fredag 12 mars 2010

Ett riktigt och viktigt beslut om Turkiets folkmord
Jag arbetade mycket med den här frågan i EU-parlamentet för tio-femton år år sedan. Det handlade då om tullunionsavtalet mellan EU och Turkiet där jag röstade nej och många med mig. Det handlade också om hur Turkiet genom historien har förföljt och förtryckt kurder. Det var därför ett riktigt beslut av riksdagen och inget olyckligt beslut som vissa media och utrikesminister Carl Bildt uttrycker saken. De borgerliga politiker som röstade för beslutet har visat mod och röstat rätt.

Det begicks folkmord
mot armenier, kaldéer m fl, det är forskarna ense om. Att Turkiet kallar hem sin ambassadör är Turkiets sak.
Den amerikanska kongressens utrikesutskott antog också en resolution om folkmord med en rösts övervikt. Sveriges riksdag skall hedras.

Inga fossila bränslen i fordon om 20 år - säger Andreas Carlgren
Det är regeringens ambitiösa mål och det är en hög ambition som vi skall glädjas åt. Andra, som forskare vid Chalmers, tror att det inte går, men det får stå för dem. Andreas Carlgren, centern och regeringen skall ha kredit för sin ambition. Jag vill se Sverige som ett föregångsland för elbilen, plug-in bilar och hybrider, säger Andreas Carlgren och det är en politisk målsättning värd att på alla sätt stödja.

Han kunde ha tagit upp spårbilen också
där intresset nu ökar över hela världen. I USA, särskilt Californien, pågår nu en mycket positiv
utveckling i San José, Santa Cruz, LA Metro, Mountain View, Fresno, Winona i Minnesota, Ithaca i New York, Austin i Texas, Detroit i Michigan...

När USA bestämmer sig
för något då blir det fart. Just nu diskuteras i KOMPASS, det svenska Nätverkert för spårbilar att tillsammans med motsvarande rörelser i Indien, Arabemiraten, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Finland... skapa ett Compass International för att samordna satsningen på modern miljövänlig transportteknik.
Allt detta kommer att diskuteras inför och på den fjärde spårbilskonferensen i San José i oktober.
Jag arbetar nu för att på alla sätt få hit till Värmdö den spårbilsutställning som kan visa för allmänheten hur ett spårbilssystem kan se ut.

För övrigt har vi i KOMPASS, som nu har 17 kommuner som medlemmar, behandlat detta på vårt styrelsemöte. I infrastrukturproposition i april kommer regeringens förslag om en språbilsbana i Via Academica mellan KTH och Universitetet...

Inga kommentarer: