onsdag 10 mars 2010

Ryssland har en annan maktkultur

De gamla oligarkerna, Peter de Store, kejsarna under, före och efter napoleontiden, kommunismen, där har Rysslands histora formats. En stark ledning, ett folk som följer och hyllar ledningen. Ryssland har en annan maktstruktur och är ingen demokrati i vår bemärkelse.

Bra med goda relationer
Det är bra att Sverie och regeringen Reinfeldt har goda relationer med Ryssland. Det skall vi eftersträva att ha med varje land. Men bristen på mänsliga rättigheter, Tjetjenien, Georgien visar i närtid stora problem. Rom, Berlin och Paris faller lite för lätt för ryska flörter, som just vill tala med ett land i taget i stället för med FN, EU och Europoarådet.
Håll öppet, men viss distans, fortsätt kritisera. Tycker Reinfeldts och Bildts besök faller ganska bra inom den ramen.

Står regeringen bakom EU:s valatafond?
Finansminister Anders Borg ställer sig bakaom förslaget om en valutafond i EU som skall kunna stödja euroländer som misskött sig. Han säger dock nej till att Sverige skall delta i fonden med finansiering. Det är ganska självklart eftersom vi inte är med i euron. Men vad säger regeringen? Vad säger centern?

Scandinavian Islands - med utmärkta utvecklingsmöjligheter för Värmdö
Deltog i går på Stockholmsmässan från Värmdö i en diskussion om turistprojektet Scandinavian Islands som går ut på att få utländska turister, främst från Tyskland, Nederländerna och Storbritannien att komma till skärgårdarna i Stockholm, Åland och Åboland.
Öppen Skärgård och Visit Skärgården är liksom Visit Värmdö växande intressenter kring skärgårdsturismen som har stora utvecklingsmöjligheter. Värmdö var den första kommun som gick med i Visit skärgården och nu kommer Haninge, Nynäshamn och andra skärgårdskommuner efter.
Bisse Alm och Karin Voltaire är engagerade och aktiva fronttjejer i detta arbete. Värmdös närngslivschef Lars Berlin är en annan.

För övrigt blir det en heldag med KOMPASS -styrelse på förmiddagen i Stockholm med upplägg av nästa Podcarkonferens i San José i Californien och samtal med regeringen, e-legitimation, överförmynderi, gruppmöte och kommunstyrelse...

Inga kommentarer: