söndag 24 maj 2009

Stärk riksdagen säger DN - men glömmer varför den försvagats
Stärk riksdagen. Rubriken på huvudledaren i DN. Naturligtvis föranlett av Anne-Marie Pålssons uttalande häromdagen att riksdagen är ett enda stort transportkompani till regeringen och partierna. Hon har delvis rätt. Till skillnad från i EU-parlamentet t.ex är det partierna i Sverige som utser sekreterare och ger ekonomiska resurser till riksdagsledmöterna, utser riksdagsgruppens ledare och sköter nomineringar och utnämningar.
Men, och det är det riktigt stora. Riksdagen har tappat makt till regeringen men i ännu större utsträckning till EU.

DN glömmer den riktigt sora förändringen
Inte med ett ord mämnder DN Lissabonfördraget och hela processen med mer makt till EU sedan Maastricht, Amsterdam, Nice och nu Lissabonfördraget.
Lösningarna då. Avskaffa medlemsomröstningarna i nomineringarna eller följ dem. Stärk personvalet och slopa spärren, ge riksdagsledamöter förfogande över sina resurser och vilka personer de till ha som sekreterare. Offentliga utfrågningar av ministerkandidater och kanske andra viktiga poster, som generaldirektörer och landshövdingar.
Stärk riksdagen mot EU. EU-parlamentarikerna och riksdagsledamöterna skall minst tre dagar i månaden ha gemensamma förhandlingar om aktiella ärenden i Sverige och EU.
Allra vikrigast vore naturligtvis om Irländarna röster nej en gång till och Lissabonfördraget faller och vi får ett smalare EU.

För övrigt skall jag nu iväg och spela tennis med Micke och sedan kommer hela familjen, Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna hem och äter en liten vårlunch.

Inga kommentarer: