lördag 28 februari 2015

Tyskland leder EUropa. Ok, så länge det är Merkel, men det kan ju komma någon annan...
Rickard Swartz, kolumnisten i DN  skriver i dag att vi ska "räkna med" Tyskland. dn.se/kolumnen. Det är ett kraftigt understatement. EUropa har räknat med Tyskland i flera år, och mer blir det. Merkel har hanterat finans- och eurokrisen, Ukraina, Grekland och hon ser ut att bli kvar ett bra tag till.
Merkel står för en "mjuk" strategi. Inga militära medel mot Ryssland, ingen beväpning av den ukrainska armén. Det vore fel land att föreslå det. Hon känner också Putin bäst, ända sedan Östtyskland. Allt är bra som inte leder till ett utvidgat krig.
Hon vill till varje pris också ha kvar euron och säger Nej till Grexit. Förbundsdagen sa så sent som i går ja till Greklands förlängning av krislånen från EU och trojkan.

En utmärkt artikel i dn.se/debatt av Fredrik Malm(Fp) där han föreslår att Sverige tar initiativ till en återuppbyggnadsfond för att stödja drabbade i flyktingländer i Irak och Syrien.
Det är ett utmärkt förslag som också skulle kunna bidra till att stoppa ISIS framfart i dessa områden. En givarkonferens med skola, utbildning, demokrati i flyktinglägren. Vem hänger på?

Mycket oroväckande att Sd fortsätter att gå fram i DN/Ipsos. Den hårdare flykting- och migrationspolitiken från Kd och Fp har däremot inte fått något genomslag.
Både Kd och Fp har ju flirtat åt Sd-hållet med hårdare krav på migration som Kd:s tillfälliga uppehållstillstånd, men båda partierna minskar med -1,0 för Fp och .0,1 för Kd. Centern däremot som helt rätt koncentrerat sig på att förbättra integrationen ligger kvar kring valresultatet på 6,0 procent.
Att sätta upp fingret i luften och följa opinionsvindarna håller inte, vare sig i opinionen eller etiskt.
För övrigt håller jag tummarna för Kalla och Co i dag igen på tremilen. Det vore något....

Inga kommentarer: