söndag 31 maj 2009

Heldag med Håkan Larsson i EU-valet
Så åker jag då in tidigt på morgonen till Djurgården och Skärgårdsmässan vid Wasavarvet. Vi har kommit överens om att köra en heldag med valkampanj för Håkan Larsson där människor går ut och in vid Skärgårdsmässan, Djurgården och Skansen. En lyckad dag. Åtskilliga hundratals foldrar och samtal med skärgårdsbor om planfrågor, Östersjön, fisket och jakten, bla EU:s stopp för skyddsjakt på skarv som förstör våra skärgårdar och som EU inte har med att göra. Det skall självfallet vara en fråga som vi avgör själva i Sverige och i de regioner där jakt eller naturvårdsinsatser behöver ske. Håkan Larsson är här rätt person som kan dessa frågor om landsbygd, miljö, naturvård, jakt och fiske. Håkan kommer på andra plats efter Lena Ek och blir EU-parlamentariker om centern får två mandat, eller om Lena Ek blir EU-kommissionär vilket vore ett bra val.

Därefter till Gunilla Hansson på Jakobsbergs gård
Åker sedan till Jakobsbergs gård och möte med Gunilla Hansson och folk på gården om miljöfrågor och den fortsatta uppläggningen av kampanjarbetet. Vi är mycket optimistiska och alla tror att Håkan kommer som nr två med sina kryss efter Lena Ek. Det vore väldigt roligt och framför allt välförtjänt eftersom Håkan verkligen har gjort en helhjärtat insats med kampanjande i hela landet, men kanske främst Norrland. han är en genuin konstruktiv EU-kritiker som också har förmåga att lyssna på personer som inte alltid tycker som han.

Piratpartiet igen
På hemvägen i bussen läser jag en och en halv sida i Aftonbladet om Piratpartiet igen och en intervju med Rickard Falkvinge. Vilken gratisreklam och vilka möjligheter det öppnar för Piratpartiet. Problemet blir nog den dåliga organisationen och bristen på valsedlar, men med så många nya medlemmar, fler än miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, så borde det finnas folk. Se upp.

Stöter på Sören Wibe
På hemvägen från Håkandagen stöter jag på Sören Wibe i gamla stan. Lite dämpad kanske men säger att det kommer något i slutet av veckan som skall ordna fortsatta representation i Bryssel.
Jag frågar lite försiktigt men får inget svar. Ett angrepp på s kanske om Lissabonfördraget eller kollektivavtalen och den svenska modellen som blir ännu mer anfrätt av att Lissabonfördraget inlemmar arbetsrätten under EU:s beslutsfattande.

För övrigt är jag lite besviken över att jag inte fick se Robert Söderlings matchvinst mot Nadal i franska och Zlatans hela match med den fantastiska klacksparken. Båda dessa bedrifter blir historiska. Heja Sverige.

lördag 30 maj 2009

KOMPASS - utfrågning om hållbara transporter
En mycket bra debatt om hållbara transporter som KOMPASS genomförde på hotell Continental.
Olle Schmindt fp var mest tveksam och Per Lodenius centern mest entusiastisk och påläst om hållbara framtidstransporter som snabbtåg, light-rail och spårbilar. Heder åt Per.

Fi har ingen chans - men behövs
Det är bra att FI finns och att feministiskt initiativ driver genusfrågorna med kvoteringar i EU:s institutioner, barnsomsog i alla EU-länder och satsningar på den trafik de flesta kvinnor använder, kollektivtrafiken. Men det räcker inte. Det saknas ngt för att komma in EU-parlamentet. Ändå tycker jag att bara det faktum att FI ställt upp stärker kvinnofrågorna.

Grön frihandel
En utmärkt artikel av handelsminister Ewa Björling och EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner i SvD om att lyfta ut klimatfrågrna i Doharundan om frihandel och snabbförhandla fram ett grönt frihandelsavtal. Syftet skall vara att slopa alla handelshinder för klimat- och miljövänliga varor och tjänster. Moderaterna har tagit klimatfrågan på allvar, men det räcker ändå inte i opinionsmätningarna. Det är miljöpartiet och folkpartiet ( helt obegripligt) som går framåt liksom Piratpartiet.

Sören får svårt
Tyvärr, Sören och Junilistan får nog svårt att ta ett mandat i EU-valet med sina 1.9 procent i dagens Sifo-mätning. Men... Miljöpartiet och Folkpartiet - obegripligt igen, med en ur faktasynvinkel obegriplig Marit Paulsen som sänker all ekologisk odling - går framåt.
Piratpartiet har nått sin topp en vecka för tidigt och kommer att gå ner, särskilt när man inte hittar partiets valsedlar vid valurnorna. Centern kommer att gå upp och den kunnige och konstruktive EU-kritikern Håkan Larsson kommer att komma som nr 2 efter Lena Ek i personröster. Lena förtjänar ett bli EU-kommissionär eller Europaminister och då kommer Håkan in i EU-parlamentet. En bra kombination - ett vackert par.

För övrigt har jag satt nya jordgubbsplantor och sprungit den vanliga rundan i skogen. Om några dagar blir det Kastmyratjärn och de första simtagen inför det 14:e raka Vansbrosimmet.

fredag 29 maj 2009

Carl Tham slår huvet på spiken
Det är sällan jag läser en DN Debattartikel och suckar just det, just det mellan varje mening. Men så blev det när jag läste Carl Thams artikel i dag på DN Debatt. Socialdemokraterna och moderaterna har i åratal gjort sitt yttersta för att förhindra en bred EU-debatt i de allmänna valen där den hör hemma. Moderaterna och socialdemokraterna är den verkliga EU-alliansen. Både hemma i Sverige, där man vill hålla tyst om Lissabondfördragets mäktiga överflyttande av makt från Sverige till EU, och i EU där s och m röstar lika i 70-80 procent av omröstningarna.
Den tysta överenskommelsen att Lissabonfördraget skulle drivas igenom utan folkomrösrning är en katastrof för folkstyret, säger Carl Tham och så är det. Man godtar i tysthet ett fördrag som försvagar den svenska grudlagen och folkstyret.
Det finns ingen möjlighet för väljarna att utkräva ansvar för beslut som fattas i Bryssel. Att då överföra mer makt till EU är ett grundskott mot folkstyret och demokratin. Att sedan i EU-valet försöka få medborgarna att delta som om ingenting hänt är de tysta partiernas tragedi. Där tyvärr centerpartiet ställt upp som ytterligare en tyst åskådare.
Håkan Larsson är en centerkandidat som insett detta men som av partiledningen inte får det utrymme han förtjänar. Precis som jag själv som inte ens fick delta i EU-valet trots fjärde plats i medlemsomröstrningen.

För övrigt lyser solen och jag funderar just nu över livets små triviala problem i Värmdöpolitiken men lyser upp liksom solen när jag tänker på Emma och flickorna.

onsdag 27 maj 2009

Hökmark...
Helsida med Gunnar Hökmark i SvD. Bra att tidningen intervjuar toppkandidaterna men det blir också väldigt mycket fokuserat på dem. Det är mera frihandel, öppna gränser, mer konkurrens, jobb och tillväxt som dominerar. Sedan lägger han på klimat och forskning. Inget glädjerus kanske när man hör och ser honom, men han vinner på tydlighet, stabilitet och konsekvens.

Ulvskog...
Ja, jag känner ju Marita betydligt bättre. Hon är gediget kunnig och påläst. Hon vill, som jag sagt tidigare, liksom Mona Sahlin ha ett höger-vänsterval för att få de som normalt röstar s att göra det också här. Tycker s kommit bort lite. En ny EU-kommissionär för ungdomsjobb, ett EU som skall halvera av ungdomsarbetslösheten och orealistiska förslag om ett nytt - och enligt s bättre - utstationeringsdirektiv som tar mer hänsyn till den svenska modellen... Nej det tänder inte massorna.

Wibe....
Ja, Sören och jag har verkligen jobbat ihop; inför folkomrösrningen på Nej-sidan, i EU-parlamentet i fyra år och i kampanjen mot euron och för kronan. En mycket duktig kille, skarp och snabbtänkt, engagerad. Junilistan har inte gått så bra i väljarundersökningarna, men har fått bra betyg på sin reklamfilm... gammal vänsterpartist, socialdemokrat, Junilistan. Pratet om Utstationeringsdirektivet från s är bara dimridåer, säger Sören. Han vet.
Ser illa ut, men jag tror inte Junilistan är uträknad på samma sätt som Sverigedemokraterna.

Ek....

Gör många goda insatser, i radio, TV och i pressen. Börjar bli ordentligt känd långt utanför centerkretsar. Brett och gediget arbete i EU-parlamentet med kemikaliedirektivet, jämställdhetsfrågor, industrifrågor, klimat, miljö, energi och rätt till vård i hela EU. Lena får starkt stöd. Säger det igen. Centern bör lyfta fram Lena som vårt förslag till ny svensk EU-kommissionär. Det öppnar för

Larsson
Håkan Larsson är doldisen i bakgrunden som kommer att överraska med att komma tvåa i personröster efter Lena Ek i Centerpartiet. Han är en centerpartist så mycket i mitten man kan komma. Pålitlig, landsbygdsbo, internationellt kunnig, miljö och jakt och en konstruktiv EU-kritiker precis av den sort vi behöver mer av i Bryssel. Som har förmåga att skapa kompromisser och överenskommelser men samtidigt kan säga nej och sätta ner foten på rätt ställe. Håkan blir överraskningen. När Lena Ek blir kommissionär kommer Håkan in i EU-parlamentet.

För övrigt måste vi lösa frågan om resursskolan i Värmdö och också snabbt finna en plats i Värmdö där psykiskt sjuka kan tas om hand på hemmaplan.
Men nu åker jag och hämtar Emma på dagis....

tisdag 26 maj 2009

Håll dig borta från Irlands folkomröstning, Margot
Ja så skriver min tidigare kollega i EU-parlamentet Patricia McKenna från Irland i Expressen den 25 maj. Och det är ord och inga visor. Margot Wallström är på väg att betala en PR-firma pengar för att "sälja Europa" till irländarna och lägga sig i deras andra folkomoröstning om Lissabondfördraget. Gör du det anmäler vi dig till domstol, säger Patricia. Det räckte ju inte med nej en gång, det måste göras en gång till....Min gamla vän Tony Coughlan har på samma sätt visat hur offentliga pengar tidigare använts av EU för att gynna ja-sidan i en raklamkampanj i irländsk radio. Håll dig borta, Margot

Bra intervju med Lena Ek
Lena håller stilen in i kaklet. "Vi får inte stänga ute folk som vill jobba här". Det handlar om rätten till rörlighet över gränserna och jobb i andra EU-länder. Ingen enkel sak eftersom vi i centern samtidigt anser att svenska kollektivavtal skall gälla i Sverige. Men det är sättet och tolkningen av kollektivavtalen det handlar om och där har facket gått för långt. Att ropa "go home" till lettiska gästarbetare var ett lågvattenmärke från det svenska facket.

Per Gahrton överraskar?
I sin nya bok, som jag fick ett ex av på inspelningen av det program som kommer i kunskapskanalen , TV 24 och TV 2 nästa veckan överraskar Gahrton, säger Annika Ström Melin i en kulturartikel i DN. Tycker jag inte alls. Gahrton låter som mer EU-motståndare än han är. Han har ändrat sig om utträde, något som jag och EU-kritiska nätverket gjorde redan strax efter folkomrösrnintgen, som vi måste respektera. Men han har samma inställning som mig och många andra konstruktiva EU-kritiker som Håkan Larsson att EU måste bantas på detaljplanering och centralstyrning och Att Lissabonfördraget måste stoppas som ökar EU:s makt, inte minst militärt.
Att göra franska till det enda arbetssprålet i EU är väl också att ta i....

Piraterna alla vill likna
Det är inte piraterna utanför Somalias kust det handlar om utan Piratpartiet. En helsida 0m hur andra partier nu försöker tala om hur de röstat i integritetsfrågor visar hur känslig frågan är. Bäst är här vänstern och miljöpartiet men också centern. Sämst och ofta på samma sida i internetfrågor är moderaterna och socialdemokraterna. Inte alltför ovanligt i andra frågor heller.

För övrigt skall jag nu gå till Ösbyskolan på ett seminarium med Framtids- och klimatberedningen om vindkraft i Värmdö.

måndag 25 maj 2009

Bra Lena Ek om EU:s rovfiske
Bra och modigt av Lena Ek att på DN debatt kritisera sin egen regering om passivitet inför EU:s rovfiske. Det var nog ett måste när Mikael Larlsson, ordförande för SNF sände över artikeln och det kom fram vilka som också skulle skriva under. Inte mindre hedervärt för det. Hela EU:s fiskepolitik måste göras om från grunden med uthållighet, långsiktighet, hederlighet och solideritet som grund gentemot fattiga länder utefter Västafrikas kuster.

De två stora och de tre små i Agenda
En chans för s och Margita Ulvskog var debatten med Gunnar Hökmark i TV2:s agenda i söndagskväll. Hon tog varje sekund att skilja på höger och vänster, kapitalist och socialist, marknad och regleringar. Hökmark höll igen och markerade motsatsen, hur ofta s och m tycker lika och röstar lika, för så går det till i EU-parlamentet om man skall få majoritet. Han har rätt och det vet Ulvskog, fast hon inte suttit där, men allt för att dra fram skiljelinjen.
Att föreslå en ny kommissionär för ungdsomsbrottsligheten från s var ett nytt exempel på hur oron sprider sig i partiet. Det är inte med mer byråkrati och välbetalda kommissionärer ungdomsarbetslösheten skall mötas utan med konkreta förslag. Carl Schlyter föklarade hur på ett begripligt sätt i morgonekot. Satsning på klimat och miljöteknologi ger 5 milj nya jobb. Det räcker en bit.
Gudrun Schyman hade nog svårt att värja sig för sällskapet att sitta bredvid Sverigedemokraterna och debattera feminism. Hela inslaget var en medial förlisning, där alla förlorade. Någon diskussion att tala om var det inte. Piratpartiet var minst dåligt . FI och SD är sedan länge ute ur leken. Gudrun och Fi har inte tänkt igenom vad man skall använda partiet till.

Nu skall jag på möte om kommunens ekonomi. Inte så roligt med ökande underskott i nämnderna och en social oro hos många med den egna ekonomin och jobben. Håll fastlagda budgetar och håll igen på nya kostnader.

söndag 24 maj 2009

Stärk riksdagen säger DN - men glömmer varför den försvagats
Stärk riksdagen. Rubriken på huvudledaren i DN. Naturligtvis föranlett av Anne-Marie Pålssons uttalande häromdagen att riksdagen är ett enda stort transportkompani till regeringen och partierna. Hon har delvis rätt. Till skillnad från i EU-parlamentet t.ex är det partierna i Sverige som utser sekreterare och ger ekonomiska resurser till riksdagsledmöterna, utser riksdagsgruppens ledare och sköter nomineringar och utnämningar.
Men, och det är det riktigt stora. Riksdagen har tappat makt till regeringen men i ännu större utsträckning till EU.

DN glömmer den riktigt sora förändringen
Inte med ett ord mämnder DN Lissabonfördraget och hela processen med mer makt till EU sedan Maastricht, Amsterdam, Nice och nu Lissabonfördraget.
Lösningarna då. Avskaffa medlemsomröstningarna i nomineringarna eller följ dem. Stärk personvalet och slopa spärren, ge riksdagsledamöter förfogande över sina resurser och vilka personer de till ha som sekreterare. Offentliga utfrågningar av ministerkandidater och kanske andra viktiga poster, som generaldirektörer och landshövdingar.
Stärk riksdagen mot EU. EU-parlamentarikerna och riksdagsledamöterna skall minst tre dagar i månaden ha gemensamma förhandlingar om aktiella ärenden i Sverige och EU.
Allra vikrigast vore naturligtvis om Irländarna röster nej en gång till och Lissabonfördraget faller och vi får ett smalare EU.

För övrigt skall jag nu iväg och spela tennis med Micke och sedan kommer hela familjen, Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna hem och äter en liten vårlunch.

lördag 23 maj 2009

EUropa måstre stödja Obama om Guantánamo
Nu måste Obama få stöd från Europa för sin föresats att stänga Guantánamo på Kuba. Det är ett löfte från valrörelsen och det vill han infria. Det är ett löfte om en annan politik mot terrorismen. Det är ett löfte om en öppnare inställning till omvärlden. Ett löfte om en bättre global relation.
Nu borde EU visa tillmötesgående.
Vilken EU-parlmanetskandidat blir den förste att ta upp frågan om vad Europa kan göra? Finna en formel för fördelning av ansvaret för de fångar som aldrig ställts inför rätta och inte vet vad de är anklagade för. Sverige som kommande ordförandeland borde ta ett initiativ. Det skulle kunna handla om att Sverige förbinder sig att ta hand om några fångar om Tyskland, Frankrike, Storbritannien etc förbinder sig att göra detsamma.
Vill bara säga att jag saknar EU-valet för egen del. Detta skulle jag drivit och börjat med att ställa en fråga till statsministern om saken samtidigt som jag skulle ta kontakt med Svenska Freds.

Lena Ek skulle bli en utmärkt kommissionär
Lena EK kommer att bli återvald till EU-parlamentet med bred marginal. Men centerpartiet behöver en stark kandidat till EU-kommissionen när Margit Wallström slutar i höst. Det bör vara en kvinna. Cecilia Malmström, Gunilla Carlsson och Lena Ek är alla goda kandidater. Centern bör så fort valet är över driva Lena Ek som kandidat till Sveriges kommissionär. I EU-parlamentet lär man sig förhandla och kompromoissa, vilket inte är någon enkel konst. Det är ett måste och det kan Lena Ek.
Det skulle öppna för Håkan Larsson som EU-parlamentariker som kommer att bli tvåa efter Lena EK i valet. Det skulle ge Sverige både en bra kommissionär och en konstuktiv EU-kritiker som värdig ersättare i EU-parlamentet.

För övrigt har L-G Hillerslätt en mycket bra insändare i DN i dag där han talar om varför man skall rösta den 7 juni.

fredag 22 maj 2009

Okunnighet om Lissabonfördraget lyser igenom i EU-valet
Okunnigheten om EU och Lissabonfördraget lyser igenom i EU-debatten. Mona Sahlin tycks tro att EU-parlamentet kan besluta om en halvering av ungdomsarbetslösheten. Det kan inte parlamentet. Men med Lissabonfördraget får EU-parlamentet utökad makt över arbetsmarknadspolitiken och arbetsrätten med delat kompetens som det heter med ministerrådet. Det är två av de 64 nya politikområden där EU-parlamentet skulle få ökad makt med Lissabonfördraget.
Då kanske parlamentet helt sonika försämrar utstationeringsdirektivet, som s vill skall rivas upp, så att minimilöner, som i de flesta andra länder i EU, blir gällande huvudregel och kollektivavtal sätts på undantag. Det tycks Mona Sahalin inte förstå. Men Marita Ulvskog gör det fast hon håller tyst om att s medverkan till riksdagens ja om Lissabonfördraget innebar en kraftig försämring för Sveriges möjligheter att själv bestämma om arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik.

Lissabonfördraget ökar det överstatliga EU-parlamentets makt och minskar riksdagens
Ingen tycks heller veta - eller vilja veta - vilken krartig maktförskjutning Lissabonfördraget innebär från regeringen och riksdagen till ministerrådet, kommissionen, EU-parlamentet och EU-domstolen.
Områden som enligt Lissabonfördraget förs över från enhällighet till majoritetsbeslut är bland andra: civilrätt och´straffrätt, krininalpolitik, gränskontroll, invandrar-, asyl och visumfrågor, Europol och EU-åklagaren, strukturfonder, regionalpolitik, delar av jordbrukspolitiken, kultur, hälsofrågor, handelspolitik, turism, bistånd, avregerlingar, energi, större delan av EU:s budget och initiativ från EU:s utrikesminister.
Vetorätten avskaffas på 62 nya områden eller totalt på 133 områden sedan Sverige gick med i EU. EU-lag tar över svensk lag och grundlag om det var ngn som tvivlade.

Ny näringslivschef i Värmdö
Vi har nu anställt en ny näringslivschef i Värmdö efter Birtitta Hanson som slutar i juli. Det blir ett bra val. Full enighet syntes råda. Nu skall det bli ännu baättre fart på turism, miljöhögskola, spårbilar, Ekobacken, mark för företagande och bättre relationer till de företag som finns i Värmdö och fler nya.

För övrigt har har jag satt några nya jordgubbsplantor, Sonja och jag har putsat fönstren ( i onödan för det började regna direkt) och ordnat vedtraven så man kommer fram på gräsmattan.

torsdag 21 maj 2009

EU-debatten börjar komma igång
I går blev det i alla fall en rejäl EU-debatt i riksdagen. Det var på tiden kan man säga. Även om jag tycker att debatterandet är bättre än sitt rykte. Det kan bero på att jag är färgad och följer Centern, Lena Ek, Håkan Larsson och de andra kandidaterna. Jag vet att det är många möten, sådana som media inte intresserar sig för.
Tycker att Fredrik Reinfelt och Maud Olofsson var bäst i EU-debatten, Peter Eriksson gick på en riktig mina när han kastade sig över Fredrik Reeinfelt i klimatdebatten för "att ni inte gör något". Det är fel. Om det är ngt parti som verkligen ändrat inställning till klimat - och moljöfrågorna sedan förra valet så är det moderatarna. Och det skall dom ha kredit för.
Rätt till patientoperationer i andra EU-länder tycker jag borde vara just en rätt, utan krångel. Sverige skall bestämma om svensk arbetsrätt. Att ändra utstationeringsdirektivet och tro att det då blir mer som Sverige vill, som är det enda land som har kollektivavtal är bara dålig s-propaganda.

För övrigt har jag ägnad två dagar åt motorsågen och vedhuggning. Det är fantastiskt vad fort det går att få ihop 4-5 kubik. Men så samlar jag ju ved under hela året så det är lätt att huga upp och härligt i spisen när det blir kallt.

tisdag 19 maj 2009

Folkpartiet går runt Alliansöverenskommelsen om euron
Med stora bokstäver går nu folkpartiet ut på DN debatt och i alla medier och kräver en ny folkomröstning om euron. I går var det Björklund i TV-debatten och i dag är det partisekreteraren Erik Ullenhag. Nu handlar det om en opinionsmätning som fp gjort där 51 procent skulle vilja ha en ny folkomröstning och en ännu större andel vill ha den senast 2011.
Som man frågar får man svar. Inte riktigt fair att ta upp frågan på detta sätt när det i Alliansöverenskommelsen står att vi inte skall göra det under denna mandatperiod.
Lite desperat. Som om Marit Paulsen inte riktigt räcker till. Och det gör hon inte heller med sina ständiga byten av åsikter där ekologisk mat nu förpassats till sophögen. Håkan Larsson, centerns konstruktive EU-kritiker och landsbygdsföreträdare bör utmana henne på debatt.

Satsa på friheten på nätet
Jag tror absolut att friheten på nätet är en stor fråga som centern bör ägna ordentligt utrymme för att inte tappa yngre röster. Varför inte utmana Piratpartiet och toppkandidaten Christian Engström på debatt och visa att centerpartiet slår vakt om medborgarrätt, yttrandefrihet och integritet.

Håkan Larsson har en god chans att bli invald.
Håkan Larsson är en genuin centerpartist som står för en konstruktiv EU-kritik men är öppen för Europa och samarbete mellan självständiga stater. Sätt EU på svältkur och gå igenom de områden där beslut kan återföras till medlemsstaterna - allstå motsatsen till Lissabonfördraget. Ett bra förslag. Håkan är den ende som uppehåller båda deviserna smalare men vassare.
Kommer just hem från Håkan vid centerns valstuga vid 5:e höghuset. Han kampanjar över hela landet och har goda chanser att ta centerns andra mandat. Och han har kunskap, överblick och erfarenhet och energi.

För övrigt har jag varit på månadskalas hos flickorna Sara och Hanna i dag som fyller tre månader. Det blev varsin sparkdräkt men med olka färg så man kan skilja dem åt....

måndag 18 maj 2009

Alliansen vann TV-debatten - men oppositionen enar sig
Tycker nog att Alliansen vann TV-debatten, även om den var lite avslagen. Alliansen är mer samlad och Reinfelt håller ihop och släpper fram övriga partier. Nästan så att han inte syntes själv i går. Mycket om jobb, ekonomi och finanskris. Bra naturligtvis men det var alldeles för lite om miljön, klimatet och energin. Här tycker jag att regeringen har lagt en god grund inför höstens EU-ordförandeskap och Köpenhamnsmötet om det nya klimatavtalet efter Kyoto.
Tycker inte om Björklunds soloåkningar. Undrar hur mycket han har informerat sina Alliianskolleger om emu, kärnkraft och nya skolutspel?.
Oppositionen har kommit närmare varandra och det gör läget svårare för Alliansen. Att gå ut i en valrörelse med höjda skatter som huvudtema "ja, alla får höjd skatt", sa Mona Sahlin är dock ren harakiri. Varje höjning måste motiveras om den skall gå hem och det gör man inte eftersom s hela tiden får tala om att förslag kommer senare. Visst finns det väl valstrateger...
Maud har gott debatthumör men, som sagt mer av klimat och miljö och ny modern transportteknik som.....

För övrigt skall jag nu läsa lite papper inför Waxholmsbolagets årsmöte i morgon. Varför inte en båtlinje med bioenergi från Gustavsberg till Slussen sommartid?

söndag 17 maj 2009

Rätt i sak men fel attityd om finanskrisen
Läser två artiklar i DN om EU och finanskrisen. Båda beskriver krisen pessimistiskt. "Soros räds EU-förlamningen" står det på ledaren signerat. Och rubriken på Alliansens artikel med Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund är "Krisen fördjupas ytterligare i höst". Soros menar att Tyskland alltid ställt upp som EU:s räddare vid tidigare kriser med pengar men att Angela Merkel säger nej denna gång och nu ser till Tysklands bästa och att det negativt drabbar EU. Alliansen menar att krisen kommer att fördjupas ytterligare i höst vilket gör det svårt att uppnå miljömålen - införstått när alla först tänker på sig. Båda har rätt i sak men attytyden blir fel. Det är lite av Obama som behövs med framtidstro, engagemang och optimism.
Det är bra att vara realist men i sådana här kriser måste människor se öppningar och en framtid. I sådana här situationer är det bättre att ha hälften fel än helt rätt...

Pensionärerna är ett måste
Ser min gamle vän och EU-parlamentskollega Karl-Erik Olsson på framsidan på DN Ekonomi som ordförande i SPF tillsammans med Curt Persson, ordförande i PRO. "Pensionärsupproret" är rubriken. Ja, se upp. Det finns 1.8 milj pensionärer och det är en grupp som vet ställa krav och som i en valrörelse betyder mycket mer än sin andel av befolkningen.
Detta är ett måste Maud och det vet du. Alla skall betala lika mycket skatt på samma inkomst.

För övrigt åker jag nu till Micke och slår honom som vanligt i veckans tennismatch...

lördag 16 maj 2009

Mycket höger i Globaliseringsrådet
Det var mycket höger i Globaliseringsrådets förslag för hur Sverige skall möta globaliseringens utmaningar. Slopad värnskatt, avgift på högre utbildning, återinförd fastighetsskatt och slopad Las, där kompetens premieras före anställningsår. Vem skall bedöma kompetens? Arbetsgivaren?

Miljöpartiet stärks
Ja, så ser det ut. Avvecklingen av utträdeskravet i EU tycks inte ha påverkat Miljöpartiet negativt. Tvärtom, opinionsmätningarna pekar på plus. Inte ett ord har sagts om kärnkraften. Men miljöpartiet har liksom centern ändrat ståndpunkt när man gått ifrån snabbavvecklingen. Det har inte skapat samma konvulsioner som i centern. Åter till friåret är tillbakagång för arbetslinjen som s får svårt för. Det gäller visserligen bara ungdomar men förslaget leder fel i tider där jobben prioriteras.

Andreas Carlgren driver på i klimatfrågan
Det är mycket bra att centern och Andreas Carlgren driver på i klimatfrågan inför EU-ordförandeskapet och beskriver problemen. Vi har gott renomé där och ekoekonomi är ett bra begrepp för att beskriva att det inte bara går utan är en möjlighet att förena tillväxt och klimat-, miljö och energisatsningar.

S är desperata
inför EU-valet. EU-parlamentet har inga verktyg att halvera arbetslösheten för ungdomar. Det är ren politisk bluff. Inrikes EU-politik kan man säga. Det visar bara på desperationen i s inför allt sämre opinionssiffror.

Piratpartiet ökar stödet
Inga bra svar från Piratpartiet i lördagsintervjun. Men det bryr sig inte de om som röstar på partiet om. Tvärtom, sporrar det nog sympatisörerna ytterligare när dumma interjuare försöker sätta dit deras företrädare på frågor dom inte går till val på. Se upp.

För övrigt lyser solen och jag skriver en artikel för Värmdöcentern i Värmedöjournalen inriktad på vårt arbete för Värmdömiljön, företagandet, hyreslägenheter för ungdomar och en Miljöhögskola till Värmdö

fredag 15 maj 2009

Är valdeltagandet huvudfrågan i EU-valet ?
Man får ibland intrycket att valdeltagandet är den viktigaste frågan i EU-valet. Det är viktigt, mycket viktigt. Men det är aldrig någon som riktigt analyserat varför valdeltagandet sjunkit varje val sedan EU införde direkta val till EU-parlamentet 1979. Många tycker att EU-frågan ligger för långt bort från deras vardag. Många tycker att Bryssel ligger ör långt bort. Många förstår inte vilken ökad makt Bryssel har fått på medlemsstaternas och medborgarnas bekostnad. Många skulle vilja veta mer om vad som beslutas i Bryssel och vem som tar initiativ till besluten. Så där kan man fortsätta. Det är inte folkets fel att det inte blir ett högre valdeltagande.

Vänd på frågan.
Om partierna i Sverige hade vågat ha en folkomröstning om Lissabonfördraget hade vi - och partierna - fått delta i en valrörelse i sex månader med en otroligt tät EU-debatt som höjt valdeltagandet, kunskapen om, känslan för eller emot, intresset för...Men det vågade man inte.
Det är partiernas eget fel att valdeltagandet ser att att bli lika långt som tidigare. Eller om vi vänder på frågan igen. Om de stora partierna socialdemokraterna och moderaterna vågat ha en folkomröstning om Lissabonfördraget hade vi naturligtvis fått det och fått ett valdeltagande på 80 procent.

För övrigt försökte jag svara på Emmas fråga häromdagen hur farfar kom in i TV:n men det var visst utan framgång. Hon ville bara att jag skulle läsa fler böcker.

onsdag 13 maj 2009

Det är inte höger-vänster i EU-valet, Mona Sahlin
Mona Sahlin och socialdemokraterna liksom Wanja Lundby-Wedin samma parti och LO mobiliserar nu inför EU-valet. Det är ett val mellan rött och blått, säger Mona Sahlin när hon talade inför LO i går. Roligt att damerna är sams och går i par igen men okunnigheten skiner igenom.
EU-valet handlar inte om rött eller blått. EU-parlamentet tillsätter ingen regering och i 80 procent av voteringarna röstar rött och blått lika. Skiljelinjen går mer mella mer EU-makt eller mindre, mellan mer nationellt inflytande eller mindre, mellan mer av centralisering eller mindre. Där säger Mona Sahlin ingenting. Men hon är oroad för jobben och hoten mot den svenska arbetsrätten.
Om hon är det skulle hon sagt nej till Lissabonfördraget som överför beslut om arbetsrätt till EU och ger EU-domstolen ännu mer makt. Varför gjorde hon och socialdemokraterna inte det den 20 nov förra året när beslutet togs i riksdagen? S kunde också ha krävt folkomröstning om Lissabonfördraget. Men, nej. S sa ingenting. Inte regeringen heller. Varför? Det var inte en fråga om rött och blått. Det var eniga röda och blåa mot att få en debatt om mer EU-makt på medborgarnas och de nationella parlamentens bekostnad. En debatt som kunde utmynnat i ett nej till Lissabonfördraget.

För övrigt debatterade jag och Fredrick Federly centerns framtid i går i Gomorron Sverige, som också mycket handlade om demokrati - interndemokrati. Emma såg det och hade frågat "Hur kom farfar in i TV:n?"

tisdag 12 maj 2009

Regeringen får godkänt om finanskrisen
I går kom finanspolitiska rådet med sin stora rapport om hur regeringen skött finanskrisen. Det blev godkänt med råge om insatserna för stöd till banksektorn. Den fick däremot höra att den borde öka stödet till kommuner och landsting, eftersom styrkan i nedgången varit större än vad vi tidigare trott.
Jag är beredd att delvis, hålla med. Underhåll och reparationer av skolor och förskolor, vägar, spår och upprustning av gamla nedslitna bostadsområden. Nu tror jag att det kommer mera, men att det kommer först i höst. Vänta inte för länge bara så att kritiken hinner få fotfäste när arbetslösheten stiger

Kompass håller årsmöte
Just hemkommen från Kompass årsmöte i Uppsala. Ett par timmars information om allt positivt som nu händer på spårbilsfronten , chans att själva åka på Vectus spårbilsbana och avslut med formella årsmötesförhandlingar.
Jag öppnar mötet och ger en kort bakgrund om regeringens besked med utredningen om spårbilar i kommunerna med SIKA:s tidigare generaldirektör Kjell Dahlström som utredare, Banverkets pengar för utställning och de positiva beskeden från Åsa, Maud och Andreas på centerstämman i helgen. Jubel.
Fortsatt information från Carl-Johan Engström, planeringsdirektör i Uppsala, snabbrapporter från ett antal av de 15-20 kommuner som var närvarande. Kjell Dahlström berättar om uppdraget att ett 25-tal kommuner nu är med i processen mot pionjärbanor och en pilotbana. Magnus Hunhammar tar PILOT-projektet mer i detalj och Christer Lindström och Per Janse informerar om Köpenhamnsmötet COP 15 om klimatpolitiken och den spårbilskonferens Kompass arrangerar, Podcar 3 i Malmö samtidigt med Köpenhamsnkonferensen. Roligt, roligt och bara positiva tongångar. Känner verkligen att det är ett genombrott på gång.

För övrigt skall jag nu förbereda mig för debatten i morgon med "Det gamla gänget" kring folkomrösrningen om EU i SVT med Ulf Dinkelspiel, Anita Gradin m fl. Också roligt men kanske lite nostalgiskt. Hur blev EU-medlemsskapet?

måndag 11 maj 2009

Engagerande, politiskt bred, positiv och rolig Centerstämma
Åter från Örebro. En mycket engagerande och politiskt bred centerstämma med genomgångar av hela det politiska spektrat från välfärd och skola till ekonomi, EMU, Fra, integration, internationellt, EU-valet...
Det blev långa dagar också - och korta näter; till 0145 på torsdag kväll, till 0115 på fredag kväll, bankett på lördag som inte heller slutade så tidigt... jo den slutade tidigt... på morgonen. Upp för nya kommitte och plunummöten 08 varje morgon. Men roligt.
Centern är bra på att skapa stämning och "den som har roligast vinner" som Maud brukar säga. Ja, kanske inget politiskt budskap, men det går att ha roligt samtidigt som man talar om viktiga saker.
Mest nöjd med besluten om småföretagen; sänkt arbetsgivaravgift, 7,45 procent, "Mini-LAS där turodningsreglerna tas bort för företag under tio anställda, a-kassan förstärks till 80 procent under de första tre månaderna ngn är arbetslös.
En utvärdering skall ske av EMU innan centern tar ngt ställningstagande i frågan. Det fanns krav på att det skulle ske kommande mandatperiod, men det röstades ned och här tror jag att jag verkligen påverkade. På samma sätt drev jag på för att beslut om EMU skall tas på en centerstämma och ingen annan stans. Inga fler uppifrån beslut som om kärnkraften...
FRA-debatten var hetsig och känslig. Det ble nej till att riva upp FRA-lagen men det blev en definitiv framgång för de yngre centerpartisterna i CUF med argumenmten i frågan, öppenhet, yttrandefrihet, integritet. Och det blev beslut om att grundlagsskydda de nya medierna som vi också motionerat om från Värmdö.
Min motion om spårbilar med förslag om en statlig utredning och pengar för förprojektering var bifallen redan före stämman. Åsa Torstensson och regeringen hade redan lagt förslag om en särskild utredning om spårbilar med förre SIKA generaldirektören Kjell Dahlström som utredare och pengar från Banverket. Lysande.

För övrigt hann jag hem i går för att träffa Sussilull och Sussilo. Hur kan man bli så mycket större, nyfiknare och vackrare på tre dagar? Emma och jag hann med fyra pussel.

onsdag 6 maj 2009

Bra om centern inför stämman
Bra om centern inför stämman och bra centerförslag om näringspolitiken med en flexiblare men samtidigt tryggare arbetsmarknadspolitik med 80 procents a-kassa de första tre månaderna. Som i Danmark med flexicurity men ändå med svensk knorr med "mini-las" där statsregleringen ersätts av överenskommelser mellan parterna. En minskning av den del av arbetsgivaravgiften som kallas den särskilda löneavgiften på 7,49 procent för egenföretagare är ett bra steg. Avdrag på skatten för satsning på småföretag skall öka människors vilja att satsa och investera. Fler anställda skall undantas vid uppsägning än i dag, eller max 10 personer om företaget har 50 anställda.
Tror aldrig jag någonsin läst en så positiv ledare om centerpartiet i SvD.

Nej till telekompaketet
Det blev EU-parlamentets beslut i dag enligt redion. Det är inte riktigt sant, men eftersom det blev nej i slutvoteringen om hela paketet så blir det nu förhandlingar mellan regeringarna och EU-parlamentet och ett nytt förslag, troligen först efter EU-valet och med det nya parlamentet på plats. Rättssäkerheten måste värnas, integriteten och yttrandefriheten. Får inte råda ngt tvivel och det gjorde det i den kompsomiss som nu avvisats. Liberalerna, miljöpartiet och vänstern röstade ner förslaget och det var bra, eftersom det gör det lite svårare för Piratpartiet att slå sig fram till förhandlingsborden - ett parti med ett bra programområde men 100-talet helt vita.

För övrigt har jag just kommit hem från Emma och Susilull och Siusilo som nu fick mat med Åsa dubbelmatande. Jag tycker dom blir större för varje dag. Nu skrattar dom också åt gubben...
I morgon åker jag till centerstämman i Örebro och då blir det nog några dagars tystnad på bloggen om jag inte tar det från mobilen...

tisdag 5 maj 2009

Klimat energi och miljö viktigast i EU-valet
Ja, så säger svenska folket om man skall tro DN:s sammanställning av rangordningen av frågor i EU-valet. Och det verkar gälla alla partier där tre partiers väljare har frågan på första plats c, mp, s och de fyra övriga m, fp, kd och v har den på andra plats. Varför är inte junilistan med i undersökningen? Bör man inte ta med partier som sitter i EU-parlamentet?
Detta ger centern en god chans att hålla sig framme. Lena Ek och Håkan Larsson kan frågorna och för ut dem bra.
Att det blir dessa frågor som toppar är inte bara bra, det är också rätt eftersom alla frågorna är gränsöverskridande och det just är på dessa områden som EU-samarbetet behövs och kan ge resultat. Det gäller främst klimat aoch miljö. På energiområdet får man vara försiktigare. Varje land skall naturligtvis själv bestämma energipolitiken, men följderna av den, med utsläpp som försurning och koldioxid är ju gränsöverskridande.
Precis detta talade vi om på ett seminarium i regi av kommunens Framtids- och klimatberedning som jag just kom hem i från. Kunde varit mer folk, men föreläsarna Pella Thiel från Naturskyddsföreningen och Carin Voltaire som talade om avfallsfrågor var mycket engagerade - liksom deltagarna.

Tjeckien kan säga nej till Lissabonfördraget
I morgon skall senaten i Tjeckiens parlament rösta om Lissabonfördraget. Det ser ut som om Tjeckien verkligen har förstått vilken maktöverföring det handlar om. De nationella parlamenten är de stora förlorarna. EU:s makt ökar inom alla instuationer, inom fler områden, genom ökad överstatlighet och genom minskad vetorrätt. De små staterna förlorar inflytande till de stora.

För övrigt skall jag hem till Emma och flickorna ett tag i morgon efter ett möte med Visit Skärgården om turismen. På torsdag morgon 07.07 båker jag till Örebro och träffar Banverket om spårbilar för att sedan ila vidare till öppnandet av centerstämman. Roligt nästam jämt...

måndag 4 maj 2009

Margot Wallström berömmer regeringen
Ett något överraskande besked kommer nu från Margot Wallström som tycker att regeringen Reinfelt skött EU-arbetet bättre än regeringen Persson. Reinfelts regering "har tagit för sig mer" och varit mer intresserade och engagerade låter det. Inte så överraskande åndå kanske med tanke på relationerna mellan Margot Wallström och Göran Persson. Wallström fick ju inte säga så mycket när dom skulle vara ett radarpar i riksdagsvalet för 10 år sedan och det har hon inte glömt.

Klimatneutralt landsting
har varit inne på landstingsgruppen och diskuterat miljöprogram, trafik, vårdval och skärgårdsfrågor inför landstinget den 12 maj. Jag informerade förstås om de positiva signalerna från regeringen om spårbilar med förre generaldirektören för SIKA Kjell Dahlströms spårbilsutrednidng och näringsdepartementet och Banverkets satsning på att få fram en( eller flera) pilotbarnor i Sverige. Mycket roligt. Skall ta upp det på centerstämman i Örebro i veckan.
En riktig satsning nu under hösten och fram till valet är att ta fram ett miljö- och klimatprogram för ett långsiktigt hållbart och klimatneutralt landsting som täcker allt från trafik, regionplanering och sjukvård.

För övrigt har jag varit och hälsat på Sussilull och Sussilo eller Sara och Hanna och hjälpt
Åsa bada dem i dag "i diskhon" på diskbänken. Och inte ett skrik. Dom tyckte det var jätteskönt...Snart simmar dom Vansbrosim med mig....

söndag 3 maj 2009

Media spottar upp sig i EU-valet
Det verkar som om diskussionen om det låga valdeltagandet sedan 1979 då ett direktvalt EU-parlament bildades har satt lite positiv press på media. Det är roligt. I dag har DN flera sidor med vad våra 19 (inte alla) EU-parlamentariker har gjort och vad dom arbetat med. Jag vet att det presenteras massor med förslag, raporter, pressinfo som aldrig kommer den svenska väljaren till del. I dag kan man läsa bloggar och Hemsidor men det är inte riktigt samma sak att måsta leta upp info som att få det lätt tillgängligt i press, radio och TV. Här har svenska media mycket att lära av Finland, Danmark Tyskland och många andra EU-länder.

i SvD finns en intressant sammanställning om framtiden. Det handlar om småpartierna i EU-parlamentsvalet i Sverige, som Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt Initiativ.
Skall man tro SvD så har alla en god chans att komma in. Nej, det tror inte jag.
Det blir i ordningen Pp, Sd och Fi. Tror nog at Fi är helt chanslöst. Vänstern tar dom rösterna.
Roligt ändå med lite nya partier. Piratpartiets stora insats kan vara att just få ungdomar att rösta. Bra nog.
Centern har många bra kandidater och Lena Ek syns bra i media, men jag lägger min röst på en konstruktiv EU-kritiker som Håkan Larsson.

I går åt vi en trevlig middag på en italiensk restaurang med Kristoffer i stan och i dag skulle vi äta med Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna, men så fick Micke ont i magen och vi får äta sistaaprilrester själva....

lördag 2 maj 2009

Positiv mediakritik från s förstamaj
Det måste man nog säga att kommenterarna från media var i huvudsak positiva om s och första maj. Mona och Wanja fick stort utrymme om offensivt, många egna förslag och nu ser vi framåt efter AMF krisen. Det tycker också jag men det blir alldeles för mycket fokus på toppfigurerna och för lite på rörelsen i övrigt. Hur sänkta skatter för pensionärer, höjd a-kassa, högre sjukförsäkring och ökade satsningar - alltså mer än regeringen - på utbilddning och jobb skall betalas sa man inget om. Skattehöjningar på 30-50-70 mrdr? Vilka grupper skall betala det? Och när? Sa man inget om heller.
Det är då problemen visar sig.

Lissabonfördraget faller i Tjeckien?
Så kan det faktiskt bli om senaten på onsdag röstar nej till förslaget. Det verkar som om tjeckiens politiker och tjänstemän verkligen har läst förslaget som överför oerhört mycket mer inflytande till EU. Mer makt till alla EU-institutioner, rådet , med egen ordförande, kommissionen med stärkt ordförande, parlamentet med mycket utökad lagstiftningsinflytande och inte minst EU-domstolen som blir den verkliga makthavaren när fördraget skall tolkas. De små ländernas makg som Sverige och Tjeckien minskar. Det har tjeckerna observerat, men det verkar inte den svenska regeringen ha gjort eller så hoppas man att det inte skall märkas...

I övrigt lyser vårsolen och Sonja och jag har precis varit ute och joggat och plockat lite vitsippor. Nu åker vi in till kristoffer i staden och går runt lite i Hagaparken, men först skall jag läsa lite stämmohandlingar till c-stämman nästa vecka i Örebro.

fredag 1 maj 2009

Mona och Wanja i blåsväder
Det var blandade budskap på s-demonstrationerna i dag under 1 maj. Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin fick ris och ros på sina framträdanden. Mediadrevet fortsätter när det går bakåt för s. Lite för mycket fokus på siffror och kritik i stället för förslag. Ändå kom det fram två mycket tunga förslag från s om samma villkor för pensionärerna som för vi som jobbar och högre a-kassa. Bra. Det är två plumpar i Alliansregeringens arbete. Och det är rätt fokus från s. Men och där kommer problemet. Vad kostar det? 30-40-50 miljarer och det blir skattehöjningar för alla med höjd inkomstskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och.... Rätt tänkt men det är bara halva svaret. Den andra halvan med skattehöjningar höll man tyst om och det drabbar samma grupper som man vill slå vakt om.

Hemmestakören firar Valborg
Som vanligt efter sådär 35 år firar Hemmestakören Valborg hos Sonja och mig på Backvägen i Hemmesta. Roligt att 15-17 grannar och vänner kommer och firar vårens ankomst med sill och gott och sång och vårvisor och den vanliga frågesporten med 12 svåra frågor i en tipspromendad i skogen. Detta år med Italienskt tema, efter körens resa till Toscana i höstas,
Vem mördade Caesar? Vad ligger mest norrut av Rimini, Florens och San Marino? När blev Italien ett enat land? Ja, vad säger ni? Vi tömde ut vishäftet och en och annan vinflaska och det är lika roligt varje gång. Vänner är viktigt, fest är en del av livet och då släpper man loss och lyssnar på Lasse Bryntessons positiva vårtal på Sjöliden och lyssnar till kören. Som är bra men inte lika bra som Hemmestakören förstås....