tisdag 16 mars 2010

Vänstern och extremhögern framåt i Franska regionvalen
Med närmare 12 procemt av rösterna gör extremhögern och Nationella fronten under Jean-Marie Le Pen comeback. Socialistpartiet gör det också med 29.5 procent inför andra omgången i regionvalen. President Sarkozys UMP fick bara 26.3 procent. Ett uselt resultat som visar att presidenten har svårigheter. Nu brukar väljarna rösta på "oppositionspartier" i kommun- och regionval, som inte betyder något för regeringen, men det är en tydlig värdmätare.
Precis som i Sverige ligger miljökoalitionen Europe & Écologique bra till ned 12,5 procent. Miljö, klimat, jobb, invandrare, välfärd är tunga frågor. Känns det igen...?

Alliansen förtätas...blockpolitiken stärks
Allians för Sverige blir Alliansen. En förtätning av samarbetet och en stärkt blockpolitik. Det underlättar att utkräva ansvar med två tydliga alternativ men det är förödande för de mindre partierna och alternativen som lätt kommer bort och trängs ut av de stora.
Nu kan vi inte ändra på det upplägget detta val men de ingående partierna måste våga presentera egna förslag, ta egna initiativ, göra egna utspel om inte politiken ständigt skall bli ett tvåfrontskrig.
Två fronter riskerar också att öka kritiken av motståndaren i stället för att föra fram den egna politiken. Gör mer själv och tala om det. Jobb, ekonomi, välfärd, klimat är bra valfrågor men för inte fram kärnkraften som någon räddare för klimatet...då blir Alliansen kortlivad.

Otroligt svängrum för Sverigedemokraterna
Det är inget dåligt utrymme Sverigedemokraterna får i SvD och DN. Första sidan med topprubrik och två helsidor inne i SvD och en helsida i DN. Det verkar vara en omvänd politik. Att tiga ihjäl har ersatts med att ställa ut. Men i deras fall är all publicitet positiv, särskilt om man talar om att många SD:are tidigare varit moderater, socialdemokrater, centerpartister, socialdemokrater...

För övrigt lyser solen, fåglarna kvittrar och livet leker...

Inga kommentarer: