onsdag 29 februari 2012

EU-presidenten Herman Van Rompuy och eurokrisen utvidgar EU-makten
Det nya Lissabon fördraget med en EU-president och en EU-utrikesminister stärker EU:s makt. Herman Van Rompuy är själv en entusiastisk federalist och vill ha mer av överstatliga EU-förslag. Det är tjänstemannamakten som stärks, inte demokratin. Detta förstärks ytterligare av att eurokrisen och de många förslag om att stärka euron med bl a finanspakten också har stärkt EU-kommissionen. Ökad makt och kontroll över medlemsländernas budgetar och ekonomi, med risk för indragna bidrag och böter är nu verklighet. Var det så vi ville ha det....?

Men Irland kan stoppa europakten/finanspakten
Irland har en grundlag som kräver folkomröstning om makt överförs från Irland till EU. Detta är vad som sker med europakten och då ska irländarna folkomrösta. Jag har varit med på flera av omröstningarna på Irland som först blivit nej men sedan ja efter med vissa justeringar, som tex rätten behålla kravet att vara militärt neutrala. Blir det samma denna gång....? Ett nej och sedan ett ja?

Kd kan tvingas lämna regeringen och Alliansen
De ständigt återkommande Kd-nejen i värdefrågor som abort, äktenskap för personer av samma kön, sterilisering och nu insemination gör livet svårare för Kd som parti. Det är svårt nog redan men det finns en risk att Kd inte behövs... och ersätts av Mp.

För övrigt har jag fått flera reaktioner på vår artikel i NVP om risken att få betala 50 kronor i avgift för Värmdöbor för att komma in till Stockholm med broavgifter och höjda trängselavgifter.

tisdag 28 februari 2012

C, FP, M vill se Insemination eller assisterad befrukning för ensamstående kvinnor
Det är i längden omöjligt att förhindra en sådan utveckling. Kd kan inte få stoppa det längre. De tre regeringspartierna gör rätt som driver igenom frågan trots Kd:s motstånd, som jag inte riktigt fått klart för mig vad det bottnar i. Det är en fråga om värderingar, eller en fråga om synen på människor. Ska inte det vara något som Kd är bra på....?

Magdaleda Andersson: If you can´t beat them join them
Det skrev jag för några dagar sedan när MA utsågs och så ser det ut också i intervjun i dagens SvD www.svd.se. Jag ska bli bra genom " att ha bra förslag". Självklart kan man tycka, men inte alltid verklighet. För tillväxt behövs "idéer, kompetens och kapital". Också självklart, men heller inte alltid s-verklighet. För mig är "näringslivet inte ett särintresse", tvärtom vad Fredrik Reinfeldt sagt....Intressant.
Behåll jobbavdragen och inför ett nytt. Arbetslösa som nyss fått jobb bör " få en skattekredit" där man får behålla en del av bidraget för att komma igång. Intressant, minst sagt.....

Rikspolischefen Bengt Svensson: Bort med fylleceller, pass och djur från polisuppgifter
Utmärkt förslag.
Ibland undrar man varför man inte kan komma på ett sådant bra förslag själv. För bra är det och egentligen ganska självklart att polisen ska ägna sig åt huvuduppgiften att minska brottsligheten. Flera av de uppgifter polisen inte bör syssla med kan ge nya jobb samtidigt som  fler brott kan klaras upp och brottsligheten minska. Vackert.

För övrigt ska jag nu se vad den lokala världspressen Nacka Värmdö Posten skriver i dag...

måndag 27 februari 2012

Arbetsmarknad, jobb, sjukskrivning, utanförskap
Här finns regeringens utmaningar. Reinfeldt höll en "hård" linje i går i Agenda - eller han försvarade den politik för A-kassa som den omställningsförsäkring som regeringen infört. Han klarade det hyggligt men det behövs förändringar. Någon lösning måste till för de som jobbar halvtid som i dag inte kommer upp i 80 timmar för att få a-kassa. Det är många kvinnor. Kraven ska kanske mer bygga på inkomst än arbetade timmar.

Långsiktigt handlar
allt om att minska kostnaden för att anställa, ta vara på innovationer, stödja nyföretagande. Valet 2014 skiljer inte på kort- och långsikt i jobben. Både och blir valrörelse Både och måste ha svar.

Vänsterpartiet kopplar ihop klimat, jobb och jämställdhet - smart upplägg
Jonas Sjöstedt och vänstern samordnar klimat, jobb och jämställdhet i dagens artikel  på DN Debatt www.dn.se/debatt. Smart. I Sverige har utsläppen ökat 2010 med 11 procent. Vi har rasat från plats 10 till 34 i värdlsligan för bästa klimatpolitik. V vill höja det svenska utsläppskravet till 45 procent 2020, inrätta ett klimatprogram för kommuner och landsting, satsa 17 miljarder på järnväg, rusta upp 40 000 lägenheter, ställa högre klimatkrav på höginkomstatagere som släpper ut mer än låginkomsttagare.

Klimat, arbete, jämställdhet
kopplas ihop i en klimatbudget och ett klimatdepartement. Smart upplägg. Det blir lättare att debattera flera frågor samtidigt. Men pengarna...pengarna? V säger att hela förslaget är finansierat...Nja.

söndag 26 februari 2012

Lööfs lovande lyft - blev ett Cänke skriver Aftonbladet
Inget att bry sig om, Annie. Du arbetar långsiktigt, eller vi arbetar långsiktigt. Kanske inte så bra att alltid prata om jag. Kanske bättre att prata om vi, så inkluderar du också oss andra i centern. Vi är fler än jag... Kanske heller inte så bra att alltid tala om lederskap, ´"mitt" ledarskap. Bättre att visa det och tala om vår framtid och centerns ambitioner ..."Mitt" blir lätt fokuserat på person i stället för idéer. Bra med vardagkontakt och resor ute i landet. Fortsätt med det.

Kanske mindre bra
att tala om att "mitt mål är att bli statsminister" med 3,9 eller 5.1 procent av rösterna  bakom sig...Kan lätt skapa ett löjets skimmer....Kanske bättre att visa det och låta folk se den möjligheten själva. Det är vad jag hört från de människor jag träffat under helgen och det är vad jag också tycker själv.

För övrigt hade vi en väldigt trevlig kväll hos moster Zari i går i Gävle som fyllde 76....

lördag 25 februari 2012

Putins halvdiktatur och statskapitalism förlängs
Det får man nog gissa. Putin väljs säkert till president igen för sex år. han har tappat mycket förtroende efter valfusket i höstas men ingen slår en man som har pengar, media, militär och en mutad kampanjorganisation. Jag träffade Putin i St Petersburg i början på 90-talet när Olof Johansson, Bengt Hellman, jag och några till var där och träffade borgmästaren Subtjak med Putin som närmaste medarbetare.  
Att inte Putin vill ha något stöd till upproret i Syrien är väl lättförklarligt....

Estelle, Silvia, Ewa, Mary; Välkommen till världen
Så ska Victorias och prins Daniels nyfödda dotter heta. Herman Lindqvist går i taket och blir nästan arg över namnet Estelle som inte är "traditionellt" och kan bli ett hot mot monarkin.... Debatten går hög om namnet men om själva monarkin är det knappt någon debatt...Det är heller ingen stor fråga så länge kungen inte har någon makt. Odemokratiskt, ja, att ärva uppdrag.  Men svenska folket har själva genom en majoritet av partierna ställt sig bakom konstitutionen. Monarkin bidrar också till goda utrikesrelationer och stabilitet. Det finns större frågor,ungdomsarbetslösheten t.ex...

För övrigt ska jag nu försöka få en ny trumma till skrivaren....

fredag 24 februari 2012

Löfven satsar på kompetens och mittenhöger
Nu har Stefan Löfven format sitt nya lag. Kompetens och mittenhöger. Det kan bli en farligt eller beroende från vilket håll man ser det, en lyckosam kombination. Man gör som moderaterna gjort - lägger sig sida vid sida. If you can´t beat them, join them. Så här säger den nya ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson;
Jobbskatteavdraget skavara kvar, fastighetsskatten ska inte återinföras, inte förmögenhetsskatten heller och Rut-avdraget är bra, "..det har jag själv ". Det kan bli svårt för Borg och Reinfeldt men en öppen dörr till Jonas.

Pilotbana för spårbilar i Uppsala närmar sig
I går hade vi i KOMPASS ett öppet möte med våra 15-tal medlemskommuner, Trafikverket och andra engagerade  i Uppsala. Kommunalrådet Stefan Hanna ( C ) berättade om spårbilsbanan från resecentrum, över Fyrisån och upp mot Akademiska sjukhuset. Förhandlingar pågår mellan kommunen, landstinget och Wasakronan om en ELENA ansökan - Europeiska investerings banken. Förstudien är klar. Det närmar sig ett beslut före 1 maj. Spårbilen kommer.

Wennerholm  ändrar sig: Waxholmsbolaget ska sköta upphandlingarna av skärgårdstrafiken
Centern och folkpartiet har stoppat moderaternas underligheter.
Centern, med Lars Carlsson och Folkpartiet med Lennart Rhodin, har gjort en stor insats för skärgårdstrafiken. Moderaternas underliga förslag om "en helhetsansvar" för skärgårdstrafiken med en enda entrepreneur har Wennerholm själv nu förkastat. WÅAB ska sköta upphandlingen och det ska vara med flera lokala rederier. Vackert Lasse och Lennart. Men underligheterna kanske kostar 10 miljoner...

Centern och Gustav Andersson driver igenom vindkraft till havs.
Centern drev i Skärgårdsstiftelsens styrelse igenom ett yttrande för vindkraft vid Svenska Björn, mellan Norrtelje fastland och Åland. För det behövdes en votering med 8 - 7. Det är havsbaserade vindkraftverk, men så låångt från land och närmaste öar att de knappast syns. De är väl där vindkraftverk ska stå...?

För övrigt ska jag nu till ett möte med centern på hotell Clarion om det internationella läget.

torsdag 23 februari 2012

Ny a-kassa: Det är bra att regeringen ändrar sig om en bättre a-kassa - eller nödvändigt
Det fanns ingen återvändo efter gårdagens besked om att endast en av tre får ersättning vid arbetslöshet från sjukkassan. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström liksom statsministern inser att det måste göra något före den utredning som nu sitter. Bra för arbetslösa och nödvändigt för regeringen.

Lärarrollen måste stärkas
Trots alla "hundratals" utspel om skolan har inte Jan Björklund lyckats med de viktigaste - att stärka lärarrollen. Det är ett måste att stärka läraryrkets attraktivitet och status. Ta fram ett samlat program. Nu.

Ett rörigt kommunfullmäktige till.
Det är mycket darr på ribban för koalitionen i Värmdö I går behandlades fyra mycket oproffesionellt beredda ärenden; utökad borgen till Värmdövallen, ägardirektiv till Gustavsbergsbadet, policy för konkurrensprövning och ägardirektiv till Värmdö Bostäder AB. Återremisser och kritik. Inte bra för medborgarna och inte bra för kommunen.

Victoria och Daniel. En dotter
hör jag nu på morgonekot. Roligt för dem och låt dem glädjas som alla andra föräldrar. Rojalismen går upp och republikanerna gråter. Det utjämnas med tiden. Låt familjeglädjen få sin plats.

För övrigt ska jag nu till KOMPASS öppna medlemsmöte i Uppsala där vi hoppas att en pilotbana ska ha kommit lite närmare.

onsdag 22 februari 2012

a-kassan, sjukförsäkringen...
Så ser nog de två största problemen inrikespolitiskt ut nu. Om man ser kortsiktigt kommer dessa att vara i fokus för välfärden  i nästa val. Två av tre som saknar arbete får ingen a-kassa. Nivån är låg om man får någon. Tiden av arbete som krävs för att få a-kassa har blivit längre. Sjukförsäkringen och fas 3 är evighetsproblemsom måste lösasföre valet. Regeringen har nu tillsatt socialförsäkringsutredningen som ska se på både sjukförsäskringen och frågan om en obligatorisk a-kassa. Bra, men gör allt för att skapa blockeninghet...

...och ungdomsarbeslösheten
är det tredje. Det blir omöjligt att gå in i en valrörelse med 25 procents arbetslöshet bland ungdomar. Att ändra på först in- först ut-reglerna som ordförandena i de fyra största ungdomsförbunden skriver i dag kan vara en väg, men det slår ut annnan, äldre arbetskraft. Att göra det billigare att anställa är bättre. I det långa loppet handlar det om det som Stefan Löfven nu ägnar sin tid åt att skapa nya arbetsmöjligheter, innovationer, goda idéer som omvandlas  till jobb. Ett exempel som jag skrivit om tidigare. Vi är världsbra på nya patent men dålig på att omsätta dem i nya företag och nya jobb...Finn en formel för det...

Vi ska naturligtvisa ha en polismyndighet i Sverige inte 21.
Den organiserade brottsligheten skiljer inte på var i Sverige man begår brott, inte lägenhetstjuvarna heller, men polisen gör det. Rikspolischefen Bengt Svensson vet vad han talar om. Gör som han säger.

För övrigt förbereder vi nu det öppna medlemsmötet med KOMPASS kommunerna i Uppsala i morgon för att komma närmare den första pilotbanan för spårbilar i Sverige som kan just bli Uppsala,

tisdag 21 februari 2012

Grekland igen... närmare men ingen lösning
Morgonnyheterna låter omväxlande optimistiska och pessimistiska om Greklands framtid. Räddningspaketet ger visst hopp och visst andrum. Men som jag ser det är problemen, skulderna och folkets lidande så stort att det inte kommer att fungera med en utdragen sparprocess med sänkta löner, pensioner och färre jobb. Släpp ut Grekland ur euron...

Mats Odell gjorde rätt och hoppade av gruppledarskapet
Det var nog trots allt det bästa, att Mats Odell hoppade av gruppledarskapet och inte ställde upp till omval. I det långa loppet blir det omöjligt att uppehålla ett förtroende med den utmaning Odell gjort mot partiledaren. Klokare att hålla ihop Kd och stärka politiken och Alliansen.

För övrigt är jag nu på väg till landstingssryrelsen

måndag 20 februari 2012

Det svänger i USA: Vinner Santorum så vinner Obama stort
Lite svårt att hänga med och ännu svårare att förstå de svängningar som sker inför republikanernas primärval i USA. Rick Santorums framgångar den senaste tiden skakar nu om Mitt Romney i hans egen hemstat. En kandidat som Santorum med nej till abort och preventivmedel, konservativt konservativ gynnar bara Obama. Skulle det bli Santorum mot Obama blir det en glasklar och helt rättfärdig, logisk men lättförtjänt Obamaseger....

Greklands dramat igen - konkurs eller statsbankrutt kan avgöras i dag
I dag träffas EU:s finansministrar igen ...för  ? gången. Hårda åtgärder som drabbar det grekiska folket  som 15 000 jobb som ska bort i den offentliga sektorn, sänkt lön med 22 procent och sänkta pensioner med 10-15 procent. Allt på grund av stormaktsbygget med euron.

Folket får betala
och folket gör motstånd. Klarar grekiska regeringen att driva igenom kraven. Svar nej. En grekisk konkurs och en fransk presidentseger för Hollande som vill hoppa av europakten. Vad finns kvar av euron då....?

För övrigt blir det nu genomgång av handlingar inför landstingsstyrelsen och uppladdning inför KOMPASS öppna medlemsmöte i Uppsala på torsdag. Spårbilen kommer.

söndag 19 februari 2012

Starkt s-lyft av Löfven - men hur mycket är det värt?
Det är ett starkt lyft med 4.6 procent fört socialdemokraterna i dagens SvD/Sifo. Från 24.6, ett historiskt lågt väljarstöd till 29,2. Det är fyra procent under moderaterna med 32.9 och det är under valresultatet 2010, som var det sämsta i historisk tid. Men, visst en framgång. Men, den var väntad. Allt annat hade varit en total katastrof. S tar från V, Sd och kanske Mp, som alla backar, de två första rejält.
Det är i norrland och på landsbygden s gått upp. I storstäderna är det ingen uppgång. Det är Löfvens person som vunnit inte politiken.

Centern måste sätta fler avtryck
Det görs bra saker av Lena Ek i veckan med andra utsläppsgaser än CO2 tillsammans med Hillary Clinton. Annie Lööfs Sparlinje är bra, liksom jobbpolitiken. Det måste sättas rubriker eller avtryck på våra förslag. Ett ord som alla kan komma ihåg. Nu görs mycket bra men det försvinner lika snabbt. Livsbalans är ett sådant avtryck vi ska inpränta, spårbilar är ett annat, sjöbussar ett tredje. 5.1 procent är vi inte nöjda med.

För övrigt hade vi en mycket trevlig födelsedagsmiddag med Stina och Stoffe i går i Vasastan och i dag har jag just kommit hem från Sara och Hannas treårsfest med stora syster Emma, farmor, farfar, mormor och morfar, Stoffe och Stina. Pizza, tårta och sång för födelsedagsbarnen.

lördag 18 februari 2012

S-följetongen om vinsten i välfärden: Nya bud igen
Man riktigt hör hur frustrerad Carin Jämtin låter när hon nu presenterar förslag nummer...ja säg, från s om vinster i välfärden. Från kongressbeslutet 2009, som redan det var en kompromiss, om ok med vinst men höga kvalitetskrav så det inte blir någon vinst...min tolkning. Sedan har vi haft nya besked från Mona Sahlin i valrörelsen och en hel rad med olika bud från Juholt. Nu får vi ett nytt besked igen om att kommuner och landsting ska bestämma själva vilka som får lägga bud - vinst eller inte. Inte direkt förtroendegivande om man uttrycker sig försiktigt...

Och en rödgrön röra på ytterligare ett område
eftersom vänsterpartiet så tydligt kräver att vinstdrivande välfärdsföretag ska  förbjudas. V vill ha ett nationellt beslut som förbjuder att privata vinster tas ut från skattepengar, säger Ulla Andersson, vänsterns ekonomiska talesperson. Om vi lägger detta till de olika buden från s och v om kärnkraften så sprider sig den rödgröna röran och nu alldeles nyligen i ekot från v att AP-fonderna endast ska investera i samhällsnyttiga företag.

Kd byter fot om sterilisering vid könsbyte
Det skriver Kd:s partileding i dagens www.dn.se/debatt . varför denna plötsliga omsvängning? Kan det ha något samband med frågan om gruppledare i riksdagen och Mats Odell? Man kan inte vara gruppledare om man avviker för mycket på viktiga frågor...

Ska Värmdöborna betala dybbla trängselavgiftger...på Skurubron och i Stockholm
Vad händer i frågan om broavgiftger på Skurubron? Det sägs att en muntlig uppgörelse träffats om broavgifter på 4 kr per passage.Det kan bli både 10 och 15 kronor om något år. Samtidigt hörs förslag om att dubbla trängselavgiften till 20-40 kronor. Ska värmdöborna, som inte har någon alternativ infart betala 50 kronor för att komma in till Stockholm?

För övrigt ska jag nu skriva en liten visa till Stina inför hennes och Stoffes födelsedagsmiddag i kväll

fredag 17 februari 2012

Jonas första misstag med privatdiplomatin i Etiopienfrigivningen
Det förvånar mig att Jonas gör ett sådant misstag. En privatkontakt i Etiopienfrågan om frigivningen av Martin Schibbye och Jonas Persson är inte likt Jonas. Han borde ha förstått att hans, i och för sig goda engagemang, kunde skapa svårigheter för UD och den process som redan pågår. Nu har han inga nya planer på kontakter och något annat svar kan han naturligtvis inte ge. Lite onödigt Jonas, men mänskligt...Du skulle naturligtvis tagit direktkontakt med UD i saken direkt.

Bitande kritik av Stefan Löfven om kärnkraften från Per Gahrton och Maria Wetterstrand
Vad har Löfven i sinne? En koaliation med moderatgerna? frågar PG och MW på dagens DN Debatt www.dn.se/debatt  om LÖfvens inbjudan till förhandlingar om kärnkraften och energin. Det leder inte till något rödgrönt alternativ till regeringen., skriver de. Tyskland, Belgien, Österrike, Schweiz anser sig klara både klimatsatsningen och energiförsörjningen utan kärnkraft. Frankrike ska stänga 24 reaktorer efter Fukushima. Jag tror att Löfven noga, mycket noga funderar en gång till.....

Filippa beskriver ett lyckat coachprojekt med bättre vård och minskade kostnader för mångbesökarna
Det är roligt att media också kan beskriva bra och lyckade satsningar. Vårdcoacher för multisjuka eller mångbesökarna som kan göra 50-60 vårdbesök om året har varit en lyckad satsning. Det har minskat deras besök, halverat behoven av slutenvård, minskad vårdkostnaderna och gjort patienterna nöjda. En procent står för 30 procent av vårdkostnaderna.Om detta kan utvidgas är det en vinst-vinst situation för både patienter och samhälle.

För övrigt ska jag nu in till möte med vår kommunala sektion på landstinget.

torsdag 16 februari 2012

Jonas Sjöstedts Etiopienförhandlingar lite mycket av gör det själv
Det är ingen som ifrågasätter engagemanget från Jonas när han på egen hand försöker få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Men det finns risker. Den största risken är att hans egenhändiga förhandlande kan skada själva saken. Om han misslyckas och får ett negativt besked då ser Etiopien det som att frågan är avgjord. Att ett misslyckande också slår mot Jonas själv är här mindre viktigt...
Lyckas han ja då går det ännu fortare uppåt i siffrorna...

För övrigt blir det nog inte mer på bloggen i dag för nu åker jag in till möte med Mälardalsrådets
näringsutskott hela dagen och kvällen

Innovation, forskning, småföretag, studenter och jobb, ämnen på Mälardalsrådets möte med näringslivs och FoU utskottet
Kommer just därifrån. Av 50 ledamöter kom 20... Men vi som kommer är var mycket engagerade i att diskutera och förbättra läget för Mälardalsregionen med fler jobb, ökad satsning på forsksning, innovatiaoner, småföretag och infrastruktur. Finansiering av  nya företag måste bli bättre. Behov av kapital är stort, särskilt direkt efter det att företaget bildats eller fått patent.

Stor enighet
förelåg att det var förödande att kräva "full betalning" för utländska studenter på våra universitet och högskolor. 90 procent av studenterna har slutat studera i Sverige, eller 15-16.000 studenter. Vi tappar kontakten med världen, inga blir kvar hos oss och inga som åker hem och har något (positivt) att säga om Sverige. En gemensam aktion mot regeringen kanske....

För övrigt blir det snart möte med styrelsen i Värmdöcentern i Gustavsberg där vi bland annat ska tala om Skurubron....

onsdag 15 februari 2012

Erkänn Palestina
I dag kräver s, mp och v att Sverige ska rösta för Palestina som medlem i FN och erkänna Palestina som stat. Det var samma krav som centern ställde för någon tid sedan. Regeringen bör ställa sig bakom detta och ge ett klart besked - ja.

Livsbalans - se på Island
Har nu lämna in motionen om livsbalans till centerns årsstämma i Stockholms län. Att skapa lagar och avtal som ger människor möjlighet att arbeta så mycket och lite som de vill och kan finns på Island. Där sätts individen främst och där är arbetstiderna flexibla under livsscykeln.

Utmärkt förslag om "korttidsarbete" från Anders Borg, Hillevi Engström och Annie Lööf
Vi ser ett nytt begrepp i arbetsmarknadspolitiken  -  korttidsarbete, med sänkt lön och kortare arbetstid  i ekonomiska krislägen. Fack, arbetsgivare och stat delar på kostnaderna. En utredning ska nu lägga fram detaljförslag i frågan. Några ledord i dagens artikel på DN Debatt www.dn.se/debatt är
Sverige ska stå rustat, dra lärdom, minska trösklar, krisavtalet i industrin(Metall). Svårt för s att säga nej....

Smarta Jonas väntar med rödgrönt samarbete
Jonas Sjöstedt vill inte  gå in i något rödgrönt samarbete före valet. Han vill se om Stefan Löfven ingår någon uppgörelse om mer kärnkraft först. Gör  s det blir det inget samarbete. Beskedet betyder att v står helt fria över valet 2014 och kan koncentrera politiken på sig själva. 10-15 procent...eller 15-20...

För övrigt kommer jag, Raymond och flera fjällfiskare ismeta i Östra Vattensjön i mars.

tisdag 14 februari 2012

Centerpartiet får se upp - v, mp och s får inte ta allt utrymme
Jag har varnat för Jonas Sjöstedt och för Gustav Fridolin flera gånger. Nu kan varningen utvidgas till Stefan Löfven också som nu börjar tassa runt kärnkraften för en ny uppgörelse med regeringen om ny kärnkraft. Centern måste sätta ner foten och säga blankt nej till folkpartiet med Björklund och Socialdemokraterna med Löfven som nu öppnar för ny kärnkraft. Detsamma när det gäller Jan Björklunds idéer om att ta resurser från de regionala högskolorna och universiteten.

Centern ligger illa till
3.9 procent i  Unitedminds opinionsmätning i går i AB är en minskning för centern med 2.4 procent. Se upp.

För övrigt ska jag nu åka in till landstingsmöte

Och nu har jag varit på landstingsfullmäktige med ett beslutsärende och 13-14 interpellationer
Är det rätt använd tid för 149 ledamöter en heldag i landstingssalen? Vad tycker våra medborgare om det? Flera interpellationer var dock intressanta som hur produktionsutsksottet (PU), som ansvar för landstingets egen vårdverksamhet, ska arbeta med ägardirektiv och budgetstyrning. Tydliga ägardirektiv och bra kontroll och uppföljning är den korta slutsatsen. Det måste vara klart vem som ansvar utåt när något brister i vården; HSN som beställare eller PU som ägare. Patienten vill ha svar och bryr sig inte om från vem.

Grön design med gröna tak och fasader,
en motion från Mp var det enda beslutsärendet. Bra motion,sa alla, även majoriteten, bra svar, sa alla, även motionärerna och motionen "ansågs därmed besvarad".... inte bifallen. Kan möjligen försvaras med att en del av förslagen redan pågår...

måndag 13 februari 2012

Eurons haveri
Det grekiska folket får bära bördan av eurohaveriet och eurokrisen är långt ifrån över. Aten står i lågor och det är lätt att förstå om lönerna ska sänkas med 20-30 procent, pensionerna sänkas på samma sätt och 100-tusentals offentliganställda blir av med jobbet. Att leva över sina tillgångar, dålig kontroll av ekonomin, usel  granskning, eller bara se genom fingrarna från EU när Grekland gick med i euron. Visst, det är grundorsakerna, men euron har försvårat lösningarna när pennningpolitik och räntor varit låsta.

Björn Elmbrant
beskriver i boken "Eurons stålbad..." eurons uppgång och fa..... Vi får se. Jag tycker inte det är roligt att få rätt men vi var många som varnade för euron med så skilda förutsättningar i olika länder. Vi varnade särskilt för att Grekland kunde fälla hela.... Men EU-projektet tog över och nu står vi där med eftertankens kranka blekhet eller "från frisk beslutsamhet till blek eftertanke" som Elmbrant skriver.

Stefan Löfven har börjat tala
Efter några veckors stillsamhet och tystnad talar nu socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven. Han har säkert fått hör av medarbetarna att så ska han göra - tvärtom mot vad Juholt gjorde alltså...
Två frågor i centrum: energin och välfärden. Han vill ha en energiuppgörelse med regeringen. Vet inte riktigt vad det är han vill uppnå.  Ska s stå fast vid avveckling av kärnkraften. Ja eller nej. Ska vi ha vinster i vård, skola och omsorg. ja eller nej.

För övrigt ska jag nu läsa handlingar till landstinget i morgon...

söndag 12 februari 2012

Israel - Iran utgör krigshotet i Mellanöstern
Det pågår en iransk upprustning sedan länge där målet är kränkraft och kärnvapen. Israel känner sig hotat och är orolig för framtiden. Det känns i luften att något mycket oroande och hotfullt kan inträffa. Uttalandena från Iran om att till varje pris "..slåss mot den cancersvulst som den sionistiska regimen är .." visar på totalt haveri för normala relationer.

Ledaren ayatolla Ali Khamenei
och president Ahmadinejad talar också om att man ska presentera "viktiga framsteg" på det nukleära området, vad det nu betyder. Att det handlar om kärnvapen kommer man inte att säga men... FN borde på alla sätt förhindra en militär konflikt. En mellanösternkonferens kunde kanske vara ett initiativ....?

Stefan Löfven har inte sagt nej till 75 år...
Han har inte sagt ja heller. Han har överhuvd inte reagerat som Juholt säkert skulle gjort med ett vrål om orättvisor för tunga arbetaryrken...Det är smart av Löfven. Han vet att i sak har Reinfeldt och alla andra politiska ledare i Europa rätt i sak. Blir vi äldre måste vi jobba längre om välfärd och pensioner ska kunna upprätthållas. Det är ren matematik och logik. I socialdemokraternas rådslag för några år sedan kom man fram till samma sak, liksom Erik Åsbrink i en DN Debatt artikel häromdagen.

Livsbalans heter det
Arbeta mer, kanske t.o.m mycket när vi studerat färdigt, mindre  när vi får barn, mer igen när barnen flygit ut och en bra tid framåt mot 60-70 då vi börjar trappa ner men kanske både kan och vill jobba med något till både 75 och 80.

För övrigt har Stoffe och jag åkt skidor nu från huset till åkern förbi Värmdövallen och elsjusspåret och hem, 7.5 km i härlig vintersol...nu har vi ätit choklad med Sonja och Stina i backen på Backvägen...

lördag 11 februari 2012

Värmdöcentern på Ålandsresa om Värmdös framtid
Sitter nu på Viking Lines Cinderella och diskuterar vad vi i Värmdöcentern ska ta upp för frågor in framtiden. Det handlar om Värmdös framtid och vad Värmdöborna vill att vi ska slå vakt om, verka för och driva på för. Några rubriker som återkommer gång på gång är miljö och natur. En annan rubrik är att inte bygga sönder vårt Värmdö men vara öppna för framtiden. Vi ska lösa tafikfrågorna, ungdomars bostadsbehov, bevara vårt gröna Värmdö, vatten och stränder. En livskraftig skärgård med en frisk Östersjö med fågel och fisk.

Vi ska samarbeta närmare
med näringslivet för att få fler jobb i Värmdö och minska pendlingen. Sjöbussar, snabbusstrafik med egna filer. Mer av egenproducerad energi från vindkraft, matavfall som ger biogas. Mer av samarbete mellan partierna för en bättre skola och minskad biltrafik runt skolor och förskolor med t.ex samordning och mindre bussar.

Nu är det dega för lunch på båten

fredag 10 februari 2012

Greklands tragedi - som grekiska folket får bära
Många och höga lån, strora skulder, dålig kontroll, höga budgetunderskott och hög statsskuld är orsaken till Greklands tragedi. En orsak till att den inte kunnat hanteras är euron som tvingat Grekland till samma penningpolitik och samma ränta som övriga ekonomiskt mer välskötta ekonomier. Grekland har inte kunnat sätta en egen ränta och devalvera valautan. Det har försvårat krisen.

Euron är också orsak till att krisen blivit verklighet
genom att EU inte kontrollerade, eller förbisåg, hur Greklands ekonomi såg ut när euron infördes. Frankrike och Tyskland  har ett stort ansvar för att de inte följde stabilitetspaktens regler, högt 60 procents statsskuld och max 3 procents budgetunderskott. När inte de normdrivande länderna i Europa gjorde det varför skulle Grekland, Italien, Spanien, Irland, Portugal...
Makthavarnas haveri har blivit grekiska folkets tragedi.

Onödiga läkarbesök försvårar vård för riktigt sjuka
skriver i dag några läkare på Sthlm debatt www.dn.se/sthlmdebatt . "Onödiga" läkarbesök är visserligen rubriksättarens ord. Men hela artikeln från läkarna handlar om ungdomar med snuva som besöker vårdcentralen och inte ger plats åt äldre multisjuka. Men alla ska ha rätt att besöka värdcentralerna. Vem går dit i onödan? Är det en snuva kan väl läkarna snabbt skicka hem den personen och ägna mer tid åt den multisjuka. Men vi bör också ser över ersättningsreglerna så att de med störst behov får sitt vårdbehov tillgodosett.

För övrigt ska jag nu på möte om light rail och spårbilar på KTH. Och sedan bär det av till Åland med Värmdöcentern

torsdag 9 februari 2012

Northern Future Forum: Ett utmärkt nordiskt samarbetsinitiativ
Det är roligt att se och följa det nordiska samarbetsinitiativet Northern Future Forum som nu är inne på sitt andera år. Nordiska och baltiska stats- och premiärministrar och Storbritanniens David Cameron.
Årets ämnen är att stärka det kvinnliga företagandet och hur de äldre ska kunna arbeta längre för att uppehålla välfärden. Två tunga samhällsområden som kommer att vara i fokus långt fram i tiden.

Att detta skulle riskera EU-samarbetet
och uppfattas som någon splittringslinje är fel. Tvärtom är det bara bra att olika delar av EUropa samarbetar inom olika områden.  Nortghern Future Forum har en Future.

Litauen är ett utmärkt exempel på ett land som löst sina ekonomiska problem
Litauen hade en djup ekonomisk kris 2009  där BNP föll med 15 procent. Arbetsgivare, fack och regering enades om en hård sparlinje med sänkta löner, pensioner och offentliga utgifter. Ganska snaabbt kom landet på fötter. Sverige löste sin kris i början på 1990-talet och har infört hårda regler för ekonomisk stabilitet. Något för Grekland och andra EU-länder att ta efter. Något för Norden att exportera.

Vi hade kanske rätt om restaurangmomsen?
I januari i år annonserades 3 867 restaurangjobb ut på Arbetsförmedlingens restaurangbank. Det är 36 procent mer än förra året och 40 procent mer än i december i fjol. Någon som kan hitta en förklaring??

För övrigt ska jag snart till Gustavsgården och diskutera hur det ser ut för våra pensionärer i Värmdö.

onsdag 8 februari 2012

Livsbalans - centerns svar på 6-6immarsdag och 75 års gräns


                             Motion till Centerns Årsstämma den 24 mars 2012
                                                                Livsbalans
Människans liv präglas av stora variationer från barndomen till ålderdomen. Behoven, drömmarna, önskemålen och förhoppningarna ser olika ut under olika livsperioder; barndomen, uppväxten, skoltiden, studierna, familjelivet, medelåldern, ålderdomen. Med ökad livslängd kommer sannolikt flera av dessa perioder att bli längre. Självklart vill vi leva ett helt, fullvärdigt, ja kanske fullkomligt liv så stor del av livstiden som möjligt och forma vårt liv utifrån våra olika behov och sammanhang. Vad som är ett fullvärdigt liv varierar naturligtvis med åldern. Denna motion behandlar livsperioden från avslutad skolgång och inträdet på arbetsmarknaden till ålderdomen.
Arbetslivet innebär liksom andra livsperioder en förändring. För de flesta, upp på morgonen, transporter och fasta tider på en arbetsplats. Det skapar en livsrytm där arbetet blir centralt. Vardagen och ”vardagspusslet” cirklar mycket kring hur arbetet ser ut; när, var, hur och hur länge. Arbetslivets utformning avgör mycket av om vardagen blir bra eller dålig och om livsdrömmarna blir verklighet eller allt känns svårt, hårt och tungt.

 Arbetslivet och vardagspusslet kommer att bli en stor fråga i valet 2014. Sex timmars arbetsdag är en högaktuell sådan fråga. Miljöpartiet kommer att driva frågan, särskilt efter Gustav Fridolins egenhändiga krav på att överge förslaget, som många partimedlemmar direkt reagerade emot. Vänstern med Jonas Sjöstedt kommer att driva 30 timmars arbetsvecka hårt med mellanstationer om 37 timmar i valet 201 men med målet 6 timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka.

 Det kan låta lockande. Vem vill inte jobba mindre till bibehållen lön. Men vad kostar reformen och är det verkligen rätt väg?

Mindre arbete kan vara både ett önskemål och ett behov, under en viss livsperiod, precis som mer arbete kan vara det i en annan. Önskan och möjligheten att arbeta varierar under livscykeln.

 Centerns svar på förslagen om 6 timmars arbetsdag ska vara livsbalans med ett samlat program för rätten och möjligheten att arbeta mycket, lite, lite mindre och inget alls under olika perioder i livet. Livsbalans för livskvalité.

 Efter studierna vill man och kan man kanske arbeta mycket. Man vill pröva sina vingar, man vill träffa mycket folk, man vill se vad man passar till och vad som är rolig. När man bildar familj blir vardagen en annan. Det går inte att arbeta lika mycket. Jag vill också vara hemma med mina barn…Man och hustru vill båda jobba mindra och vara hemma med barnen när de är små. Föräldraförsäkringens utformning och omfattning kan vara ett sätt att komma till rätta med dessa behov och önskemål. Sex timmars arbetsdag, halvdag, varannan dag kan vara andra vägar.

När barnen vuxit upp och är på väg att flytta hemifrån vill man kanske arbeta mer igen och sedan mindre och inget alls på ålderns höst.

 Sex timmars arbetsdag för alla under alla olika perioder i livet är inte säkert den bästa vägen. Precis som åtta timmars arbetsdag av enskilda, fack och arbetsgivare sedan länge har luckrats upp i perioder med längre och kortare arbetstider. Sex timmars arbetsdag för alla hela livet ska mötas med centerns förslag om livsbalans. Alla människor ska ha rätt och ges lagliga, praktiska och ekonomiska möjligheter och förutsättningar att arbeta mer eller mindre under olika delar av livet; att själv styra över sitt arbetsliv och vardag.

 Tidpunkter och regler för när den enskildes arbete börjar och slutar, som t.ex ”uppnådd pensionsålder” har tjänat ut i en modern värld. Arbetslivets regler ska utformas så att valfriheten ökar och gör detta blir möjligt. Ett program för livsbalans ska arbetas fram. Ett program som kan underlätta vardagslivet och arbetslivet över livscykeln. Vi vill att det ska finnas så många lyckliga, hela, glada och livsbejakande människor som möjligt.

 Mot bakgrund av ovanstående föreslår undertecknade

att centerpartiet ska stärka valfriheten för den enskilda att under olika livsperioder arbeta mer eller mindre utifrån egna behov och sammanhang
att lagstiftning och arbetsregler skall utformas så att detta blir möjligt
att centerpartiet ska ta fram ett program för livsbalans
att motionen översändes till riksstämman alternativt partiprogramgruppen

Värmdö den       
Hans Lindqvist

……
Syrien  ett haveri för världssamfundet
Dödandet och terrorn fortsätter i Syrien och dagarna går. Löften från president Assad om stopp för dödandet är inget att lita på. När vetot sätter stopp i säkerhetsrådet får de länder som vill agera göra det själva. USA och EU bör ta initiativet.

Grekland - det handlar inte om att rädda grekerna utan euron
Grekland närmar sig konkurs. Men så långt kommer det inte att gå. EU och Tyskland som i dag styr  i Europa kommer inte att riskera euron. Grekland måste räddas för att rädda euron.

Reinfeldts 75 årsförslag ger väntad kritik från fack och s men ovanligt många positiva svenskar
Det är den reaktion jag sett efter gårdagens utspel från statsminister Reinfeldt. Att fack och s är kritiska följer bara den politiska regelboken. Media, bloggar, radioprat från svenska medborgare ger en mer nyanserad bild där förvånasvärt många är positiva.
Nu bör centern komma med ett förslag om livsbalans. Rätt att arbeta mycket, lite mindre och inget alls under olika skeden av livet. Jag hjälper gärna till och skickar in min motion om livsbalans.

Reinfeldt igen nu med Filippa
Hon har kritiserats för att hålla sig undan media. Tycker hon svarat bra på det. Är man ute i vården kan man inte alltid vara tillgänglig för intervjuer. Nu intervjuas hon om vården och det intressanta är att hon är beredd att ändra ersättningsreglerna som centern föreslagit så att de mer utgår från patientens vårdbehov. Multisjuka äldre t.ex med många diagnoser borde ge mer betalt till läkaren och Vårdcentralen.

För övrigt har vi nu åkt kälke med Emma till 6-årsskolan och Sara och Hanna till dagis eftersom både Åsa och Micke hade tidiga möten på jobbet.

tisdag 7 februari 2012

Reinfeldt på rätt väg med längre arbetsliv - men glömmer när man vill ha kortare.
Det är ett intressant förslag statsminister Fredrik Reinfeldt kommer med i dag. Arbesliv till 75, karriärbyte vid tunga jobb, rätt till studier efter 50. Detta för att hålla uppe pensionerna och livsekonomin när vi får allt fler äldre. 65 år är fortfarande normen för pension trots att det var länge sedan Sverige införde flexibel pensionsålder mellan 61- 67 år. Vi lever längre och då måste vi jobba längre för att få samma pension som tidigare.

Men Reinfeldt glömmer
att det också finns perioder i livet då vi vill jobba mindra, t.ex när vi fått barn eller att vi ändå jobbar men färre timmar när vi blir äldre. Det är detta som är livsbalans och som jag tycker centern ska driva. Rätt att arbeta mycket, lite, lite mindre och inget alls under olika skeenden i livet. Livsbalans.....

Berättigad kritik mot stomlinjeförslaget om spårvagnar i  innerstan.
Remissvaren på stomlinjeförslaget ovan för trafiken i innerstan med 6 nya spårvagnslinjer som ska ersätta bussarna för 40 miljarder kronor är omfattande och berättigad. Att bara satsa på innerstan ger inga pengar till infarter och pendling till och från Stockholm. Det håller inte och det ska centern ändra på

Pröva Sollentunamodellen också i Värmdö
Den som ännu inte fyllt 25 år ska kunna erbjudas arbete inom offentlig sektor med minst 75 procent av lägsta lönen. Det införs nu i Sollentuna av Alliansmajoriteten genom folkpartisten Lennart Gabrielsson. Metalls yrkesintroduktionsavtal är närmast identiskt. Metalls ordförande hette tidigare Stefan Löfven...Något för Värmdö?

För övrigt ska jag nu ta upp frågan om Sollentunamodellen och jobb för ungdomar i Värmdö.

måndag 6 februari 2012

Tobinskatt bra - men bör var internationell
Jag drev på och röstade för en Tobinskatt under min tid i EU-parlamentet. En skatt på finansiella transaktioner, men en internationell skatt som skulle gälla globalt. EU skulle driva på.  Det här är 10-15 år sedan och ännu har vi ingen Tobinskatt. Men nu finns ett förslag från EU-kommissionen med en skatt på 0,1 procent med en beräknad intäkt på 57 mrdr euro. En liten procent som ger mycket pengar....

I dag försvarar kommissionären Algirdas Semeta förslaget
i SvD www.svd.se/brannpunkt. Skatten undergräver inte tillväxten, 85 procent av skatten betalav av finansinstitut inte vanliga nedborgare. Någon flytt av företag till länder utan skatt sker inte heller eftersom det finns en hemvistprincip att de måste överge sina europeiska kunder om de flyttar "utomlands".
Bra tycker jag. Sverige bör ställa upp. Finansmarknaden måste tåla hårdare regler och ökad beskattning. EU kan gå före. Centern kan vara första parti i Sverige....

Niinistö stärker EU och EMU
Finland har fått en ny president från Samlingspartiet, de finska moderaterna, som är starkt för EU, EMU och euron. Det stämmer inte riktigt med den finske medborgaren...Bra dock att sannfinnarna fick ordentligt med stryk. Förhållandet till Ryssland och ett starkt näringsliv ska prioriteras och det svenska språket...

Ökad båtpendling minskar trängseln och förbättar miljön
Vi arbetar hårt och konsekvent från centern för att öka båtpendlingen i Stockholmsregionen. Lars Carlsson driver på i Trafiknämnden. I Värmdöcentern har vi drivit på i åratal för pendling från Gustavsberg, Ålstäket, Hemmesta/Kolvik in mot Slussen. Nu börjar det kanske röra på sig....

För övrigt blir det lite inre tjänst på förmiddagen med landstingshandlingar....

söndag 5 februari 2012

Centern efter kommundagarna - Bra förslag om äldreomsorgen men det krävs breddning
Det var välfyllda kommun- och landstingsdagar i Västerås. Annie Lööf fångade in äldrevården och rätten till god omsorg med konkreta förslag om äldrepeng, en äldreguide på kommunerna som ger service och hjälp att välja, bättre tillsyn, ersättning när vården brister. Per Anckersjö presenterade det helt nya öppna sättet att skriva ett idéprogram för centern där alla kan delta på datorn. Mikael Arthursson vår partisekreterare stärkte entusiasmen och engagemanget för fortsättningen.

Allt detta är bra men
två saker: Vi måste bredda politiken. Jobb, välfärd och klimat blir de tre huvudområdena inför valet 2014. Vi måste tala om, driva på och sticka ut....

Borg har rätt; "Ingen ska kunna plocka ut oskattade vinster ur landet. Det ska vi täppa till...
Det behövs inte mer. Detta förstår folk från moderater till vänsterpartister.Nu ska det naturligtvis komma en lagstiftning också och den ska centern påverka med våra förslag om ökad öppenhet med meddelarskydd, äldrepeng, äldreguider och ersättningar vid fel- och senvård.

S och M i ombytta roller
Det nya arbetapartiet m får kritik av den nya partiordföranden s för att m kallar näringslivet ett särintresse i politiken. Kan m ta från s kan s ta från m...

För övrigt så har Micke firat sin 40-årsdag med fest hemma med Åsa och goda vänner. Sonja och jag har tagit hand om Emma, Sara och Hanna några dagar...Finns det något härligare än att läsa en saga och känna att någon håller på att somna....

lördag 4 februari 2012

I Västerås jobbar man på ABB och gör motstånd...
Så inledde gruppledaren Lars Kallsäby gårdagen på Aros Center. Sedan blev det Annie Lööf för hela slanten och äldreomsorg och valfrihet som enda men mycket grundliga tema för anförandet.
Vi måste vara visionärer sa Annie. Det är sant men så mycket av det var det inte.

Däremot många bra konkreta förslag
till hur vården ska bli bättre med mer valfrihet som ger mångfald och patientmakt.
En äldrepeng i kommunerna som gör att man kommer bort från lägsta pris, äldreguider som hjälper till att välja, fler inspektioner av Socialstyrelsen och lokalt, fullt meddelarskydd och ersättning till de som behandlas illa. Bra förslag på ett viktigt samhällsområde som kommer att vara en huvudfråga tillsammans med jobben i valet 2014.

Frågar mig ändå
varför Annie valde att bara tala om ett enda ämne under hela anförandet. Det som sas var bra men....Så kom några opinionssiffror under dagen som inte var så roliga. Men upp med skjortärmarna och bredda registret....

För övrigt fortsätter nu kommundagarna med nya seminarier, för min del om näringspolitik och jobb
sedan ska jag hem till Mickes 40-årsdag och till Emma, Sara och Hanna.

fredag 3 februari 2012

Centerns kommundagar lyfter vårdföretagen
En bra start på centerns kommundagar i går med information om vårdföretagen från Håkan Tinelius och en bra diskussion. Vi var överens om att LOV, lagen om valfrihet, är bättre än LOU, lagen om ,upphandling. LOV ger bättre valfrihet för både företagarna och brukarna. LOU utestänger, ofta små, lokala företag. Kommunens uppgift är att tillhandahålla vårdtjänster och kontrollera kvalitén. Vem som driver är underordnat. Viktigt att också se att det kan vara svårt att välja i svåra stunder i livet och då behövs stöd.

Vinsten då: Skilj på vinst och vinstutdelning, där vinst är en förutsättning för företagande men inte vinstutdelning. Vi måste skapa bättre regler för uppföljning, kontroll, insyn och öppenhet i de privata alternativen. Riskkapitalbolagens uppköp av många små friskolor och vårdföretag måst stävjas med kontrollregler, tex om försäljning. Monopol och oligopolrisken måste stävjas.

Tillsätt en utredning om Mångfald
som går igenom etik, principer och värdegrunder för mångfald i välfärden. Antingen gör centern den själv eller så breddas den till Alliansen eller varför inte en parlamentarisk utredning i riksdagen? Vi skulle få mycket kredit för det.

För övrigt ska jag nu äta frukost och sedan gå till Aros Congress Center och lyssna på Annie Lööf. Roligt nästan jämnt.

torsdag 2 februari 2012

Vård, vinst, girighet: drivkraft eller dödssynd
Centerpariet genomförde i går ett intressant seminarium med ungefär det temat i riksdagens andra kammare. Där var förre riksbankschefen Stefan Ingves,  Stefdan Fölster från Svenskt näringsliv, fackliga företrädare, forskare och politiker.

Slutsats:
Alla var överens om att drivkraften att göra något bättre, att tänka, skapa och starta eget är bra och ska stimuleras. Vi har varit sämre på att sätta hållbara regler för marknaden. Här krävs en ordentlig genomgång.

Vi ska stimulera drivkrafter
men vi måste bli bättre på att sätta regler. Tillgänglighet, bemötande, kvalitet, riskkapitalbolag, monopol, oligopol, vinster, oacceptabel skatteplanering. Vi bör sätta igång i centern. Ser att moderaterna i dagens DN www.dn.se ska tillsätta en arbetsgrupp. En välfärdsutredning som tar tillvara drivkrafterna men bättre reglerar marknaden, ungefär så sa Lars Heikensten. Rätt och bra. Välfärden blir en av de stora vallfrågorna 2014, då måste vi ha svaren....

Alla ska kunna se OS gratis
Här ser vi en annan baksida av marknaden. Ett mediebolag MTG har köpt upp rättigheterna att sända OS i Sochi 2014 och Rio de Janeiro 2016. Helt fel. Alla svenskar ska gratis kunna se OS och andra större idrottsarrangemang. Riksdagen kan rätta till detta när frågan behandlas i dag.

För övrigt ska jag nu åka till centerns kommundagar i Västerås och diskutera välfärden....

onsdag 1 februari 2012

Syrien: Nu räcker det. Varför ska Syrien behandlas annorlunda än Libyen?
FN är äntligen på rätt väg i Syrien med resolutionen om en "politisk övergång". Det är bara det internationella samfundet FN, EU, USA och andra internationella organisationer som kan stoppa Bashar Assad och stoppa blodbadet.

Bra attityd av Mp mot vinster i friskolorna
Det är rätt väg Mp nu väljer mot vinster i friskolorna. I bolagsordningen ska skrivas in att vinsten ska återinvesteras, certifierade revisorer från Skolinspektionen ska granska bolaget, ägarföränderingar ska också godkännas av Skolinspektionen. Lite löst i kanten är det, men åt rätt håll.

Öppen process med Centerns Idéprogram - en nytt sätt att engagera
Vi hade med  Per Anckersjö på centerns ledarkonferens i helgen. Han berättade där vad som står i DN i dag www.dn.se om att alla i Sverige ska få vara med och utforma Centerns nya idéprogram. Det ska ske med en så kallad Wiki, där alla kan gå in dygnet runt och skriva in synpunkter. Lite riskfyllt men roligt att vara först med något nytt som kommer att engagera...var så säker.

T-bana till Nacka ingen lösning på Värmdötrafiken
T-banan till Nacka som Trafiknämnden i landstinget ska besluta om i vår är ingen lösning för Värmdö. Det kan tom bli sämre om vi ska byta en gång till - först i Nacka Centrum sedan en gång till i stan.
Bra sagt av både kso Lars-Erik Alversjö och oppositionsledaren Lars Bryntesson i DN. Sthlm. Nu dröjer det 15-20 år så vi hinner diskutera mera....

För övrigt ska jag nu in till riksdagshuset på en centerkonferens om "Girighet"...