lördag 18 november 2017

Personlig framgång för Stefan Löfven med mötet om "Sociala pelaren" i Göteborg. Vad det leder till är en annan sak.Han har varit tydlig om ingen lagstiftning och ingen EU-makt på dessa områden. Men...
Ett öppet möte med 25 regeringschefer som talar utan krav på annat beslut än att underteckna ett dokument om "Ett socialt" EU-ropa främst om arbetsmarknad, jämlikhet, arbetslösheten. Inga beslut i sak men EU-kommissionen ska föra in de nya sociala principerna i i den årliga översyn som görs av EU-ländernas ekonomiska utveckling.

Den sociala pelaren kommer naturligtvis att leda mot mer och fler EU- beslut, men Löfven säger nej och tycks inte förstå att börjar EU få upp frågorna så kommer de att snart bli EU-lagar , direktiv och förordningar. Då kan den svenska modellen bli en EU-modell.
EU-regler finns redan för längsta arbetstid, diskriminering och  längden på visstidsanställningar.EU-kommissionen och ordföranden Jean-Claude Juncker, liksom Frankrikes nyvalde mycket sociala president Macron vill gå vidare med t.ex tvingande regler om minimilöner i hela EU.
Krav har redan rests om straffåtgärder mot länder som inte uppfyller ambitionerna.

Macron och Juncker är de ledande för att driva på EU mot kraftigt ökade överstatliga beslut och det blir svårt att stå emot deras krav på motsvarande satsningar på aborter, föräldraförsäkringar, arbetstider, pensioner när sådant kommer.
Macron vill ha utökat försvarssamarbete, en försvarsfond för gemensamma satsningar, ett EU-säpo, en gemensam finansminister inom euro-området, samordnade bolagsskatter, sociallagstiftning och transnationella listor med folk från olika länder i EU-valet. Löfvens svenska modell kommer att få svårt.



Inga kommentarer: