torsdag 2 februari 2012

Vård, vinst, girighet: drivkraft eller dödssynd
Centerpariet genomförde i går ett intressant seminarium med ungefär det temat i riksdagens andra kammare. Där var förre riksbankschefen Stefan Ingves,  Stefdan Fölster från Svenskt näringsliv, fackliga företrädare, forskare och politiker.

Slutsats:
Alla var överens om att drivkraften att göra något bättre, att tänka, skapa och starta eget är bra och ska stimuleras. Vi har varit sämre på att sätta hållbara regler för marknaden. Här krävs en ordentlig genomgång.

Vi ska stimulera drivkrafter
men vi måste bli bättre på att sätta regler. Tillgänglighet, bemötande, kvalitet, riskkapitalbolag, monopol, oligopol, vinster, oacceptabel skatteplanering. Vi bör sätta igång i centern. Ser att moderaterna i dagens DN www.dn.se ska tillsätta en arbetsgrupp. En välfärdsutredning som tar tillvara drivkrafterna men bättre reglerar marknaden, ungefär så sa Lars Heikensten. Rätt och bra. Välfärden blir en av de stora vallfrågorna 2014, då måste vi ha svaren....

Alla ska kunna se OS gratis
Här ser vi en annan baksida av marknaden. Ett mediebolag MTG har köpt upp rättigheterna att sända OS i Sochi 2014 och Rio de Janeiro 2016. Helt fel. Alla svenskar ska gratis kunna se OS och andra större idrottsarrangemang. Riksdagen kan rätta till detta när frågan behandlas i dag.

För övrigt ska jag nu åka till centerns kommundagar i Västerås och diskutera välfärden....

Inga kommentarer: