tisdag 5 januari 2016

EU måste skapa nya hållbara regler för asyl- och flyktingfrågor. Nu knakar det i samarbetet på ett av de viktigaste områdena för sammanhållning och samarbete.
För några månader sedan var Sverige och Tyskland  de upplysta flyktingmottagarna i EUropa. Norden hängde i viss mån med på Sveriges goda rykte. Lika snabbt som vi var upplyfta och förebilder, lika snabbt blev vi nedflyttade som ett av de hårdaste länderna som stoppar flyktingarna vid gränsen med hårda id-kontroller.

Ett ska sägas att Sverige med Löfven, utan annan uppfattning från oppositionen, verkligen försökte vid varje tillfälle i EU och på hemmaplan att få alla länder att ta sitt ansvar.
Det lyckades inte och har inte lyckats nu heller efter sedan Sverige infört de hårdare regler. Norge har redan skärpt sina asyllagar och Danmark följer nu Sverige i spåren och inför egna gränskontroller vid de tyska gränsen.

Kommer Tyskland också att svara? Ingen vet men Merkel är klämd mellan Norden och det egna systerpartiet CSU i Bayern.
Merkel har bollen. Hon bestämmer. Ett tag såg det ut som om Merkel släppte på sin öppna flyktingpolitik men efter CDU:s kongress i december är det ingen tvekan om att öppenheten står kvar och det är Merkel som bestämmer om det ska ske några förändringar.

Oavsett vad hon och Tyskland gör behöver EU se över reglerna för asyl-, migrations och flyktingpolitiken.
Det gäller Schengensamarbetet, med hård gränskontroll utåt men passfrihet inåt, liksom Dublinförordningen med asyl i första flyttland. Det måste ställas hårdare krav på varje medlemsstat och är det någon gång det krävs överstatliga beslut är det för att rätta liv.


Inga kommentarer: