söndag 9 september 2012

Livsbalans heter det när vi skapar ett samhälle där människan tas tillvara efter vad hon själv vill - äldre t.ex

Det är en intressant artikel idag på www.dn.se/debatt om hur vi tar tillvara våra äldre eller rättare hur vi inte gör det. Åldersdiskriminering alltså. Och slöseri med resurser som ger ett samhälle där många känner sig utanför och inte tycker att de behövs och blir ledsna. Det är ett hårt slag mot en människa som är fullt frisk och som vill jobba men inte får....Sverige placeras i botten när det gäller att ha äldre i arbete enligt en undersökning bland 30 000 arbetsgivare i 28 länder.

Jag säger inte att det är socialdemokraternas fel,
men att ha rätt att sluta jobba när man var 65 var en mänsklig rättighet som sedan blev en mänsklig skyldighet. Man kan förstå det hårda arbetslivet på en tung industri, i skogen eller på ett sågverk för 50-100 år sedan men så ser det inte ut idag. Och så har det aldrig varit i länder som USA, där ingen frågar om ålder. Sonjas systers man Louis är fortfarande domare i högsta domstolen i New York väl fyllda 85 år....Du är slut vid 65. Vem vill höra det. Då skulle jag ha varit det i fem år...

Jag vill skapa livsbalans
Det betyder att du ska ha rätt till ett jobb. Men du ska också ha rätt att jobba så mycket, eller så lite som du vill under livscykeln. Mycket efter utbildningen, när du vill ut och pröva arbetslivet. Mindre när du bildar familj och får barn. Mer igen när barnen flyger ut och sedan långsamt trappa ner så som du själv vill utan fyrkantiga samhällsregler.

För övrigt var det en intressant hearing i kyrkparken i Gustavsberg i går där Pella Thiel från Naturskyddsföreningen ställde frågor till en politikergrupp om "Omställning Värmdö". Hur ska vi klara framtiden med klimat, ,miljö, energi, jobb, och vardag. Jag talade om livsbalans där också som kan skapa balans också i naturen.

Inga kommentarer: