söndag 19 november 2017

SD tar sig in i partisamarbeten genom andra nordiska grannpartier. Visst är det en öppning men det gäller att hålla kursen.
SD samarbetar med de nordiska politiska grannpartierna som Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. Det sker inom ramen för det nordiska samarbetet i samarbetsorganisationen Nordisk frihet. Det norska Fremskrittspartiet vill dock inte ha något samarbete inom den ramen och har valt att stå utanför. Sannfinländarna har splittrats i två partier. De "gamla" med Soinis gruppering har varit kvar i regeringen. Utbrytarna har registrerat Blå Framtid som parti. Minst sagt svåröverskådligt. Men visst är det en framgång att Sverigedemokrater hälsar på Finlands statsminister Sauli Niinistö.

Om man följer utvecklingen i andra Nordiska länder som Danmark, Norge och Finland har SD:s grannpartier politiskt deltagit i förhandlingar och diskussioner och i regeringar.
SD har en bakgrund som gjorde att det norska Fremskrittspartiet inte ansåg sig kunna samarbeta med dem. Det ska vi inte heller göra och det beskedet ger C och L tydligt. M ger inte samma tydliga,besked, varken i regeringsfrågan eller i frågan om samröre med SD, som man t.ex inte har något emot på regional och lokal nivå. Med det beskedet blir det svårt att hålla ihop Alliansen om det blir regeringsförhandlingar.

Oavsett SD, som vinner mest på dessa spel-diskussioner så bör Sverige som land öppna för blocköverskridande samarbeten där Centern som parti alltid ställt upp för att skapa en regering som är bra för Sverige.
Det ska vi göra nästa val också, som är ett val med helt andra politiska konstellationer där Höger-Vänster fått ett block till, det populist-nationalistiska SD. Nu tror jag inte SD behåller sina siffror som redan gått ner från kring 20 till 15 procent. Under tio är min gissning och då kan läge se annat ut.

Inga kommentarer: