lördag 4 november 2017

Lyssnar på konflikt på morgonen och de allt fler aktivistgrupper som bildas för klimatet och stämmer regeringar i Världen, USA, Sverige och Norge för att inte följa grundlagens krav om en uthållig framtid.
Det är verkligen ingen liten fråga. Den växer och engagerar människor, främst ungdomar syns det som ska leva i framtidens värld. Jag blir lite lyrisk när det växer upp aktivistgrupper som jag känner för och skulle vilja engagera mig i. Jag har verkat minst lika mycket i olika sådana grupper om i partipolitiken, som Älvräddarna, Nej till kärnkraft och kärnvapen, byalagen mot rivningarna i Stockholm, Nej till EU, Kompass, ja till spårbilar och rädda Slussen. Det är engagemang utan krav på platser på vallistor..


Norge är kanske det land där  klimatgrupperna driver på hårdast mot den norska regeringens planer på att öppna massor med nya borrhål för olja i Barents hav.
Klimatgrupperna har stämt norska staten för att inte följa grundlagen och kritiken växer  mest i nordnorge där oljeplattformarna skulle ta plats i havet och negativt påverka både klimatet, närmikljön och fisket..

I Sverige kommer klimatriksdagen att hålla ett stort allmöte den 4-6 maj på Stockholms Universitet inför valet 2018.
Klimatriksdagen bildades i Norrköping inför förra valet 2014 och har växt över hela landet. Klimatriksdagen är till för de mest engagerade, men vänder sig till också de som bara är lite oroade över framtidens utveckling. De kommer att bjuda in partierna på valdebatter om klimatet och har ni inte hört det förut kommer Vattenfalls tyska kol säker att höras igen, kanske inte från Fridolin  men av  tusentals andra....

Inga kommentarer: