onsdag 29 november 2017

Nu åker jag in till RUFS-konferens om den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen 2050  där vi växer och inte minst äldre.
Det är en viktig uppgift att ha koll på och också då bättre kunna planera utvecklingen i Stockholmsregionen för framtiden. Centerpartiet har ansvar för dessa frågor i landstinget och vårt landstingsråd Gustav Hemming är ordförande i Regionplanenämnden.

Stockholm växer mycket i befolkning med sådär 25-30.000 personer per år. Positivt, eller...
På 70-talet debatterade vi regionplanerna utifrån befolkningstillväxten som också då var stor. Men skillnaden är att då växte Stockholm genom en kraftig inflyttning från landsbygden. Nu växer Stockholm med ungefär hälften nyfödda barn och den andra hälften invandring från andra länder. Bara ca 3000 av de personer som kommer till Stockholm varje år är inflyttning från landsbygden. Det är den stora skillnaden.

Och de äldre växer mest. Antalet äldre som är över 80 år växer mest i Stockholms län fram till 2025.
I över hälften av kommunerna växer den gruppen med över 60 procent, får vi veta genom ny statistik från Handelskammaren. I Värmdö växer vi mest procentuellt sett i hela länet. Där ökar befolkningen över 80 med 91 procent de närmaste åtta åren från 1300 personer i dag till 2500 om åtta år. Det ställer stora krav på bostäder som särskilda boenden, tekniska, hjälpmedel, äldrevård och hemtjänst.

Inga kommentarer: