fredag 28 september 2012

EU:s budget blir större och Sveriges EU-avgift ökar
Det är precis vad som nu sker och vad som skett sedan Sveriges blev EU-medlem. EU-budgeten ökar för varje år. Bu vill EU-kommissionens ordförande Barroso öka den med 8 procent till 1000 miljarder euro eller 8500 miljarder kronor. Det är ofattbara belopp. Sveriges rabatt som vi förhandlade oss till vid medlemskapet vill kommissionen nu banta eller ta bort. Vår avgift kan bli en bra bit över 30 mdr och vi får tillbaka bara 12-13 av dessa. Banta EU-budgeten och respektera de undantag vi förhandlat oss fram till.

Ensamkommande flyktingbarn måste behandlas just som barn
Under min tid som överförmyndare tog vi hand om de första ensamkommande flyktingbarnen till Värmdö. De flesta hade oerhört hårda upplevelser bakom sig med krig, terror och ofta flera månaders resor genom många länder från Afghanistan, Somalia och Irak innan de kom till Sverige. Vi ordnade en flyktingförläggning på Lillsved som sedan flyttade till Hemmesta Jag som överförmyndare tillsatte så snabbt som möjligt en god man för barnen enligt föräldrabalken.

Många länder har mycket sämre förhållanden som Grekland, Italien och Cypern. Barnkonventionen måste gå före Dublinförordningen, dvs att man ska skickas tillbaka till det första flyktinglandet om man skulle emigrera till ett annat land. Den afghanske flyktingpojken ska få stanna i Sverige och inte återföras till Italien om det kan skada honom som person med risk för självmord. Bra Cecilia.

För övrigt ska jag nu in till dag två med landstingsledamöter från resten av Sverige.

Inga kommentarer: