tisdag 10 februari 2015

EU och Europa; världens nya konflikt och politiska krisområde?

Vi börjar med Grekland
Den nye premiärministern Alexis Tsipras är kompromisslös. Storsegern gav storhetsvansinne. Åtstramningarna ska upphävas, reformer som inletts ska avblåsas, pensioner och löner ska upp till nivåer före krisen, offentliganställda ska få tillbaka jobben, staten ska växa, bidragen ska höjas,budgetunderskottet får växa, liksom statsskulden som redan ligger på 175 procent av BNP. Någon som undrar? Hur? Statskollaps och bankrutt närmar sig. Då har vi Grexit där Grekland tvingas lämna euron.
Och nu skriver Calmfors dn.se/kolumnen att helikoptermodellen kan bli nästa, att låta nytryckta pengar regna ner från himlen. Då har vi ett totalt politiskt nederlag för euron. Vi ska vara glada att vi sa Nej.

Det är de nationalistiska och halvfashistiska partierna som vunnit på euro- och EU-krisen.
Jag tänker inte räkna upp dem alla igen i Frankrike, Ungern, Grekland, Italien, Storbritannien, Tyskland, Finland, Sverige...men det är en tragisk samling extremistpartier som vuxit fram i fotspåren av euro och finanskrisen, Nu ser vi också hur de etablerade partierna i flera länder börjar närma sig högerpopulisterna och ingen vet hur det slutar.

Och i Ukraina har vi krig med Ryssland som allvarligt hotar freden om Ukraina förses med nya vapen.
Putin är trängd med övertagandet av Krim och kriget i östra Ukraina, sänkt oljepris och allt fler sanktioner från väst med fler visumförbud, frysta tillgångar för oligarker och företag. Och nu närmar sig sanktionerna Putin när vice försvarsministern Anatoly Antonov är ett av namnen.
Ingen vet hur det slutar. Kanske är det Tyskland som tar över EUropa.
Inga kommentarer: