torsdag 30 november 2017

Om Sverige kan bidra till att minska riskerna för konflikter mellan USA och Nordkorea så är det naturligtvis bra. Men om Sverige blir indraget i något riksfyllt är de inte bra.
Sverige har erbjudit sig att medla i konflikten kring kärnvapen mellan USA och Nordkorea. Allt som kan förhindra en utvidgad konflikt är naturligtvis bra. På onsdag träffas utrikesministrarna Tillersson, USA och Wallström Sverige för att diskutera frågan. Sverige har sedan lång till något som kallas ett skyddsmaktsuppdrag mellan Nordkorea och USA. Detta för att USA saknar en diplomatisk beskickning i landet. Diplomatiska relationer och kontakter sker genom Sveriges ambassad i Pyongyang. Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd ger också ett större tillträde till frågor som berör internationell säkerhet som denna.

Ingen lätt roll heller att föra förhandlingar eller ha relationer med personer som Trump och Kim Jong-Un.
Det kan betyda att vi blir indragna i konflikter som kan vara riskfyllda för oss och kanske påverka våra relationer både till dessa konfliktländer men också till omvärlden i övrigt. Bra, säger jag att minska  riskerna för kärnvapenkonflikter, men se upp och med Trump och Kim Jong-Un, två av världens mest oberäkneliga och därför farliga personer.

Ofattbart att Ryssland vill rasera sitt redan katastrofalt dåliga rykte i idrottsvärlden genom fortsatt fusk, fejkande och trollerier.
Det är faktiskt svårt att förstå att Putin inte begriper att idrotten inte bara är fysiska prestationer utan också hur prestationerna kommer till stånd. Om det fuskas påverkar det landets hela trovärdighet också i andra frågor och på andra områden. Tragiskt är det.


Inga kommentarer: