måndag 4 januari 2016

I dag börjar Id-kontrollerna och och 25 M-politiker skriver på dn.se/debatt att "Id-kontrollerna äventyrar en hel gränsregion".
Höga kostnader, både mänskliga och ekonomiska och tvångsskiljsmässa mellan Skåne och Köpenhamn skadar närsingslivet. Flyktingar stoppas och det inte vad de ska ta vägen. "Skåne är en naturlig del av Köpenhamn" skriver de 25 moderaterna. Lite oväntat att beskriva den egna landsändan som en del av ett annat lands huvudstad, men ok...

Beslutet om id-kontroller måste gå att upphäva snabbare än efter sex månader. Ändra lagen.
Som lagen är skriven nu måste besluten om id-kontroller gälla i 6 månader. Lite underligt och framför allt lång tid som låser fast besluten i 6 -månadersperioder. Flyktingvågor ändras ju snabbt men lagen ska ändå gälla i tre år med 6-månaderskontroller..Ogenomtänkt igen.

7 av 10 svenskar vill återinföra värnplikten och 87 procent vill att den ska gälla både män och kvinnor. Ja, säger jag också, men bredda värnplikten till en medborgartjänst som också kan gälla annat än militärtjänst.
Det har jag skrivit motioner om till flera centerstämmor, nu senast i Falun i september. Jag kommer att göra det inför nästa stämma också, men lite omarbetad utifrån dagens verklighet med ökade terrorhot.
Det var ett förhastat beslut 2009 att avskaffa värnplikten.
Det var också ett obegripligt beslut fattat under statsministern Fredrik Reinfeldts tid, han som själv gjorde "lumpen" som fjälljägare i Kiruna och så positivt beskriver sina insatser i sina memoarer som jag nu läser. Vad hände gossen?
För övrigt ska vi i dag tala med Kenneth och Titti som ska vara kattvakter när Sonja och jag åker till Argentuin på Canarias nästa vecka.

Inga kommentarer: