onsdag 11 februari 2015

Har det blivit mer  öppenhet och demokrati sedan S med Leni Björklund som försvarsminister slöt avtalet med Saudiarabien för 10 år sedan?
Den frågan tycker jag Mikael Damberg ska svara på. Hans motiv för att förlänga avtalet är att "Sverige ska "promota" mänskliga rättigheter genom handel. "Vi ser handel och kontakter som ett sätt att lyfta frågor som brott mot mänskliga rättigheter,men vi har också en tro och övertygelse om att när svenska företag finns på svåra marknader sprider de också en kultur som är skild från det land de verkar i."
Och visst låter det vackert
och det kan säkert också i delar vara rätt. Men vad kan Mikael Damberg räkna upp som förbättrats i Saudiarabien under de tio år som det nuvarande avtalet funnits? Har halshuggningarna minskat? Har spöstraffen tagits bort? Har kvinnorna fått ökad jämställdhet eller räknas de fortfarande som andra klassens medborgare?
Inga partier ville öppet diskutera frågan i Agenda.Det är för känsligt.
Jag tycker dn.se/ledare har en utmärkt ledare i dag som avslutas med att avtalet bör sägas upp och vapenhandeln avslutas. Avtalet ger just den möjligheteten nu efter tio år och den bör regeringen ta.

Det känns lite konstigt att samtidigt som regeringen och Margot Wallström erkänner Palestina och säger att man därmed vill öka trycket på att skapa fred, så exporterar men med andra handen vapen till en militärdiktatur i andra delar av regionen.

För övrigt åker jag  nu till Södertälje för möte med KOMPASS styrelsen. Är naturligtvis inte glad över att Värmdö kommun nu meddelat att man inte längre vill vara KOMPASS-medlem. Särskilt tråkigt  nu när spårbilar diskuteras i 10-15 kommuner runt om i Sverige.


Inga kommentarer: