onsdag 6 januari 2016

Nu krävs omedelbara sanktioner från FN:s säkerhetsråd mot Nordkorea efter provsprängningen av en vätebomb som innebär ett steg framåt mot kärnvapen.
Det är minst sagt provocerande. Nu när FN lyckats få till stånd ett avtal med Iran om att stoppa processen fram mot kärnvapen i landet så kommer Nordkorea fram med  nya provsprängningar.
Det är bra att säkerhetsrådet nu reagerar och har kallat till ett krismöte.

Frankrike, Norge, Japan och Sydkorea har redan reagerat och fördömt provsprängningen. Kina kommer att framföra en formell protest.
De sanktioner som redan finns mot Nordkorea om varor som kan användas för vapentillverkning måste nu utvidgas. De måste vara så skarpa att den egna befolkningen förstår att världssamfundet inte accepterar det som den egna regeringen håller på med. Om de någonsin får veta detta förstås i ett land som är helt stängt från omvärlden.

 Men internet blir det svårt att komma undan men den oberäknige ledaren Kim Jong-Un bryr sig nog inte om någonting om det inte direkt hotar honom själv.
Sanktionerna måst vara så starka att de gör det och de måste sättas in omedelbart för att visa att världen inte tolererar att länder tar fram vapen som hotar världsfreden. Efter vad som nu händer i Mellanöstern är det dubbelt viktigt att inte osäkerheten sprids till fler länder och områden.
För övrigt ska jag nu tömma askan i öppna spisen och skotta bort lite snö.

Inga kommentarer: