söndag 22 februari 2015

Ukrainakrisen är inte över. Litar inte för ett ögonblick på Putin. Han drar ihop trupper och tanks nu till gränsen och när det passar så...
Sanktionerna ska fortsätta och utökas successivt precis som tidigare med nya grupper som hotar freden. Truppsammandragningarna är en provokation och det måste mötas med internationella aktioner mot Putin och Ryssland. Allt utom vapen.

Turkiet går baklänges i utvecklingen mot medlemskap i EU. Erdogan närmar sig diktaturen när han nu tar över polis och rättsväsende.
För några år sedan tycktes Turkiet var på väg mot reformer som stärkte demokratin, ökade kurdernas självstyre, minskade militärmakten, men Erdogan har de senaste åren närmast blivit en envåldshärskare. Media har han tagit över, korruptionen inom hans egen omgivning och familj flödar.
Nu har han ryckt åt sig makten över polis och rättsväsende som skapade slagsmål i turkiska parlamentet i veckan. Misstänkta kan tas in i förvar på lösa grunder, liksom husundersökningar och visiteringar. Erdogans säkerhetsstyrkor lyder under honom. Baklänges, farligt mycket baklänges.

Och nu ska EU bilda en energiunion också med EU-kommissionen i ledningen.
Tycker att jag följer med ganska bra i internationella media om EU, men energiunionen kände jag inte till. Undrar hur många andra som gör det i Sverige, bland riksdagsledamöter t.ex. Den mycket välinformerade EU-reportern Rolf Gustavsson gör det och skriver om det i svd.se/världen i dag. Det är för att möta Putins oljeexport och bli mer oberoende,så långt är det bra, Men vågar man lita på Jean-Claude Junkers löften om mer förnybar energi och hållbar klimatpolitik. Kärnkraften t.ex?Ska Sverige bistå med uran om vi skapar en gemensam energimarknad?
Ja, nu har vi firat Sara och Hanna en gång till försäkerhets skull och sett på VM och Kalla. Det blir nog lite VM i dag också.

Inga kommentarer: