onsdag 13 maj 2009

Det är inte höger-vänster i EU-valet, Mona Sahlin
Mona Sahlin och socialdemokraterna liksom Wanja Lundby-Wedin samma parti och LO mobiliserar nu inför EU-valet. Det är ett val mellan rött och blått, säger Mona Sahlin när hon talade inför LO i går. Roligt att damerna är sams och går i par igen men okunnigheten skiner igenom.
EU-valet handlar inte om rött eller blått. EU-parlamentet tillsätter ingen regering och i 80 procent av voteringarna röstar rött och blått lika. Skiljelinjen går mer mella mer EU-makt eller mindre, mellan mer nationellt inflytande eller mindre, mellan mer av centralisering eller mindre. Där säger Mona Sahlin ingenting. Men hon är oroad för jobben och hoten mot den svenska arbetsrätten.
Om hon är det skulle hon sagt nej till Lissabonfördraget som överför beslut om arbetsrätt till EU och ger EU-domstolen ännu mer makt. Varför gjorde hon och socialdemokraterna inte det den 20 nov förra året när beslutet togs i riksdagen? S kunde också ha krävt folkomröstning om Lissabonfördraget. Men, nej. S sa ingenting. Inte regeringen heller. Varför? Det var inte en fråga om rött och blått. Det var eniga röda och blåa mot att få en debatt om mer EU-makt på medborgarnas och de nationella parlamentens bekostnad. En debatt som kunde utmynnat i ett nej till Lissabonfördraget.

För övrigt debatterade jag och Fredrick Federly centerns framtid i går i Gomorron Sverige, som också mycket handlade om demokrati - interndemokrati. Emma såg det och hade frågat "Hur kom farfar in i TV:n?"

Inga kommentarer: