onsdag 31 mars 2010

Sänkt tjänstemoms - förslag från C och Mp
Centerns och miljöpartiets förslag om sänkt moms på tjänster, som restauranger är utmärkt. I dag får mat som tillagas och serveras på restaurang betala 25 procent i moms medan mat som säljs i livsmedelsaffären betalar 12 procent. En cateringfirma som säljer och serverar mat på begravningen får betala 25 procent moms medan om samma cateringfirma ställer maten vid dörren blir det 12 procent. Begravningssällskapet som skall betala den dyrare räkningen frågar sig naturligtvis varför...
Miljöpartiets sänkning med 13 miljarder vill vi nog syna i sömmarna. Centerns sänkning med 7 mdr är mer realistiskt.

Miljöpartiet får problem med trovärdigheten
och det på många sätt. Hur skall löftena i valmanifestet gå ihop. Det är massor med saker, många bra, som man vill göra men om finansieringen är det tyst. Fler miljöskatter, säger man men inte vilka och inte hur mycket. Antingen mörkar man eller så vet man inte eller så törs man inte säga för förhandlingarna med s och v återstår. Alla tre alternativen är katastrofala för ett parti som återkommer om friåret och vill att svenskarna skall jobba mindre...

Värmdö måste ställa krav på kollektivtrafiken
Det var de flesta eniga om när kollektivtrafikberedningen som centerpartiet drivit fram hade sitt första möte tillsammans med företrädare för SL. Vi måste säga att vi vill stärka och förbättra kollektivtrafiken och att vi vill ha spår. Det är bra med fler och snabbare bussar men det är spårbilar eller annan spårtrafik vi vill ha till Värmdö.
Vi kan också göra saker själv, som att öka och förbättra infartsparkeringarna, t,ex genom att bygga parkeringshus där man kan få bilservice och reparationer gjorda medan man lämnar in bilen.
Vi måste också bevaka bättre vad som händer på Slussen, Danvikstull, Stadsgården... Skurubron...

För övrigt var det första morgonen på länge som jag kunde springa i min egen skog...Jag kan nästan se snödrivorna smälta framför ögonen.

tisdag 30 mars 2010

MP:s valmanifest - mycket genomarbetat och bra
Miljöpartiets valmanifest som presenteras på http://dn.se/debatt är ett gediget arbete med många bra förslag. Det mesta kan jag skriva under på. En Green New Deal var jag först att använda på spårbilskonferensen i Ithaca och det har miljöpartiet nappat på. Men ordet är fritt så...Förvånar mig dock att inte mp talar om spårbilar när man nämner tåg, spårvagn, T- bana.
Är det Karin Svensson-Smiths motstånd som spökar? Sänkt arbetsgivaravgift för småföretag med 10 procent. Bra, och mycket välkommet bland småföretagarna. Kärnkraften skall avvecklas och Förbifarten skall stoppas. Bra.. men problemet...

..är s som vill något helt annat
Socialdemokraterna med facket kommer aldrig att gå med på att avveckla kärnkraften. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin tänker köra över Mp och V om Förbifarten. Vad säger Maria Wetterstrand om det? Och vad säger Yvonne Ruwaida i stadshuset som skrev så här i DN härområdet: "Om inte s avvisar Förbifarten kan vi omöjligen bilda regering med dem..."
Mp:s problem är s och trovärdigheten.

Fler somarjobb i Värmdö
Jag har i Alliansen tagit upp sommarjobben i Värmdö och också föreslagit en utökning. Det är viktigt för våra ungdomar och vi lovade det när frågan diskuterades inför sommaren förra året. På ksau ställde vi oss nu bakom en utökning från 257 000 kronor och 38 jobb förra sommaren till 557 00o kronor och 70 jobb denna sommar, samt extra satsningar inom socialatjänst och flyktingmottagning. Förslaget skall nu upp i ks den 14.4. Utmärkt.

För övrigt beslöt vi att utvidga byggkostnaden till 24 miljoner för gymnastikhallen i Grantomta men återremmitera upphandlingen av Grantomta för att mer understryka gestaltningen och också belysa alternativet med en arkitekttävling.

måndag 29 mars 2010

Västerleden eller Förbifart Stockholm - en miljö- och opinionsmässig katastrof
Det är tragiskt att behöva säga det men regeringens och centerns satsning på den 21 km långa motorvägen genom Andreas Carlgrens gamla hemtrakter på mälaröarna är en miljö och opinionsmässig katastrof. Att bygga en motorväg för bilar som kostar mer än 1 miljard per kilometer går aldrig att försvara utifrån ett miljö- och klimatperspektiv. Varför blir inte centerns miljö- och klimatpolitik trovärdig? Någon?

Vad kunde inte Stockholmsregionen fått för 28 miljarder
i modern miljövänlig kollektivtrafik, nya tvärspår, spårbilar, spårvagnar...
Mer är 1 miljard per kilometer motorväg i stället för 70 miljoner per kilometer spårbil...Vi hade fått tre varv spårbilsring runt hela Stockholm.

Och samma dag ett utmärkt förslag
från samma miljöminister om att stoppa toatömning till havs genom lagstiftning. Det borde ha kommit för länge sedan men utmärkt när det kommer. Starkt stöd från hela miljösverige med Naturskyddsföreningen, Naturvårrdsverket men nej från båtklubbarna. Båtägarna måste ta sitt ansvar även om förslaget blir svårt att kontrollera.
Hörde just på nyheterna att centerpartiet är det mest otydliga partiet i svensk politik... Vem blir förvånad?

Framtids- och klimatberedningen i Värmö
som drivits igenom av centerpartiet där jag varit ordförande har nu lämnat över sina förslag till ksau och vidare till ks och kf. Det handlar om en "Plan för hållbar utveckling" utifrån ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Tuffa miljö-, klimat- och energikrav på byggande, boende, transporter, industrier och hushåll. En lång lista konkreta förslag från medborgare, skolor, seminarier liksom ledamöter och tjänstemän i beredningen som nu skall behandlas i kommunens nämnder.
Sex partier är eniga. Ett parti ställde inte upp trots två års medverkan i arbetet - miljöpartiet.

För övrigt har vi i dag också beslutat att fördubbla resurserna för feriejobb för ungdomar i kommunen...

söndag 28 mars 2010

Alliansen valstartar med löften till pensionärerna
Det var ett väntat tema. Och det kom också när Alliansen hade valupptakt med alla partiledarna i Husqvarna. Fem miljarder mer till pensionärerna genom höjt grundavdrag. Det är bra och närmast helt nödvändigt.

Vår bäste valarbetare Thomas Östros
höjde omedelbart budet utan att nämna några siffror, men det troliga är att s återställer nivån skatt på arbete och skatt för pensionärer och det är det enda rätta svaret. Föreslår s det i sin budget bör Alliansen omedelbart lägga till den slant som behövs för att komma upp till samma nivå. Det är sådär 1,7 miljoner väljare det handlar om...

Och Sd höjer med 13 mdr
Också det partiet utan att vi vet något om finansieringen. I övrigt är det som väntat. Hårdare kvar på invandring, med begränsad asyl- och anhöriginvandring och skärpta krav på uppehållstillstånd. Kriminalpolitiken är det tredje området partiet prioriterar i valet. Straffen för grova brott skärps med livstidsstraff utan möjlighet till benådning. Omänskligt, men går säkert hem bland många "vanliga"...
Det är helt klart att att det är röster från socialdemokraterna man tar och vill ta med höjd a-kassa, höjda vårdnadsbidrag och höjda ersättningar i föräldraförsäkringen.

För övrigt rekommenderar jag filmen Avatar som Sonja och jag såg i går. En brysk påminnelse om vår livsstil och att det finns en värld utanför...

lördag 27 mars 2010

Mycket pengar -många röster - inte nödvändigtvis detsamma
Detta med tanke på valbudgetarna som presenteras i dag i www.dn.se . Att centerpartiet har den ojämförligt största valbudgeten i förhållande till vår storlek kan snarare bli en black om foten än något positivit. Centern har mer än sex gånger störe valbudget än miljöpartiet t.ex...
Centern skulle vinna mer på att kräva att den av riksdagen beslutade utredningen om partistöd blir verklighet och presenteras före valet...

Bra centerförslag om trygghet för företagare - positivt för Värmdö
Som kommunalråd i Värmdö är jag bl a ordf i Näringslivsrådet. Vi har över 4000 företagare varav ca hälften är ensamföretagare. Jag vet hur många som balanserar mellan en tidigare anställning och sitt företag. Arbetslöshet, sjukdom, byråkratin och, arbetsgivaravgifer är fyra vanliga problem.
Det är därför utmärkta förslag från centern och Maud Olofsson son nu presenteras, som att nyföretagare kan få a-kassa i två år efter det att företaget startades och att det sätts ett högkostnadsskydd för sjuklön. Mer sån´t.

Vi vill inte ha någon ekonomisk regering i EU
Vi vill inte ha någon EU-regering alls, men Lissabonfördraget och eurons haveri har underlättat både fördragsrättsliga och politiska beslut i riktning mot mer EU-makt på medborgarnas och medlemsstaternas bekostnad.
Se upp med den gråa musen EU-presidenten Herman Van Rompuy. Han har överstatligheten i blodet från det federala Belgien med Vallonien och Flandern och pratet om "en ekonomisk regering" kommer från honom. Bra att Gordon Brown, Donald Tusk och Fredrick Reinfeldt tar snabbt avstånd.

För övrigt skall Sonja och jag nu in till stan och "kultura" lite och kanske ta en öl med grabbarna. Björn Skiffs på Cirkus skall visst vara väldigt bra...

fredag 26 mars 2010

Annie Johansson - en bra "sidekick" till Maud Olofsson
Det är ett bra förslag att låta Annie Johansson vara frontfigur tillsammans med Maud Olofsson i valet och i första hand rikta sig till ungdomar. Annie och Fredrick Federley tog strid mot FRA och där vet vi att många ungdomar står för integritetskraven, som den gamla" generationen" inte riktigt förstår. För EU-positiv i min smak och det kan bli ett problem när euron nu går ner för räkning. Hon uttrycker sig enkelt och bör ägna mycket tid åt centerns förslag för att minska ungdomsarbetslösheten.

Tillfällig lättnad i Greklandskrisen.
Den fransk-tyska uppgörelsen om Grekland med IMF- och EU-lån som samlad kortsiktig lösning "i sista hand", som Angela Merkel tydligt understrukit, kan i viss mån återskapa lugnet i EU. I förlängningen kommer det inte att gå. Om förslagen om "en ekonomisk EU-regering" blir verklighet kommer överstatlighet om skatter, moms, arbetsmarknad och företgande att bli verklighet och då kommer vi att ta upp EU-strtiden igen.

Stabil väljaropinion med ett positivt undantag - Sd
Moderaterna håller ställningarna, miljöpartiet över tio procent igen, socialdemokraterna backar nästa två procent och och centern kvar runt fem. Det är telegramtexten i DN/Synovates opinionsmätning idag. Den stora, och statistiskt säkerställda förändringen är Sd:s minskning med 2 procent från 5.6 till 3.6, som jag själv har lite svårt att förstå. Kanske har de tidigare mätningarna generellt varit för höga...men roligt är det...

Bara sex kommuner i länet har rödgrönt samarbete - inte Värmdö
Det är kanske mer intressant. Och det är Mp som håller på sig och också har mest att vinna på att inte gå in i några rödgröna valallianser. På kommunnivå är närheten till varandra och väljarna större och många fler frågor är av "praktisk" karaktär vilket underlättar samarbete mellan partierna.
Oppositionsrådet Lars Bryntesson "vill inte utesluta samarbete med några partier" och det är precis vad som redan sker i Värmdö med kompromisser och uppgörelser. Nu senast om ombyggnaden av Skogsbo 2 och socialförvaltningens placering, om SL:s zonindelning och om inventering av kulturbyggnader. Inte sällan har centern aktivt medverkat...

För övrigt har Emma och jag byggt vår legostad i dag... och skall snart flytta in i vårt hus...

onsdag 24 mars 2010

Låt inte Kina stoppa öppenheten på nätet
Goggle gjorde ett misstag som 2006 tillät Kina censurer på nätet. Nu har Google tänkt om och styr över sökningar som görs i Kina till Hongkong. Kinas medborgare kan aldrig i längden förhindras från att få reda på vad som händer runt om i värden också i sitt eget land. Det är lika bra att den kinesiska ledningen inser det. Googles beslut är i den riktningen.

Utmärkt artikel på dn.se/debatt av Lena Ek
Lena EU är rapportör eller förhandlare i EU-parlamentet för Europa 2020-projektet som skall ersätta den misslyckade Lissabonstrategin. På DN debatt tar Lena upp fyra förslag för en uthållig framtidsstrategi som fokuserar på social och klimatsmart tillväxt. Det handlar om en breddning av tillväxtbegreppet som är mycket välkommet. Jag deltog tilsammans med Karl-Erik Olsson i den dåvarande Naturresurs-och miljökommittén och försökte få en ändring redan för 35 år sedan. Bättre kontroll och uppföljning, medlemsstater får int fuska med våra pengar - EU har inga egna pengar, allt kommer från dig och mig. Den inre marknaden skall fullbordas, mål skall efterlevas och folkvaldas kontroll ökas. Bra.

En annan c-artikel i går om förbättrat vårdval
Centerns landstingsråd Gustav Andersson, vice gruppledaren Kajsa Hansson och Tage Gripenstam, medlem i gruppstyrelsen föreslår på DN debatt i går att vårdvalet utvecklas och förbättras. Varje patient skall få ett eget vårdombud, ersättningsmodellerna skall mer utgå från vårdbehov, rätt att välja distriktssköterska och mer och bättre information till de vårsökande. Alla skall ha rätt till minst 15 minuters läkarbesök. En blocköverskridande enighet vore bäst, men då måste den fria etableringsrätten garanteras. Utmärkt.

För övrigt hoppas jag verkligen att de centerpartister som följt stämmobeslutet och motionerat om rätt för kommunerna att stoppa prospektering av uran står fast i riksdagen i dag...

tisdag 23 mars 2010

Gröna liberaler diskuterar spårbilar
Ett mycket intressant och roligt möte på riksdagen med Gröna Liberaler. En inbjudan från folkpartiets riksdagsgrupp som ville ha en presentation av spårbilar. Det var jag, som ordförande i KOMPASS, nätverket för spårbilar och Göran Tegnér, konsult på WSP. Han är och en av dem i Sverige som utrett, jämfört och beskrivit fördelarna med spårbilar jämfört med andra trafikslag som T-bana, bussar, spårvagn och vanlig privatbil.
Jag beskrev utvecklingen från mina första förslag i EU-parlamentet och tillsammans med dåvarande miljöministern och partiledaren Olof Johansson. Men frågan var inte mogen då i mitten på 1990-talet.

It, data, trängsel och klimatdebatt
har gjort frågan het. Vi kan inte fortsätta med bilen i igenkorkade städer i världen. Det är därför London/Heathrow, New Delhi, Californien, New York m fl letar efter ny modern miljövänlig transportteknik. Det är därför KOMPASS fått 17 kommuner i Sverige som medlemmar på två år. Det är därför som vi nu håller på att bilda ett COMPASS International inför spårbilskonferensen i San José i Californien i höst.
Mycket bra frågor och många kritiska också hos folkpartiet. Kommer folk verkligen acceptera spårbilar i stadsområdena och förorterna? Kan man klara kapaciteten? Varför händer inget i verkligheten?
Det är precis det som är på väg nu i regeringens vårproposition och den pilotbana som där kommer att föreslås, sannolikt runt Universitetet, Frescati, Tekniska högskolan och Karolinska sjukhuset i Stockholm.

För övrigt har jag förmodligen haft virus i datorn varför jag rensat, laddat om och inte riktigt hunnit med vad jag brukar...men också märkt hur beroende man blivit...

måndag 22 mars 2010

Obama är att gatulera
Sju presidenter och lika många försök att få igenom en sjukvårdsreform i USA. Nu ansluts över 30 miljoner amerikaner till något vi anser självklart i Sverige. Med 219 röster mot 212 fick han repesentanthuset med sig och det stärker Obama, redan en av USA:s bästa presidenter.

Men Sämre för Sarkozy
Det blev ett nytt bakslag för president Sarkozy i den andra omgången i regionalvalen i Frankrike. Socialisterna, ekologerna och kommunisterna vann med 54 procent mot UMP:s 36. Nationella fronten ligger på drygt 11 procent. Det stärker de rödgröna med socialistledaren Martine Aubry. Alsace är den enda region som högern nu har kvar...
Kan detta påverka Sverige också? Det är samma rödgröna koalition...

I morgon är det 30 år sedan folkomröstningen om kärnkraft
Och i år 2010 skulle kärnkraften vara avvecklad enligt alla tre linjerna. Olof Palme krossade demokratin och förstörde folkomröstningen med tre linjer, men alla skulle avveckla kärnkraften till 2010 även om linje 2 vann.
Om några dagar skall riksdagen rösta om att kunna bygga 12 nya reaktoer på samma plats som dagen. Ett nytt demokratiskt haveri. Jag hoppas det finns centerpartister som likt Ewa och Solveig står för centerns program sedan över trettio år att kärnkraften skall avvecklas.

EU-militariseringen oroar
skriver Urban Ahlin och Göran Färm, båda s på dagens Brännpunkt, svd.se/brannpunkt, men är samtidigt positiva till Lissabonfördraget där EU stärkts militärt. Varför läser man inte på...?

För övrigt skiner solen i dag igen och jag skall just lösa några överförmyndarfrågor

söndag 21 mars 2010

Historieskrivning i avtalsrörelsen
Det skrivs historia i årets avtalsrörelse. Det är inte längre LO och Svenskt Näringsliv som är löneledande utan tjänstemannafacken i Unionen och Sveriges Ingenjörer. Det betyder att de gamla Sif och HTF tillsammans med ingenjörerna nu är löneledande, eller i vart fall avtalsledande...
Är det en tillfällighet eller är det en ny tid vi ser? Att LO tappat makt är det inte bara Wanja Lundby-Wedin som visat. Det kan var och en se på arbetsmarknaden hur industrijobben i Sverige minskar och jobb som tjänstemän och tekniker som konsulter, eller med service, it, data ökar. Det behöver inte vara fel.

Valrörelsen förstärker blockpolitiken
Det är ingen tvekan om att valrörelsen förstärker blockpolitiken. Visst, det blir lättare att utkräva ansvar som jag skrivit tidigare men mångfalden i partiväsende och värderingar hos väljarna minskar eller blir bara två...
Det leder till frågor om valsystemet som DN:s Johannes Åman diskuterar i dag i en underledare www.Dn.se.
Något nytt valsystem som i England med majoritetsval i enmansvalkretsar vill vi inte ha. Det skulle ytterligare förstärka blockpolitiken och minska intresset för partier till två. Och det skulle bli de två stora som blir vinnare. Alla mindre partier eller nya rörelser skulle för evigt dömas till förlorare. Det är inte att förnya utan att fördärva demokratin.

För övrigt hade vi ett trevligt födelsedagskalas för Åsa med alla barnen i går. Solen skiner och fåglarna kvittrar var det...Nu snöar det för fullt igen.

lördag 20 mars 2010

Mona Sahlin - både person-och partiförtroende sviktar
Det är lite trist och inåtvänt att prata om personer och personfixering. Så gör DN/Synovate i dag och där har Mona Sahlin tappat från 31 till 26... och bara 11 procents stöd i en kolumn med rubriken "sina egna". Det är bättre att mäta partistöd. Men media lever sitt eget liv och jag hörde nyss hur Fredik Reinfeldt i lördagsintervjun nästan fick värja sig mot frågan varför han inte utnyttjat sitt så stora personförtroende i politiken...
Tobleronen och förslaget om strejkförbud för 20 år sedan finns kvar men Mona är ingen ledare säger DN, hon medlar. Är inte det vad en ledare gör hela atiden, mellan egna medlemmar, mellan eget parti och andra partier, mellan....
Det är ingen dålig ledaregenskap att vara en god medlare. Dra ner på personfoxeringen och ta fram innehållet i budskapet.

Mer rättvisa i sjukvården - bra initiativ från Alliansen
Utjämna skillnaderna i hur sjukvården nyttjas och används så att inte ekonomi och utbildning avgör vem som får bästa vården. Effektmål, redovisning, uppföljning och kontroll. Bra. Mer förebyggande hälsovård, mer friskvård, som motion. Gå vidare med vårdvalet och valfriheten men lägg in kriterier så att personer med stora behov kan kräva sin rätt och att inte bara snabba besök räknas. Likvärdig vård över hela landet.
Verkligen på tiden att Alliansen tar tag i frågor om jämlikhet, sociala och regionala skillnader, empati och känsla.

För övrigt skall vi nå gå till Emmas, Hannas och Saras mamma Åsa på 37-årskalas. Solen skiner, fåglarna kvittrar och flickorna blir bara vackrare och vackrare...

fredag 19 mars 2010

DN svamlar om Sverigedemokraterna
Dagens nyheter svamlar på http://DN.se/ledare okunnigt, obegripligt och oklokt om Sveridedemokraterna i dagens tidning. Det märks att det är innesittare som aldrig mött några rektorer eller aldrig varit ute på några debatter i skolor och aulor. Först säger man att det inte går att exkludera Sd, för de är företrädda i kommunerna. Sedan säger man skolorna kan låta bli att ta emot små partier och till sist säger man att Sd måste vara lika välkomna som andra partier.. oj oj
Så här gör en klok rektor som inte vill ha in Sd i skolan. Bjud in riksdagspartiernas ungdomsförbund till debatt och låt dem ha sina bokbord där. Så enkelt är det.

Kärnkraften är för dyr för kärnkraft...
Det är ett tungt argument som också andra är kärnkraftsmotståndare kan köpa. Hittills har ingen reaktor byggts utan statligt stöd. Regeringen föreslår att energibolagen skall kunna bygga ut kärnkraften, men utan statligt stöd. Dåligt förslag i sig men bra, för då blir det ingen kärnkraft.
Världens största bank Citigroup talar om en "oacceptabel risk" och "corporate killers", företagsdödare. Vattenfalls kärnkraftsprofessor Thomas Levert, talar om 25-35 öre per Kwh för nya reaktorer. Den brittiske professorn Stephen Thomas pekar på finska Olkiluoto som tre år försenad gått upp från 3 till 5.6 mrdr euro oc han räknar med en konstnad på 110 öre per Kwh.
Bra att centerns riksdagsgrupp bjudit in sakkunskapen som visar att kärnrkraften är död.

Utmärkt förslag om förenklade bygglov från Andreas Carlgren
Under förra mandatperioden var jag ordförande i miljö- och byggnämnden i Värmdö. Vi är en kommun som växer med 7-800 personer varje år och med 15.000 fritidshus, där ett par hundra permanentas varje år och där folk söker bygglov...
Vi har hundratals ärenden varje sammanträde och det är ett oerhört tryck på handläggare och förtroendevalda. Ett utmärkt förslag. Men säg lite om hur det skall gå till, Andreas. Är det vi i kommunerna som skall tredbubbla antalet bygglovshandläggare och kanske betala för det också? Eller...

Vi har redan hög kommunalskatt i Värmdö
Ja, vi har länets högsta med 20.28. Det räcker Andreas, vi vill inte ha mer. Vi måste ner. Det är dyrt att bygga skolor och förskolor och vi har en hög "statsskuld" - kommunskuld på uppemot två miljarder som vi måste beta ner, som kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö (m) säger i sina kommentarer i DN.

För övrigt börjar jag få fason på centerns nya intranät Centralen och skall nu skriva en liten visa till Åsas födelsedagskalas i morgon...

torsdag 18 mars 2010

EU-kritiska C-nätverket i intressant möte med Nils Lundgren
En mycket bra kväll med inledning av Nils Lindgren, Junilistan om EMU, eurokrisen och Grekland. Det har varit bra för Sverige att stå utanför EMU. Vi har haft högre tillväxt, lägre inflation, lägre ränta, stora bytesöverskott och stabil ekonomi. EMU-krisen med genemsam penningpolitik i länder med så olika förutsättningar förstärker skillnader i finanspolitiken,sa Nils Lundgren. Stabilitetspakten har inte fungerat. Grekland har fuskat med statistiken till EU. Spanien, Italien, Irland, Portugal har liknande problem.

Problemen leder alla i samma riktning.
Euron får inte krascha, då kraschar EU. Medlemsländerna måsts skjuta till pengar. Enklast sker det genom mer överstatlighet som den föreslagna EMF, den ekonomiska och monetära fonden, en EU-skatt eller troligare någon EU-oms. Böter, obligationslån, och en "ekonomisk regering" leder alla till ökad överstatlighet.
EU går framåt i kriser, sägs det. Framåt betyder mer gemensamma överstatliga regler, säger Nils Lundgren som var mycket intresserad av att arbeta med centern... kanske t.o.m med mer...

Centern måste möta upp med sitt krav på utvärdering
Centerpartiet är emot EMU och euron. Centern har tydligt krävt en samlad utvärdering av EMU och euron, för- och nackdelar innan några diskussioner förs om en ny folkomröstning som folkpartiet nu driver. Centerpartiet bör kräva en sådan utvärdering nästa gång Carl B Hamilton och Jan Björklund talar om en ny folkomkröstning. Självklart skall vi inte gå in i någonting som håller på att falla ihop....

Hemmesta Centrum måste fräschas upp
skriver jag i en insändare i Mitt i Värmdö. Frågan är vilket centrum i Värmdö som ser värst ut.... Anette skrev en insändare för ett tag sedan och krävde att köeländet i trafiken måste lösas innan några nya utbyggnader sker. Självklart. Köerna runt 8-tiden på morgonen upp från t.ex Hemmesta Dalväg där jag oh Sonja åker upp till Skärgårdsvägen är tröttande, försenande och olycksskapande.

Ny rondell vid Hemmesta centrum
med tunnel för fortgängare till bushållplatsen, breddning av Skärgårdsvägen, förlängd trefilslösning från Grisslinge är några förslag som bör prövas.
Sedan vill vi ha ett modernt, vackert, centrum, med låga hus,lägenheter, kontor affärer, service, infartsparkeringar och mera grönt med träd och planteringar. Ska de vara så svårt...

För övrigt skall Sami från Värmdö IT i Skogsbo nu komma hem till mig och rensa datorn från virus och bistå med lite annan service...

onsdag 17 mars 2010

Pessimism eller optimism om klimatmötet i Mexico - varför inte realism?
Hörde debatten på ekot i morse mellan miljöminister Andreas Carlgren och Maria Wetterstrand, Mp. Andreas beskriv svårigheterna med att få med Kina och USA på ett avtal i Mexico i slutet av året, men blev kanske alltför pressimistisk. Om inte USA och Kina är med så är inte EU med heller....Maria Wetterstrands försök att framställa sig som optimisten att oavsett vad USA och Kina gör så genomför vi och EU våra klimatlöften... var lite för ytliga och inte riktigt trovärdiga.
optimist eller pessimist? Varför inte realist och ta fram ett förslag som har har möjligheter att bli verklighet. Något för centern?

Grekland och euron också vårt problem, säger DN
i förlängningen är EU:s satsning på euron allas problem i ett Europa och en värld som är beroende av varandra. Men att som www.dn.se antyda att också svenska skattebetalare skall bistå Grekland är inte hållbart. Sverige är inte med i eurosamarbetet. Det som nu hänt Grekland var ett motiv för många att rösta nej i EMU-omröstningen 2003, dvs att euroländerna är för olika och andra får rycka in om euron får problem. Tycker Carl B Hamilton och folkpartiet att vi skall vara med och betala?

Ordna sommarjobb åt Värmdös ungdomar
På KLM i morgon kommer centerpartiet att ta upp frågan om sommarjobb för ungdomar i Värmdö. För ett år sedan diskuterades den frågan livligt. Ett antal jobb skapades men många fler kunde ha fått jobb om frågan kommit upp tidigare. Jag kommer därför att föreslå på KLM, kommunledningsmötet i morgon att ks tar upp frågan och ger Centrum för Arbete och Studier ett sådant uppdrag.

För övrigt skall EU-kritiska centernätverket i kväll diskutera EU:s framtid, eurokrisen mm med varandra och Nils Lundgren...

tisdag 16 mars 2010

Vänstern och extremhögern framåt i Franska regionvalen
Med närmare 12 procemt av rösterna gör extremhögern och Nationella fronten under Jean-Marie Le Pen comeback. Socialistpartiet gör det också med 29.5 procent inför andra omgången i regionvalen. President Sarkozys UMP fick bara 26.3 procent. Ett uselt resultat som visar att presidenten har svårigheter. Nu brukar väljarna rösta på "oppositionspartier" i kommun- och regionval, som inte betyder något för regeringen, men det är en tydlig värdmätare.
Precis som i Sverige ligger miljökoalitionen Europe & Écologique bra till ned 12,5 procent. Miljö, klimat, jobb, invandrare, välfärd är tunga frågor. Känns det igen...?

Alliansen förtätas...blockpolitiken stärks
Allians för Sverige blir Alliansen. En förtätning av samarbetet och en stärkt blockpolitik. Det underlättar att utkräva ansvar med två tydliga alternativ men det är förödande för de mindre partierna och alternativen som lätt kommer bort och trängs ut av de stora.
Nu kan vi inte ändra på det upplägget detta val men de ingående partierna måste våga presentera egna förslag, ta egna initiativ, göra egna utspel om inte politiken ständigt skall bli ett tvåfrontskrig.
Två fronter riskerar också att öka kritiken av motståndaren i stället för att föra fram den egna politiken. Gör mer själv och tala om det. Jobb, ekonomi, välfärd, klimat är bra valfrågor men för inte fram kärnkraften som någon räddare för klimatet...då blir Alliansen kortlivad.

Otroligt svängrum för Sverigedemokraterna
Det är inget dåligt utrymme Sverigedemokraterna får i SvD och DN. Första sidan med topprubrik och två helsidor inne i SvD och en helsida i DN. Det verkar vara en omvänd politik. Att tiga ihjäl har ersatts med att ställa ut. Men i deras fall är all publicitet positiv, särskilt om man talar om att många SD:are tidigare varit moderater, socialdemokrater, centerpartister, socialdemokrater...

För övrigt lyser solen, fåglarna kvittrar och livet leker...

måndag 15 mars 2010

Ingen Europeisk valutafond
Jag tycker det är väl lättvindigt att inrätta en Europeisk valutafond efter riktmärke från Internationella valutafonden. EU har ingen gemensam finanspolitik och skall inte had det. EU:s finansministrar diskuterar just nu saken i Bryssel. I första hand måste Grekland hjälpa sig själv, liksom andra länder med ekonomiska svårigheter, särskilt om de är självförvållade. I andra hand en tillfällig lösning med stöd i form av t.ex obligationslån som inte får bli prejudicerande. Det är i sådant fall Euro-länderna som skall bistå ekonomiskt och inga andra.
Börja med att kräva att alla skall följa stabilitetspaktens regler om underskott och statsskuld och glöm någon ny omröstning i Sverige

Rätt tänkt från fp om co2 skatter på drivmedelsutsläpp
Ännu bättre är att kalla det just för klimatpremie. Det är mer positivt och mer rakt på sak; en nybilspremie på 25 000 kronor för fordon som släpper ut mindre än 120 gram co2 per kilometer. Det bör centern och övriga Alliansen kunna ställa sig bakom. Etanol bör rymmas inom den ramen med en justering av dagens miljöpremie.

Centern och miljöpartiet -orginalet och kopian
Det är kopian som i dag har störst förtroende king frågor om klimat, energi och miljö. 39 procent har stort förtroende för Mp i klimatfrågan, enligt sifo, medan bara fyra procent har förtroende för centern. Det är kärnkraften, Vattenfall, skatten på handelsgödsel, Förbifart Stockholm, Köpenhamnsmötet...Tyvärr har det satt djupa spår.
Säg nej till nya kärnkraftverk innan en ordentlig utvärdering av satsningen på förnybar energi gjorts, ge nya ägardirektiv till Vattenfall på förnybar energi, satsa på miljövänliga spårbilar som ett komplement i kollektivtrafiken, föreslå en handlingsplan inför nästa klimatmöte i Mexico.

För övrigt har jag fått ägna en stor del av dagen åt ett datahaveri.. kom inte upp på nätet i morse, men en duktig småföretagare inom IT-branschen avhjälpte felet

söndag 14 mars 2010

Centern måste ta igen miljö, energi, klimat, jämställdhet och integritet
Det är några frågor där centern måste ta igen förlorade väljargrupper. Säg att det inte är aktuellt med någon prövning av nya kärnkraftverk nästa mandatperiod. Motivet bör vara att först utvärdera den stora satsnigen på vindkraft och andra alternativ. Det borde vi kunna få med Alliansen på, även folkpartiet. Ingen vill väl bygga ut mer el än nödvändigt. Hur var det nu...den sparade kilowattimmen är den mest effektiva....
Satsa på kvinnor och ungdomar. Driv kravet på jämställdhet med en man och en kvinna som förslag från alla nomineringskommittéer i bolag, organisationer och offentliga organ. Ger det inte resultat inom två år så blir det lagstiftning. Ta upp ungdomarnas krav på integritet, FRA, datalagring, terrorövervakning...

S har mycket större problem
där partiledaren har svårt med förtroendet och vänstern fått vetorätt i politiken. LO och Wanja Lundby-Wedin drar bara ner och Östros är Alliansens bästa valarbetare. Miljöpartiet vinner röster över hela landet, mest i storstäderna och allra mest i Stockholm.

Folkpartiet kommer med bra förslag om stöd till forskning och företagande
Det är utmärkt. Skatterabatt för utländska forskare och avdragsrätt för donationer till forskning. Det kan få företag att stanna i Sverige, stärka relationen mellan forskning, patent och företagande och locka hit forskare och nya företag inom nanoteknik, miljö, energi och klimat, tele och internet. När får vi t.ex vår första sammanträdestelefon där vi med en uppvikbar skärm kan konferera och se på varandra i grupp och enskilt mellan Stockholm, New Delhi och San José?

För övrigt har jag nyss matat Hanna och skall i väg för att slå Micke igen i söndagstennisen...

lördag 13 mars 2010

Att alltid ha en manlig och en kvinnlig kandidat...
kan vara ett sätt att undvika kvotering. Man kan tänka sig styrelser i bolag, organisationer, politiska organ där styrelsen förbinder sig att alltid ge sina nomineringskommittéer och valberedningar i uppdrag att föreslå både en manlig och en kvinnlig kandidat...
Vaför inte pröva den metoden någon tid för att undvika kvotering. Men om inte det fungerar...

Ett fortsatt Kyoto - lösning inför nästa klimatkonferens?
Jag är inte så säker på att det är en bra väg att gå tillbaka till Kyotoprotokollet, där USA står utanför, och försöka förlänga det. Att tänka sig det som "lösningen" inför nästa klimatkonferens i Mexico tror jag inte på. Nu när EU, FN, G77 och världens övriga länder letar sig fram till en process är det värt att pröva, men det naturliga steget är ett klimatavtal som omfattar alla världens länder.

Bra att Vattenfall säljer ut tyska stamnät
Stamnät skall inte ägas av samma bolag som producear el. Näten skall vara öppna för konkurrenter. Därför är det bra att Vattenfall säljer ut tyska stamnät för 8 miljarder kronor..
Tänk om Vattenfall hade haft lite förståelse för vilken oerhört kraftig opinion som finns i världen för förnybara energikällor. Då hade man sagt att alla de 8 miljarderna skall satsas på förnybart och vänt den negativa trenden för Vattenfall. Maud Olofsson och regeringen kan kanske ge en liten vink...

För övrigt kryper Hanna och Sara runt här hemma i helgen. Mamma har någon veckokurs och pappa och Emma är på födelsedagskalas hos Emmas kompis på dagis...Nu är det matdags.

fredag 12 mars 2010

Ett riktigt och viktigt beslut om Turkiets folkmord
Jag arbetade mycket med den här frågan i EU-parlamentet för tio-femton år år sedan. Det handlade då om tullunionsavtalet mellan EU och Turkiet där jag röstade nej och många med mig. Det handlade också om hur Turkiet genom historien har förföljt och förtryckt kurder. Det var därför ett riktigt beslut av riksdagen och inget olyckligt beslut som vissa media och utrikesminister Carl Bildt uttrycker saken. De borgerliga politiker som röstade för beslutet har visat mod och röstat rätt.

Det begicks folkmord
mot armenier, kaldéer m fl, det är forskarna ense om. Att Turkiet kallar hem sin ambassadör är Turkiets sak.
Den amerikanska kongressens utrikesutskott antog också en resolution om folkmord med en rösts övervikt. Sveriges riksdag skall hedras.

Inga fossila bränslen i fordon om 20 år - säger Andreas Carlgren
Det är regeringens ambitiösa mål och det är en hög ambition som vi skall glädjas åt. Andra, som forskare vid Chalmers, tror att det inte går, men det får stå för dem. Andreas Carlgren, centern och regeringen skall ha kredit för sin ambition. Jag vill se Sverige som ett föregångsland för elbilen, plug-in bilar och hybrider, säger Andreas Carlgren och det är en politisk målsättning värd att på alla sätt stödja.

Han kunde ha tagit upp spårbilen också
där intresset nu ökar över hela världen. I USA, särskilt Californien, pågår nu en mycket positiv
utveckling i San José, Santa Cruz, LA Metro, Mountain View, Fresno, Winona i Minnesota, Ithaca i New York, Austin i Texas, Detroit i Michigan...

När USA bestämmer sig
för något då blir det fart. Just nu diskuteras i KOMPASS, det svenska Nätverkert för spårbilar att tillsammans med motsvarande rörelser i Indien, Arabemiraten, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Finland... skapa ett Compass International för att samordna satsningen på modern miljövänlig transportteknik.
Allt detta kommer att diskuteras inför och på den fjärde spårbilskonferensen i San José i oktober.
Jag arbetar nu för att på alla sätt få hit till Värmdö den spårbilsutställning som kan visa för allmänheten hur ett spårbilssystem kan se ut.

För övrigt har vi i KOMPASS, som nu har 17 kommuner som medlemmar, behandlat detta på vårt styrelsemöte. I infrastrukturproposition i april kommer regeringens förslag om en språbilsbana i Via Academica mellan KTH och Universitetet...

torsdag 11 mars 2010

Björn von der Esch död - en konstruktiv EU-kritiker
Det är ett tråkigt besked. Jag har jobbat oerhört mycket med Björn under 15-20 år. En konstruktiv EU-kritiker, med stark känska för demokrati, tradition, ursprung och folkstyre. Jag minns mycket väl en av de allra första gångerna när han som moderat riksdagsman äntrade talarstolen på Nej till EUs kongress med centerpartister, miljöpartister, vänsterpartister och fristående EU-kritiker i början av 90-talet med stående ovationer. Han såg bristerna i EU-kratin och som ekonom kritiserade han euron som skulle införas i länder med alltför olika bakgrund och förutsättningar. Han fick rätt, det är precis vad kriserna i Grekland, Spanien, Portugal, Irland, Italien visar. Heder åt en sådan person.

Folkpartiet - både bra och dåligt i valet
Folkpartiets presentation av fem områden i valet är både bra och dåligt. Bra är obligatorisk a-kassa, hälften kvar av inkomsten, skattesänkningar och extra rut-avdrag för pensionärer. Dåligt är mera kärnkraft och förslag på en ny folkomröstning om euron. Det sista är väl inte så förnuftigt nu när euron skälver i hela sydeuropa.

Lång dags färd mot midnatt i kommunstyrelsen - från 17.00(grupp) till 00.20
Så var det då kommunstyrelse i Värmdö igen och en ny lång dags färd mot natt. Det var längesedan jag tittade på dagordningen och sa, det här kan väl inte ta mer än några timmar. Men jag vet att jag alltid har fel för det gör det. Först tar det 5-6 timmmar i kommunstyrelsens arbetsutskott, sedan tar det 6-7 timmar i kommunstyrelsen med samma frågor och samma diskussion, sedan tar det 3-4 timmar i kf- med repris på reprisen.
Snälla oppositionen, vad har vi ksau till. Lägg era förslag där, det är det som är meningen...Nu tog de första 4-5 ärendena om verksamhetsberättelse, hur socialkontoret skall sitta.. med ett otal ajourneringar lika många timmar....
Tur att inte medborgare längre orkar sitta och lyssna...Men ordföranden skall ha beröm för sitt tålamod...

För övrigt skall jag just iväg till A5 nu och möte med gruppledarna, där vi kanske byter några ord om det jag just skrivit...

onsdag 10 mars 2010

Ryssland har en annan maktkultur

De gamla oligarkerna, Peter de Store, kejsarna under, före och efter napoleontiden, kommunismen, där har Rysslands histora formats. En stark ledning, ett folk som följer och hyllar ledningen. Ryssland har en annan maktstruktur och är ingen demokrati i vår bemärkelse.

Bra med goda relationer
Det är bra att Sverie och regeringen Reinfeldt har goda relationer med Ryssland. Det skall vi eftersträva att ha med varje land. Men bristen på mänsliga rättigheter, Tjetjenien, Georgien visar i närtid stora problem. Rom, Berlin och Paris faller lite för lätt för ryska flörter, som just vill tala med ett land i taget i stället för med FN, EU och Europoarådet.
Håll öppet, men viss distans, fortsätt kritisera. Tycker Reinfeldts och Bildts besök faller ganska bra inom den ramen.

Står regeringen bakom EU:s valatafond?
Finansminister Anders Borg ställer sig bakaom förslaget om en valutafond i EU som skall kunna stödja euroländer som misskött sig. Han säger dock nej till att Sverige skall delta i fonden med finansiering. Det är ganska självklart eftersom vi inte är med i euron. Men vad säger regeringen? Vad säger centern?

Scandinavian Islands - med utmärkta utvecklingsmöjligheter för Värmdö
Deltog i går på Stockholmsmässan från Värmdö i en diskussion om turistprojektet Scandinavian Islands som går ut på att få utländska turister, främst från Tyskland, Nederländerna och Storbritannien att komma till skärgårdarna i Stockholm, Åland och Åboland.
Öppen Skärgård och Visit Skärgården är liksom Visit Värmdö växande intressenter kring skärgårdsturismen som har stora utvecklingsmöjligheter. Värmdö var den första kommun som gick med i Visit skärgården och nu kommer Haninge, Nynäshamn och andra skärgårdskommuner efter.
Bisse Alm och Karin Voltaire är engagerade och aktiva fronttjejer i detta arbete. Värmdös närngslivschef Lars Berlin är en annan.

För övrigt blir det en heldag med KOMPASS -styrelse på förmiddagen i Stockholm med upplägg av nästa Podcarkonferens i San José i Californien och samtal med regeringen, e-legitimation, överförmynderi, gruppmöte och kommunstyrelse...

tisdag 9 mars 2010

Det behövs fler företagare - kvinnor, män och unga
Regeringen har gjort bra saker t.ex ambassadörsprogrammet för kvinnliga företagare och en mängd jobbprogram för att öka antalet anställda i företagen. Men mer går att göra för att stödja nyföretagandet. Det är den bästa vägen att skapa nya jobb. Det handlar om att lättare komma i gång, att få stöd under den första tiden att skapa kontaktnät och uppbackning. Och det handlar om utbildning. Det måste börja redan i skolan. Det borde vara ett obligatoriskt ämne - Min framtid- eller vad som helst där ungdomar får lära sig att det inte bara handlar om att utbilda sig för att "får ett jobb" utan också utbildning för att bli egen företaqgare och skapa jobb.

Nya förslag mot en gemensam finanspolitik i EU...
Nu duggar förslagen tätt för mer finanspolitik och EUropeiska strukturåtgärder för att lösa euro-krisen. Stabilitetspakten har inte följts av euroländerna själva. Inte bara Italien, Portugal. Grekland och Spanien. Frankrike och Tyskland har också brutit mot stabilitetspaktens krav på max 3 procents budgetunderskott och max 6o procents statsskuld. Varför har inte EU följt upp sin egen lagstiftning?

En EUropeisk valutafond
Nu när den"inte fungerar" kommer förslagen på mer överstatlighet. Nu smids planer på en europeisk valutafond efter förebild från Internationella valutafonden. Då blir kanske nästa steg en "liten" medlemsavgift på någon liten procentandel av BNP till fonden och då är vi nära EU-skatter och en EU-stat...Är det någon som minns finansminister Gunnar Strängs förslag om en liten omsättningsskatt på ngn procent som absulut inte skulle höjas....

För övrigt är jag nu precis på väg till Scandinavian Islands monter på Stockholmsmässan och prata skärgårdsfrågor och företagande i Värmdö, Åland, Åboland...

måndag 8 mars 2010

Stoppa våldtäkter och...
Det är tragiskt att så mycket grymhet i världen drabbar kvinnor. Två förslag att backa upp på alla sätt i dagens media -den 8 mars på internationella kvinnodagen - är våld, övergrepp och våldtäkter under krig och satsningar på att minska antalet förlossningar med dödlig utgång för kvinnan, barnet, eller båda.
Förslaget i DN.se/debatt om att inrätta en kommission mot massvåldtäkter i väpnade konflikter är ett bra förslag. Det kan Sverige ta upp i EU och FN

...förlossningsdöd - Internationella kvinnodagen
Det andra förslaget finns också att läsa i dagens DN och handlar om RFSU:s kampanj mot mödradödlighet. Man blir mer än illa berörd av siffror som att i Niger dör en av sju gravida kvinnor, i Afghanistan en av åtta, i Sverige en av 17.400...Regeringen, oppositionen, Sverige, Gunilla Carlsson...Nu.

Frivilligt jämställdhetskontrakt för ökad jämställdhet
Fyra kvinnor från c,m,kd och fp föreslår i dag i SvD, svd.se/brannpunkt att privata, kommunala och statliga bolag skall uppmuntras att ingå frivilliga jämställdhetskontrakt med staten. Före4tag som skriver under kontrakten avger ett löfte om att verka för fler kvinnor i styrelserna. En bonus skulle kunna vara en morot. Bolag som lever upp till kontrakten skulle får göra ett extra skatteavdrag.
Visst,det är en möjlighet att gå fram morotsvägen. Men har det inte tagit väldigt lång tid redan.
Ok, ge bolagen några år men sedan är förslaget en lagreglering med kvotering...

Åsa Torstensson och regeringen vill öka resenärernas valfrihet
Öka konkurrensen i kollektivtrafiken, föreslår integrationsminister Åsa Torstensson på dagens SvD Brännpunkt , se ovan. Ett ökat utbud är bra men informationen måste öka för att resenärerna skall kunna se helheten. En särskild regional kollektivtrafikmyndighet kan vara svaret. Men ökar inte det byråkratin...eller?

För övrigt har framtids- och klimatberedningen nu enats om sitt förslag till ks och kf. En mycket positiv beredning där att partier, många skolelever och medborgare medverket. Ett stort medborgarmöte den 27 maj skall presentera och diskutera förslagen...

söndag 7 mars 2010

Vasaloppet - En klassiker i spåret
Det var länge sedan jag åkte.Tre gånger har det blivit, 1979, 1982 och 1983. Tider kring 7.45 och 8 tim. Hade lite otur med vallningen... det hör ju till att säga. Det var tio grader kallt på Mora hotell på kvällen där vi i Värmdö IF låg förlagda. "Det är någon som pinkar därute" sa min sänggranne på morgonen, men ingen reagerade. Inte förrän det stod klart att det var gud fader som snabbt ändrat sig och snön droppade från hotelltaket... Alla skulle valla om men bussen gick och jag hann bara valla om en skida...Med 2cm kottar och pinnar under ena skidan fram till Mångsbodarna kunde det inte bli någon rekordtid...
Nu åker Micke och jag tror att han precis åker i mål när detta skrivs på sådär kring 7 timmar.

Ingernationella kvinnodagen
Det har gått framåt sedan 1919, då kvinnlig rösträtt beslutades och lagen om att mannen hade rätt att upplösa äktenskapet om kvinnan inte var oskuld avskaffades....Framåt men inte fort och inte tillräckligt. Det är inte jämställd, i löner, i vardagen i utbildningen, i bolagsstyrelserna.
Har funderat muycket och är egentligen emot kvotering som lite nedvärderande, men hur länge skall vi vänta på att näringslivet självsanerar? Dags för en lag som tvingar börsbolagen att öka antalet kvinnor i bolagsstyrelserna.

Dumt av moderaterna att stoppa obligatorisk a-kassa
Ja, det var ett helt onödigt och dumt utspel. Dessutom i strid med löften i regeringsdeklarationen. Det är ingen trygghet att stå utanför a-kassan och ett problem att så många gör det.
Nu tycker både centern och folkpartiet att frågan skall upp i valrörelsen och kristdemokraterna hänvisar till en kommande utredning. Det skulle kännas friskt med ett mittenutspel...

För övrigt var det slutsålt på filmen Avatar i går kväll men vi gick på "Farsan" i stället, en rolig och lärande film om krocken mellan svenskar och invandrare och åt lite gott innan på söder...

lördag 6 mars 2010

Lissabonfördraget har redan havererat...
EU:s Lissabonfördrag skulle få slut på maktkampen mellan EU:s olika institutioner. Den har i stället fått ny fart där EU:s nya utrikesminister Catherine Ashton blivit en bricka i spelet mellan EU-kommissionen, som utser ambassadörer runt om i världen, och ministerrådet. Varför ska EU ha en utrikesadministration med 6000 medarbetare och 100-tals ambassadörer? EU skall ju inte vara någon stat...eller?

...och euron går på kryckor
därför att EU-staterna själva inte följer sin stabilitetspakt. Den antogs när euron infördes för att försöka täppa till luckan mellan att ha penningspolitik i EUropeiska centralbanken och finanspolitiken i medlemsländerna. Vi som röstade nej sa långt före folkomröstningen om EMU 2003 att detta leder till problem. Vi varnade för att när problem uppstår, för det gör det när länder har så olika förutsättningar, kommer krav på ökad överstatlighet med gemensam finanspolitik och EU-skatter. Vad var det vi sa....

Svagt av miljöpartiet att inte debattera med centern
Det var svagt av miljöpartiet att tacka nej till debatter med centern. Det hade varit roligt med debatter med mp. Jag hade gärna debatterat med Yvonne Blombäck....
"Det är moderaterna som är våra huvudmotståndare", säger mp som motiv för sitt nej. Det går väl att debattera med flera, särskilt partier som konkurrerar om samma väljare. Det hade varit roligt både för oss i partierna och väljarna....

För övrigt har jag just kört någon knapp mil på skidor i fantastisk vinterskrud med nysnö, sol och nio grader kallt och Sonja kört en liten annan bana....

fredag 5 mars 2010

Det är ruter i RUT
och ännu bättre kan det bli om centerns förslag om att det också skall omfatta it och data blir verklighet. Det är en kraftig för att inte säga nästan obestiglig uppförsbacke för oppositionen.
Så kommer det att bli i varenda fråga där oppositionen inte kan ena sig och man går på Lars Ohlys linje. Varför det? Jo för att han är tuffast och vet att det skall mycket, mycket till för Mona Sahlin att spräcka de rödgröna... för då är valet kört.


Att Göran Persson och Ylva Johansson
köper tjänster är närmast lite kuriosa. Varje person får leva med det system som majoriteten röstat fram. Tycker DN har riktigt träffande exempel i dag på ledarsidan. "Ingen kräver att den som röstade emot högertrafik skulle ha fortsatt att köra på vänster sida"... Ingen kräver att vi som röstade mot EU -medlemskap skall lämna Europa heller, kan jag tillägga.

Sibiriens metan hotar världens klimat...
Man blir mörkrädd när man läser i dagens DN om miljontals ton metan som sipprar upp från isen i Sibirien.
Metan är 20 ggr starkare än CO2. Ju mer isarna smälter av CO2-utsläppen ju mer metan sipprar ut. Något för IPCC att ta itu med direkt...

...Men vi glädjer oss åt regeringens satsning på vindkraft
Det är ett mycket välkommet besked med satsningen på en stor vindpark i Piteå kommun. Det kan med full effekt, efter 40-60 satsade miljarder, ge 8-12 Twh el per år. Det motsvarar 2-3 kärnkraftverk och blir ett starkt argument för att inte bygga ut kärnkraften.
Viktigt nu att utbyggnaden och processen blir folkligt förankrad med samebyarna och sker i samråd med kommun, länsstyrelse och medborgare i övrigt.
Andreas Carlgren är miljöminister....

För övrigt skall Sonja och jag nu åka in till stan, äta något gott och se på filmen Avatar...som jag har fått så många påstötningar om att "den måste ni....

torsdag 4 mars 2010

ROT, RUT och RIT -
Reparation, renhållnig, IT och nu talar Maud Olofsson också om flera hemtjänster som hopsättning av IKEA-möbler och rastning av hundar. Tycker nog att man skall vänta med de två sista men definitivt driva RIT, dvs hjälp med IT och dataservice. Det kan skapa många nya företag bland datakunniga ungdomar och ge god hjälp till många, särskilt äldre, som inte är så datakunniga.

Men vilket självmål
av oppositionen, vilken uppförsbacke för s i valet. Otroligt korkat, men tacksamt för särskilt centern. Och hörde jag rätt i går att man ville avskafta ROT-avdraget också....Låg och medelinkomsttagare är i majoritet bland nyttjarna, oppositionen har fel alltså. Det finns ett brett allmänt stöd. Fyra av tio s-sympatisörer stödjer avdraget.
Men använd inte nyttjarna Göran Persson och Ylva Johansson som argument. De talar för sig själv...leva som jag lär eller....

Stoppa EU:s datalagringsdirektiv - bra C-initiativ
Nu har regeringen en utmärkt möjlighet att stoppa EU:s datalagringsdirektiv. Den tyska författningsdomstolen har sagt att den tyska versionen strider mot EU-förslaget. Sverige har fällts i EU-domstolen för att vi inte har infört lagen. Att tvinga operarörer att lagra telefonsamtal, sms, mejl i minst sex månader....Nej, nej, nej, tala om övervakning och kontroll...
Och bra att centern säger stopp för införande och avvaktar EU-kommissionens översyn.

För övrigt är det nu dags att diskutera EU-kritiska Centernätverkets framtid, med mer EU-demokrati, bredare och mer positiva perspektiv den 17 mars på riksdagen med Sven Bergström, Håkan Larsson, Gunilla Hansson m fl. Roligt att Junilistans Nils Lundgren vill vara med...Kanske en Europasmedja.

onsdag 3 mars 2010

Ta radiojobbet Leijonborg - DN pratar smörja
Dagens ledare i DN har rubriken "Avstå Leijonborg". Det handlar om ordförande i Sveriges radio. DN räknar upp Leijonborgs meriter, inte minst på mediaområdet, hans intresse och engagemang men kommer till slutsatsen att "han precis som socialdemokraten Lars Engqvist står för nära den politiska makten". Dumheter då och dumheter nu. Kritiken mot Engqvist var mest att han var en av de många s-märkta som s utsåg gång på gång. DN pratar i nattmössan när man talar om avpoliticering. Men ordförande i Sveriges radio är ingen politisk uppgift, det är en samhällsuppgift och det kan förtroendevalda politiker om några skilja på.

Jordbrukspolitiken - EU:s ballast
Miljontals har talat om det, tusentals har försökt, jag också, men ingen har lyckats. Några förändringar med minskat prisstöd är allt. Det handlar om EU:s jordbrukspolitik. Sådär knappt hälften av EU:s budget går till jordbrukssubventioner. Den brittiske liberalen och EU-parlamentarikern George Lyon, som skall ta fram EU-parlamentets ståndpunkt inför förhandlingarna med EU-länderna tror inte på någon ändring heller. Har man Frankrike, Spanien, Portugal, Tyskland, Italien och Grekland.., etc emot sig är oddsen för ändring små. Det konstaterade Lena EK och Marit Paulsen i en presskonferens i Bryssel i går. Men stå på er. Aktivera konsumenter, fack, miljörörelsen och näringslivet.

EU-kritiska Centernätverket - mer framtid, demokrati och positivism
När jag ändå skriver om EU så skall EU-kritiska centernätverket ha årsmöte. Jag är fortfarande ordförande sedan många år efter Sven Bergström men nu måste vi hitta på något nytt. Vi måste ha en mer konstruktiv och positiv inriktning på vad vi vill med EUropa. EUropas framtid, EUropa i världen, demokratins EUropa... Kanske en tankesmedja.
Någon ny folkomröstning om euron tror jag inte ens Carl B Hamilton tror ligger nära förestående....

För övrigt skall jat nu ta bussen in till staden för ett KOMPASS möte om regeringens spårbilssatsning...

tisdag 2 mars 2010

RUT-debatt inget för Sahlin
Så fick vi då den väntade förklaringen på varför Luciano Austudillo debatterade mot Maud Olofson om RUT-avdraget i Agenda i söndags kväll. Mona Sahlin ville inte, dvs vågade inte, dvs visste inte vad hon skulle säga. För s-partiet har ingen linje. De har lika många linjer som mellan alla från oppositionen som nu deltgar i debatten. Socialdemokraterna har inget besked att lämna, säger DN i dagens ledare. Det är fel. S har massor med olika besked att lämna. Mona Sahlin visste inte vilken av linjerna hon skulle välja. Då var fegheten enda utvägen...

Och just som detta skrivs
sägs i ekot från s,v och mp att man ska avskaffa RUT-avdraget.... men inte vad som ska komma i stället. Och det är ungefär lika många låginkonsttagare som höginkomsttagare som utnyttjar bidraget, men mest medelinkomsttagare. Som folk i allmänhet alltså.
Bredda avdraget till fler tjänster som it, som kan skapa ännu fler nya jobb.

Aftonbladets United minds ger centern bara 3.9 procent
Det kanske inte är så många som litar på denna opinionsmätning, men den läggs naturligtvis till övriga mätningar med dåligt resultat och skapar bilden av ett parti med problem. Det är kanske också Aftonbladets syfte, men tyvärr är det också en verklighet. Mer landsbygd, decentralisering, miljö, klimat, energi, empati, interndemokrati, glesbygd och mindre kol, kärnkraft, utförsäkringar och GMO...bara några förslag.

Utmärkt artikel om vindkraft av Maud - men kärnkraften sänker
Det är en utmärkt artikel om satsning på vindkraft och förnybar energi. 2000 nya vindkraftverk på tio år är en kraftfull satsning som ger 10 Twh. Elcertificaten är ett bra system att nå förnybara energikällor. Men kärnkraften sänker....

För övrigt ska jag nu hem och skotta bort lite mer snö från garagetaket....

måndag 1 mars 2010

Haiti, Chile, Spanien, Portugal. Frankrike - naturen hämnas
Ja, vad är det som händer. Jorden regnar sönder, översvämmas, orkaner, jordskalv, torka, svält, fatigdom, död. Finns det något samband med vårt sätt att leva, miljön, energin, klimatet naturresurserna. Brukar vi naturen och jorden eller håller vi på att förbruka den och därmed oss själva? Världens forskare måste försöka ge oss ett svar.

Positivt nätverk för demokrati av riksdagsledamöter från alla partier
Det är roligt att se att riksdagsledamöter reagerar mot "verkstan för knapptryckning" som någon formulerat riksdagen. Riksdagen har tömts på makten, säger Anne-Marie Pålsson (m) som nu lämnar den efter åtta år. I mycket har hon rätt. Men hon nämnder inte den viktigaste orsaken: EU och den flod av EU-förordningar, direktiv och riktlinjer vi tvingas acceptera och där riksdagen och svenska folket körs över. Partipiskan ökar också när blockpolitiken härskar.

För övrigt skall jag nu till möte om översiktsplanen kring frågor om VA, energi och trafik