onsdag 8 november 2017

Gardell är en av 2000 svenskar som har privata bolag på Malta dn.se/ekonomi för att minska skatt på kapital.
Jag tror inte det påverkar hans ekonomi, med den grupp han sannolikt gör affärer, men det påverkar förtroendet bland allmänheten och det kan vara illa nog.

EU har snart fått fram sin "svarta lista" på länder som har lågskatt för företag, "skatteparadis", och nu har man 53 länder på listan.
Listan kommer att presenteras den 5 december. Hur länderna ska straffas skall  nu diskuteras. Frankrikes finansminister Bruno Le Mair har föreslagit att länder som inte lever upp till "global standard" på skattetransparens inte ska få stöd från Internationella valatafonden IMF och att sanktioner ska införas. Bra att frågan kommer upp. Risk att EU kommer föreslå skattenivåer och att skatter blir en överstatlig EU-fråga.

Bra att försvarsminister Hultqvist fortsätter det bilaterala samarbetet med olika länder, nu närmast med Finland och USA. Det är av många skäl bättre än Nato-medlemskap.
Norden dominerar med Finland, Danmark, Norge men USA, Tyskland, Polen och Storbritannien är andra samarbetsländer. Bra att det är både Nato och icke-Natoländer.

Lite förvånad och förskräckt över att Värmdö syns sträva efter att bli så stora som möjligt med mellan 70-90 000 invånare kring 2050 NVP.se
Jag är visserligen ganska gammal då, sådär 110 år, men det kan inte vara något mål i sig att få så många invånare som möjligt. En vacker skärgårdskommun med bra välfärd, transporter, jobb, service och med friska vatten och naturområden är väl det vi ska sträva efter.

Inga kommentarer: