torsdag 9 februari 2012

Northern Future Forum: Ett utmärkt nordiskt samarbetsinitiativ
Det är roligt att se och följa det nordiska samarbetsinitiativet Northern Future Forum som nu är inne på sitt andera år. Nordiska och baltiska stats- och premiärministrar och Storbritanniens David Cameron.
Årets ämnen är att stärka det kvinnliga företagandet och hur de äldre ska kunna arbeta längre för att uppehålla välfärden. Två tunga samhällsområden som kommer att vara i fokus långt fram i tiden.

Att detta skulle riskera EU-samarbetet
och uppfattas som någon splittringslinje är fel. Tvärtom är det bara bra att olika delar av EUropa samarbetar inom olika områden.  Nortghern Future Forum har en Future.

Litauen är ett utmärkt exempel på ett land som löst sina ekonomiska problem
Litauen hade en djup ekonomisk kris 2009  där BNP föll med 15 procent. Arbetsgivare, fack och regering enades om en hård sparlinje med sänkta löner, pensioner och offentliga utgifter. Ganska snaabbt kom landet på fötter. Sverige löste sin kris i början på 1990-talet och har infört hårda regler för ekonomisk stabilitet. Något för Grekland och andra EU-länder att ta efter. Något för Norden att exportera.

Vi hade kanske rätt om restaurangmomsen?
I januari i år annonserades 3 867 restaurangjobb ut på Arbetsförmedlingens restaurangbank. Det är 36 procent mer än förra året och 40 procent mer än i december i fjol. Någon som kan hitta en förklaring??

För övrigt ska jag snart till Gustavsgården och diskutera hur det ser ut för våra pensionärer i Värmdö.

Inga kommentarer: