onsdag 13 januari 2016

Vad gör EU åt de demokratiska inskränkningarna i Polen och Ungern? Gör man något överhuvudtaget?
Victort Orbans Ungern med ett ökat auktoritärt styre och inskränkt demokrati inom mänskliga rättigheter och yttrandefrihet har man inte gjort något åt. Man har pratat om och med Orban, men han har fått fortsätta trots att Ungern också skrivit under på EU:s grundregler.
I Polen har den nya PIS-regeringen med partiet Lag och rättvisa beslutat att det är regeringen som ska utse chefer i media och domare i rättsväsendet, så att det passar regeringen. Det strider mot grundreglerna för det demokratiska samarbetet i EU. Håller EU-samarbetet på att krackelera?

Margot Wallström får kritik av försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman för förslaget om civil värnplikt vid sidan av den militära.
Det kan jag förstå, men jag tror mer det handlar om sättet på vilket hon tog upp det än själva frågan i sig. Civilförsvarsförbundes ordförande, Sven Lindgren, pekat på att förbundet redan i dag ägnar sig helt frivilligt åt civila insatser.
 Det är inget bra förslag "att med tvång utbilda folk och sedan sätta in dem i samhällstjänst..."säger Lindgren. dn.se/nyheter. Att med tvång kräva att folk ska jobba socialt är ingen bra idé, låter det. Men ta bort tvånget då. Jag har inte föreslagit något tvång i min motion om Medborgartjänst.

Jag tycker vi ska öppna för frågan och det är klart vi ska samarbeta med civilsamhället där Civilförsvaret är en central organisation.
Det går naturligtvis att finna system som tillgodoser möjligheten också till civila insatser som vid naturkatastrofer utan att krångla till det.
För övrigt blir det nu lite bokskrivande  och inre tjänst i dag. I morgon tidigt åker vi till Amadores på Gran Canaria. Härligt va...



.

Inga kommentarer: