söndag 3 januari 2016

Regeringen kommer att köra id-kontrollen en eller  några månader. Kritiken kommer att bli för stor från alla håll och regeringen riskerar att spricka. Det var ogenomtänkt från början.
Det är den bedömning jag gör.Kritiken kommer från de 15 000 pendlarna som får dubbla restider  till och från Köpenhamn och Malmö. Kritiken är redan stark från UNHCR och andra människorättsorganisationer som Anesty. Danmark, kritiserar men sitter i glashus och har tagit emot mycket färre flyktingar än Sverige, dessutom med rena stöldregler om att beslagta plånböcker och pengar.

Den hårdaste kritiken, eller den svåraste kommer inifrån de egna leden, främst Miljöpartiets medlemmar, Centern, vänstern och internt i hela landet.
Att bygga upp tvåmetersstängsel över järnvägen för att flyktingar inte ska kunna ta sig över spåren till svenska tåg påminner nog lite för mycket om Ungern och sydeuropa. Jag förstår att Löfven vill flytta i fokus i debatten- "kulmen är nådd nu", till,integrationen. Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kommer det verkliga kritiken nu efter i morgon när id-kontrollerna startar.

Och EU håller på att rasa ihop. Någon kanske tror att det är vad jag önskar, men nu handlar det om liv och överlevnad och då måste vi ha ett samarbete som håller.
Asyl måste kunna sökas på olika ställen, både vid EU-gränsen och väl inne i EU i vilket land som helst. Schengen och Dublinförordningen måste ses över. Den fria rörligheten är EU:s grundregel. Faller den, faller allt samarbete. Det vill nog ingen. En ny öppen och gemensam flyktingpolitik som alla ställer upp på och följer, är ett måste.
För övrigt ska Sonja nu gå ut med Emma, Sara, Hanna och shoppa.

Inga kommentarer: