lördag 23 maj 2009

EUropa måstre stödja Obama om Guantánamo
Nu måste Obama få stöd från Europa för sin föresats att stänga Guantánamo på Kuba. Det är ett löfte från valrörelsen och det vill han infria. Det är ett löfte om en annan politik mot terrorismen. Det är ett löfte om en öppnare inställning till omvärlden. Ett löfte om en bättre global relation.
Nu borde EU visa tillmötesgående.
Vilken EU-parlmanetskandidat blir den förste att ta upp frågan om vad Europa kan göra? Finna en formel för fördelning av ansvaret för de fångar som aldrig ställts inför rätta och inte vet vad de är anklagade för. Sverige som kommande ordförandeland borde ta ett initiativ. Det skulle kunna handla om att Sverige förbinder sig att ta hand om några fångar om Tyskland, Frankrike, Storbritannien etc förbinder sig att göra detsamma.
Vill bara säga att jag saknar EU-valet för egen del. Detta skulle jag drivit och börjat med att ställa en fråga till statsministern om saken samtidigt som jag skulle ta kontakt med Svenska Freds.

Lena Ek skulle bli en utmärkt kommissionär
Lena EK kommer att bli återvald till EU-parlamentet med bred marginal. Men centerpartiet behöver en stark kandidat till EU-kommissionen när Margit Wallström slutar i höst. Det bör vara en kvinna. Cecilia Malmström, Gunilla Carlsson och Lena Ek är alla goda kandidater. Centern bör så fort valet är över driva Lena Ek som kandidat till Sveriges kommissionär. I EU-parlamentet lär man sig förhandla och kompromoissa, vilket inte är någon enkel konst. Det är ett måste och det kan Lena Ek.
Det skulle öppna för Håkan Larsson som EU-parlamentariker som kommer att bli tvåa efter Lena EK i valet. Det skulle ge Sverige både en bra kommissionär och en konstuktiv EU-kritiker som värdig ersättare i EU-parlamentet.

För övrigt har L-G Hillerslätt en mycket bra insändare i DN i dag där han talar om varför man skall rösta den 7 juni.

1 kommentar:

lasse do sa...

Jag har sent omsider upptäckt att du varit vänlig att slå ett slag för min insändare i DN den 7 juni.
Jag är ju miljöpartist, men jag har
uppskattat många av dina politiska
insatser, som jag lärde känna redan
då jag en gång i tiden var ersättare i SLL.
En gamma man uppskattar att du som
aktiv och vaken politiker läser även vad vi gräsrötter skriver.
Med vänlig hälsning
Lars-Göran Hillerslätt