fredag 22 januari 2016

Så kommer man hem till Sverige och möts av tidningshögen med Kommunal, Nordström och Wallström som dominerat den svenska politiken under vår Kanarievecka.
Och det är inte slut än. Anneli Nordström hat nyligen "avgått", nej inte riktigt rätt, hon har meddelat att hon inte ställer upp till omval vid kongressen senare i vår. Hur påverkar detta regeringen?  S har svårt, det är det ingen tvekan om. Den havererade flyktingpolitiken är problem nog, med gräns- och id-kontrollerna som slår hårt mot flyktingars asylrätt och näringslivet i Öresundsregionen. Relationerna till de nordiska länderna skakar också där det nordiska samarbetet och passfriheten nu hotas.

Men det är i världen som helhet orsakerna till problemen finns. Det är krigen som tvingar människor på flykt. FN har totalt misslyckats efter den arabiska våren. Kriget i Syrien kommer vi alla att få skämmas för i historieböckerna. EU:s flyktingsamarbete har havererat helt.
Det är tråkigt, att behöva inse det. Det handlar ju om människor i kris, det som varje organisation först borde ta tag i. EU-ledarna tävlar nu i att tala om hotet för hela EU-samarbetet, Juncker, Tusk,. Grekland är i kris, murarna blir fler och högre i EU-ropa, länderna tävlar om de hårdaste tagen. Danskarna ligger här bra till som beslagtar pengar och ägodelar, utom vigselringar...

Men EU-kommissionen  håller nu på att ta fram ett nytt förslag där asylansökan ska sökas vid EU:s yttre gräns och sedan fördelas till medlemsländerna. Dublinförordningen, som aldrig fungerat, försvinner.
Jag har argumenterat för något liknande på denna blogg, men allt hänger på om det finns tillräcklig solidaritet mellan medlemsländerna.
För övrigt ska vi nu läsa lite tidningar och post och packa upp.

Inga kommentarer: