Är valdeltagandet huvudfrågan i EU-valet ?
Man får ibland intrycket att valdeltagandet är den viktigaste frågan i EU-valet. Det är viktigt, mycket viktigt. Men det är aldrig någon som riktigt analyserat varför valdeltagandet sjunkit varje val sedan EU införde direkta val till EU-parlamentet 1979. Många tycker att EU-frågan ligger för långt bort från deras vardag. Många tycker att Bryssel ligger ör långt bort. Många förstår inte vilken ökad makt Bryssel har fått på medlemsstaternas och medborgarnas bekostnad. Många skulle vilja veta mer om vad som beslutas i Bryssel och vem som tar initiativ till besluten. Så där kan man fortsätta. Det är inte folkets fel att det inte blir ett högre valdeltagande.
Vänd på frågan.
Om partierna i Sverige hade vågat ha en folkomröstning om Lissabonfördraget hade vi - och partierna - fått delta i en valrörelse i sex månader med en otroligt tät EU-debatt som höjt valdeltagandet, kunskapen om, känslan för eller emot, intresset för...Men det vågade man inte.
Det är partiernas eget fel att valdeltagandet ser att att bli lika långt som tidigare. Eller om vi vänder på frågan igen. Om de stora partierna socialdemokraterna och moderaterna vågat ha en folkomröstning om Lissabonfördraget hade vi naturligtvis fått det och fått ett valdeltagande på 80 procent.
För övrigt försökte jag svara på Emmas fråga häromdagen hur farfar kom in i TV:n men det var visst utan framgång. Hon ville bara att jag skulle läsa fler böcker.
fredag 15 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar