söndag 21 mars 2010

Historieskrivning i avtalsrörelsen
Det skrivs historia i årets avtalsrörelse. Det är inte längre LO och Svenskt Näringsliv som är löneledande utan tjänstemannafacken i Unionen och Sveriges Ingenjörer. Det betyder att de gamla Sif och HTF tillsammans med ingenjörerna nu är löneledande, eller i vart fall avtalsledande...
Är det en tillfällighet eller är det en ny tid vi ser? Att LO tappat makt är det inte bara Wanja Lundby-Wedin som visat. Det kan var och en se på arbetsmarknaden hur industrijobben i Sverige minskar och jobb som tjänstemän och tekniker som konsulter, eller med service, it, data ökar. Det behöver inte vara fel.

Valrörelsen förstärker blockpolitiken
Det är ingen tvekan om att valrörelsen förstärker blockpolitiken. Visst, det blir lättare att utkräva ansvar som jag skrivit tidigare men mångfalden i partiväsende och värderingar hos väljarna minskar eller blir bara två...
Det leder till frågor om valsystemet som DN:s Johannes Åman diskuterar i dag i en underledare www.Dn.se.
Något nytt valsystem som i England med majoritetsval i enmansvalkretsar vill vi inte ha. Det skulle ytterligare förstärka blockpolitiken och minska intresset för partier till två. Och det skulle bli de två stora som blir vinnare. Alla mindre partier eller nya rörelser skulle för evigt dömas till förlorare. Det är inte att förnya utan att fördärva demokratin.

För övrigt hade vi ett trevligt födelsedagskalas för Åsa med alla barnen i går. Solen skiner och fåglarna kvittrar var det...Nu snöar det för fullt igen.

Inga kommentarer: