kommer att prioritera i valet.
Mycket bra som gjorts för medborgarna och småföretagen gicks igenom som sänkt skatt och sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer ungdomar. Sänkt skatt för de sämst ställda pensionärerna möttes med starka applåder.
Även jag blir påverkad av det positiva engagemanget och det var vad de flesta ombuden jag pratade med tyckte också. Centerns "kris" är mycket en mediaprodukt...Jo visst, men problemen - nej utmaningarna finns där....

För övrigt var spårbilskonferensen i Stockholm i går förmiddag en riktig höjdare med 60-talet deltagare från 8-10 KOMPASS -kommuner i Stockholmsregionen. Talade med såväl. Maud, Åsa och Andreas om vad centern gör. Avvakta vårbudgeten....det kommer.

torsdag 4 februari 2010

Bra att regeringen prioriterar pensionärerna
I går kom besked från regeringen att den är beredd att prioritera pensionärerna före ytterligare skattesänkningar på arbete. Centern ställer sig också bakom detta, och Maud Olofsson precicerar att sänkningen skall inriktas på de sämst ställda pensionärerna, framför allt kvinnor.
Ett utmärkt besked. Arbete och trygghet.

Bra med förenklad hantering av sparandet i aktier och fonder
Det är ingen prioriterad väljargrupp precis, aktie- och fondspararna, men den är ganska stor. Många har lite sparpengar i aktier och fonder, jag också. Att kunna köpa och sälja utan deklaration och skatter är en positiv förenkling för Svensson. Spararen betalar en schablonskatt och får också rösträtt för sina aktier. En liten reform som faktiskt kommer att glädja ganska många.

Centerns opinionstapp - kärnkraften en viktig orsak
Det är trist att centerpartiet backat så kraftigt i opinionsmätningarna. Vattenfall, kolkraft, kärnkraft, sjuförsäkring, pensionärer, Saab, vargar, landsbygden... Det finns många saker att diskutera på kommundagarna. Kärnkraften är ett svek både sakligt och demokratiskt. Stämman har inte ställt sig bakom tio nya kärnkraftverk. Jag var själv ombud i Örebro i maj föra året. Jag deltog inte i något beslut om mer kärnkraft. Hade jag gjort det hade jag reserverat mig.
Tvärtom uttalade stämman
-Centerpartiet vill successivt fasa ut energikällor som inte är långsiktigt hållbara
Partistyrelsen ställde sig också bakom detta.

Alliansen slog i valmanifestet 2006 fast att
-Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden.
Nu är regeringen i färd med att göra just det....Svek?

För övrigt åker jag till centerns kommundagar i Göteborg i morgon...där det finns en hel del att prata om....

onsdag 3 februari 2010

Offentliga utfrågningar av nya statsråd - ett utmärkt förslag
Cecilia Wikström EU-parlamentariker för fp har ett utmärkt förslag på dn.se/debatt i dag om offentliga utfrågningar av personer som föreslås som statsråd. Det är efter modell utfrågningarna av de nominerade till EU-kommissionen. Det brukar alltid bli någon som faller ifrån, så även i år, och då har den folkliga ufrågningen tjänat ett syfte.
Jag minns t.ex utfrågningen av Santerkommissionen i samband med korruptionsskandalerna för tio år sedan. Jag ställde frågor själv. Hela Santerkommissionen valde att avgå i stället för att Schavottera ännu mer...

Oppositionens förgyller sina hyreslägenheter med miljön
Inte särskilt genomarbetat. Inga konkreta förslag. Inga kostnader, men det handlar om många miljarder. "Ett verkningsfullt statligt investeringsstöd" står det i dokumentet. Pengar till "miljövänliga" hyresrätter... med "överkomliga hyror". Vad är det? Miljön blir en kuliss.. Allt som täcks av miljö är bra...
Och att tvinga fram hyresrätter i detaljplaner i kommunerna. Det går inte. Då måste plan- och bygglagen ändras. Okunnigt. Och att ge subventioner till bostäder avskaffade soc.dem själva tidigare när man insåg att det bara göder byggbolagen. Baklängesrepris....

Grekland skakar om euron
I Grekland är ekonomin skakig. Budgetunderskott på 13 procent och statsskuld på 130. Stabilitetspakten i EU tillåter 3 respektive 60 procent. Greklands ekonomiska förlisning hotar EMU och euron som valuta. Grekland lämnar EMU när folkpartiet vill gå med... Nu väntar övervakning, tre-månaderskontroller, uppföljning. Grekland omyndigförklaras och sätts under förmyndare av EU-kommissionen.... Vänta ett tag i alla fall med EMU...

FP-politiker varnar för ekofaschismen
Folkpartiserna Alexander Bard och Adam Cwejman skriver på sidan 4 i gårdagens Expressen att Mp måste "göra sig av med ekofascismen" och tar närmaten som exempel. Jag tycker folkpartiet skall börja med sig själv. Vad skall vi kalla Nato, kärnkraft och EMU för...?

För övrigt skall Sonja och jag nu gå på födelsedagskalas till Micke som fyller 38 år i dag i Hagaberg, oj, oj. Det var ett tag sedan. Åsa, Emma, Sara, Hanna, Stoffe, Stina är några som kommer....

tisdag 2 februari 2010

Birgitta Olsson -en politisk risk
Jag var kanske lite väl positiv till valet av Birgita Olsson i bloggen i morse. En av våra mest besatta EU-frejkar, Nato-vän, känkraftsförespråkare och eurofantast. Det var mycket på en gång. Men att döma av hennes uttalanden i dag i TV-rutan tror jag att hon förstår sin roll som minister i en regering som måste "tala med en röst". Så återigen. Får en sådan person förtroende, så tycker jag redan att jag hörde att hon inte vill missbruka det. Kanske får hon tom lära sig att hålla igen på Nato, kärnkraft och emu i den roll hon nu har...
Birgitta Ohlsson - bra val som EU-minister
Ett bra val som EU-minister. Hon är orädd, vågar ha egna synpkter och stå för dem. Att hon hårt kritiserat FRA-lagen är väl snarare en merit, inte minst i EU-sammanhang där dessa frågor i hög grad avgörs. Kvotering av föräldraförsäkringen är väl heller ingenting som Jan Björklund bör förskräckas över. Och... interna kritiker som får ansvarsfulla uppgifter brukar bli de mest sammahållna och lojala.
Skulle centerledningen kunna tänka sig att föreslå Håkan Larsson, Sven Bergström eller Eva Sehlin till något liknande...?

Oppositionen enig om bostadspolitiken
Nu sker det som jag varnat lite för. Oppositionen lägger egna förslag på område efter område som Alliansen får förhålla sig till i st f tvärtom. I dag handlar det om bostadspolitiken. Det vet vi som verkar i kommunerna att bristen på bostäder, och då särskilt hyresbostäder, på sina håll är stor. Planera in fyra Högforsmöten på olika platser i Sverige, där ett parti är värd och får tillfälle att både presentera sin egen politik och Alliansens samlade förslag. Och med följdfrågan; vad är oppositionens alternativ? Inte för sent än...men. Vi tar initiativet, varje parti får synas, Alliansen får utrymme och oppositionen tvingas reagera.

Obama i kläm med det stora budgetunderskottet
Obama kläms nu mellan reformer eller åtstramningar. Budgetunderskottet är enormt, eller 1 600 mdr dollar, sådär 10 000 miljarder svenska kronor... Klimatfrågan kan påverkas om pengarna sinar. Sjukvårdsreformen går i stå..Gör en total helomvändning. Sluta kriga i Afghanistan. Ta hem trupperna. Satsa på civil uppbyggnad. Det behövs pengar där också men kanske inte lika mycket.


För övrigt ser spårbilskonferensen på fredag ut att bli en succé med allt fler anmälningar från allt fler kommuner, politiker och myndighetspersoner med regeringens stöd....
Och jag glädjer mig åt att Värmdö avancerar 21 platser i företagsligan hur allmänhet och företagare ser på kommunens arbete

måndag 1 februari 2010

Oavgjort i partiledardebatten - eller...?
Det är svårt att bedöma. Om det är ungefär så vi uppfattar de två timmarna, då var det ingen brakseger åt någondera hållet. Peter Eriksson, mp var ovanligt bra - kanske för att han fått höra att Maria Weterstrand borde ha tagit debatten...Göran Hägglund var vanligt dålig och totalt färglös. Maud får godkänt, men känkraften måste vi göra ngt åt....Mer om hur välstånd skapas måste fram dvs, företagandet, nya jobb, fler i arbete ger mer intäkter etc. Här är oppositionen helt svarslös.

Lagfäst överskottsmålet - bra förslag från Anders Borg
Det är ett utmärkt förslag från regeringen. Det stärker ekonomin och visar att vi vill föra en långsiktig ekonomisk politik. Det blir också svårt för oppositionen, där vänstern inte vill ha ngt överskottsmål, ett av problemfrågorna när s,mp,v efter många turer kom fram till att samarbeta i höstas. Det sätter press på socialdemokraterna.

Jag blir riktigt glad - om kooperativ vindkraft
Det var ett utmärkt besked om avdrag för insatt kapital i kooperativ vindkraft som skall neutralisera den obegripliga sk uttagsskatten. Roger Tiefense står för förslaget och vi hann prata lite om det på centerns ledarkonferens i helgen. Det gör oss kooperativa vindkraftsägare på mycket bättre humör, för att inte tala om miljön och klimatet.

Landsbygdsdemokraterna
Se upp för de nybildade landsbygdsdemokraterna. Långt och korkat namn men farligt. Och det är centerpartiet de är ute efter. Vi måste skärpa till vår landsbygds-, och regionalpolitik. Vi kan inte slåss på för många fronter samtidigt.

För övrigt undrar jag om jag någonsin sett så höga snödrivor utanför vårt köksfönster... och har jag så var det mycket länge sedan. Sitter och plitar på en sång till Micke som fyller år på onsdag.