tisdag 28 november 2017

Uppgörelsen S-Mp om de ensamkommande flyktingbarnen och ungdomarna är en seger för människovärdet. Det finns rispor i beslutet och oklarheter men ambitionen  ska uppskattas.
Vi har känt till länge att det pågått förhandlingar mellan S och Mp i regeringen för att finna en lösning på de flyktingar och ungdomar som kom till Sverige 2015 i åldern 15-17 och och sedan fått sin asylansökan behandlad flera år senare och hunnit fylla 18 och fått avslag.

Det är staten Sverige genom myndigheten Migrationsverkets  långsamma behandlingstider som är orsaken till att man får avslag, genom att man hunnit fylla 18 år och är myndig. Ansökan skulle naturligtvis ha bedömts utifrån när de anlände. Nu är det Myndigheten som har fällt avslaget genom sin långsamma handläggning inte den asylsökande. Det är rättsvidrigt att  inte utgå från det datum när personen kom till Sverige.

Heder åt Centerpartiet som förstår vem som är ansvarig för de många avslagen. "Äntligen ett förslag i rätt riktning", säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.
Centern har också drivit på för att de minderåriga som kom hit för 2-3 år sedan  och har drabbats av långa handläggningstidert ska få möjlighet att stanna och nu,blir det så. Revidering av ebo-lagen och förlängning av den tillfälliga asyllagen var priset Mp fick betala till S för uppgörelsen.Människovärdet har gått före. Rätt. M och SD säger nej och kan skaka hand med varandra.

Inga kommentarer: