fredag 26 maj 2017

Nato-pengar viktigare för Trump än stöd till andra länder.
Det är slutsatsen av vad Trump sa på mötet mellan presidenten och Nato på torsdagen. Han kritiserade andra Nato-länder hårt för att de inte lever upp till kravet på 2 procent av BNP på satsningar på det egna försvaret. Han nämnde ingenting om Natos paragraf 5 där länder som angrips skall försvaras av andra  Nato-länder. Inte oväntat men, först pengar och sedan hjälper USA till, var budskapet.

Men vår försvarsminister fick ett helt annat besked av USA:s försvarsminister James Mattis när de träffades i Washington samma dag. "Om Sverige hamnar i knipa - då kommer vi".
Och då handlar det om ett land som inte ens är med i Nato och som har lägst andel av försvarsinsatser bara 1 procent av BNP i hela EUropa. Det var alltså helt olika bud. Vi har ett partnerskap med Nato, men vi är också ett strategiskt viktigt land i Östersjön, nära Baltikum och Ryssland och vi behövs för stationering av trupper och annat. Men visste Trump i Bryssel vad Mattis skulle säga i Washington. Nej, tror inte det.

Men  nu är fokus på Miljöpartiet några dagar under deras kongress som börjar i dag med de lägsta opinionssiffrorna någonsin på 3,6 procent.
Det är inget roligt besked för partiet och språkrören Fridolin och Löfvin när man öppnar kongressen.
"En kolsvart plump i protokollet" säger dn.se/nyheter om försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor, och alla ser framför sig Fridolin i TV-rutan med sin kolbit under valrörelsen.. Det blir också språkrören som sätter prägel på hur kongressen förlöper, kring kravet på amnesti för ensamkommande barn, en fredsminister och en ny partistyrelse med fler gräsrötter och färre "politiker". Ingen lätt uppgift, Något annat måste Fridolin och Löfvin ha med sig...men vad.

Inga kommentarer: