måndag 13 februari 2012

Eurons haveri
Det grekiska folket får bära bördan av eurohaveriet och eurokrisen är långt ifrån över. Aten står i lågor och det är lätt att förstå om lönerna ska sänkas med 20-30 procent, pensionerna sänkas på samma sätt och 100-tusentals offentliganställda blir av med jobbet. Att leva över sina tillgångar, dålig kontroll av ekonomin, usel  granskning, eller bara se genom fingrarna från EU när Grekland gick med i euron. Visst, det är grundorsakerna, men euron har försvårat lösningarna när pennningpolitik och räntor varit låsta.

Björn Elmbrant
beskriver i boken "Eurons stålbad..." eurons uppgång och fa..... Vi får se. Jag tycker inte det är roligt att få rätt men vi var många som varnade för euron med så skilda förutsättningar i olika länder. Vi varnade särskilt för att Grekland kunde fälla hela.... Men EU-projektet tog över och nu står vi där med eftertankens kranka blekhet eller "från frisk beslutsamhet till blek eftertanke" som Elmbrant skriver.

Stefan Löfven har börjat tala
Efter några veckors stillsamhet och tystnad talar nu socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven. Han har säkert fått hör av medarbetarna att så ska han göra - tvärtom mot vad Juholt gjorde alltså...
Två frågor i centrum: energin och välfärden. Han vill ha en energiuppgörelse med regeringen. Vet inte riktigt vad det är han vill uppnå.  Ska s stå fast vid avveckling av kärnkraften. Ja eller nej. Ska vi ha vinster i vård, skola och omsorg. ja eller nej.

För övrigt ska jag nu läsa handlingar till landstinget i morgon...

Inga kommentarer: