måndag 8 maj 2017

Emmanuel Macron ny president i Frankrike och Le Pen får rejält med stryk, 66 mot 34, men ändå en tredjedel av rösterna i presidentvalet - Macron måste nu lyckas ena Frankrike.
Om han misslyckas är risken stor att Le Pen Återkommer i presidentvalet om fem år och hon kommer säkert att utnyttja tiden i opposition för att stärka sin roll.
Min reaktion är att Macron har alla chanser att lyckas. Han får stöd från Trump, Merkel, May, Italien, Sverige, EU... och har en frihet med sin nygrundade rörelse "En marche" nu när valen till nationalförsamlingen inleds i juni.

Jag hurrade inte för honom, men han måste vinna över Le Pen och det gjorde han.
Han har en positiv framtidstro och det tror jag tilltalade många som ser Le Pen och Nationella frongen som pessimister och bakåtsträvare. Han vill ge hopp om framtiden och skapa möljligheter som han nu får visa i junivalen och i förhandlingarna om en ny regering. Han är ju ny som politiker men verkar ändå förstå mycket att politikens fram - och baksidor.

Frankrikes höga arbetslöshet på 10 procent blir hans första svåra fråga att ta tag i och där är det ekonomin som måste stärkas.
Och det är ju hans område som utbildad ekonom och tidigare ekonomiminister i Hollandes regering.Ungdomsarbetslösheten är 24 procent och lyckas han med att minska den har han tagit bort en stor del av Marine Le Pens stödgrupper.

Men jag har svårt för hans kraftigt överstatliga EU-politik där han vill "lösa" eurokatastrofen med ännu mer europolitik med egna EU-skatter, finanspolitik och finansdepartement i EU. Frankrike får en ny kejsare efter Napoleon.
Det vore förödande att Överlämna skatte- och finanspolitiken till EU. Lägger man sedan till hans förslag om ett militärt högkvarter i EU så har vi EU-staten där. Här måste länder som Sverige säga ifrån.

Inga kommentarer: