tisdag 30 maj 2017

Världspolitiken förändras med Trump - Merkel säger "Europa måste nu forma sitt eget öde"
Det var Merkels besked efter Trumps besök i Europa och hans negativa inställning till Tyskland, klimatavtalet i Paris, kritiken mot Nato och handelsavtalen med Europa. "Tiden då vi fullkomligt kunnat lita på andra är förbi" började hon kritiken med. Det är inte vanligt att Merkel är så "odiplomatisk" Merkel brukar handla och uttala sig annorlunda, mer lågmält, mer direkt till de hon talar med och mer diplomatiskt,

Merkel har nu fått kritik från socialdemokraterna, SPD för en misslyckat strategi mot Trump, men det hör nog mer till inrikespolitiken och de tyska valen om fem månader.
Merkels insikt kommer för sent, säger SPD via sin utrikespolitiske  talesperson  Niels Annen. Det är nog ett försök av SPD att lyfta utrikespolitiken i  den för SPD hopplösa valrörelsen där CDU leder med 40 procent mot SPD:s 25. Merkel vinner igen och sitter en mandatperiod till som förbundskansler.

Också Macron visade vad han tycker om Trump med ett hårt handslag som fick Trump att börja blinka. och ett lika hårt handslag mot Putin. Fra-Ty tar ett fastare grepp om EU.
Och det kan bli åt ett håll som vi inte gillar i Sverige. Macron vill stärka det gemensamma försvaret, han vill ha EU-skatter och en EU-finanspolitik för att stärka euron och han vill "utveckla" hela EU-samarbetet, och vi vet åt vilket håll. Får han den mer försiktiga Merkel med sig kan EU efter Brexit, Trumps och Putins negativism bli mycket mer Union.

Inga kommentarer: