lördag 8 september 2012

Krisen 1992 och eurokrisen i dag: Sverige har rustat sig och ska inte rusta ner med euron
Jag minns krisen för 20 år sedan. Både politiskt med de 500 procenten ränta den 16 september 1992 och frisläppandet av kronan den 19.9. Och räkningarna på huset... Båda verkligheterna var en katastrof och jag undrade hur det skulle sluta. Det andra var en befrielse. Ingen ecykoppling längre, kronan flyter fritt. Sverige lade fast inflationsmål med stor enighet över blockgränserna och utgiftstakoch överskottsmål, där inte minst centerns Olof Johansson och Ingvar Carlsson samarbetade bra för Sveriges bästa.

Grekland och Spanien kan inte göra på samma sätt.
De har ingen egen valuta att släppa fri. De saknar egna pengar och de är helt fastbundna till vad EU och ECB erbjuder eller tvingar på är nog mer rätt. Ibland låter det i den svenska debatten som en stark krona skulle vara ett problem. Det finns exportsvårigheter men det är mycket bättre än alla andra alternativ och vi kan reglera det själv med räntesänkningar som Riksbanken gjorde häromdagen.

Därför gör Anders Borg alldeles rätt som säger nej till en europeisk "bankinspektion" och är skeptisk till planerna på en bankunion. Det är också Tysklands Wolfgang Schäuble.

Schäuble uttryckte sig också tydligt i går när han var på besök i Sverige tillsammans med A Borg. ECB-köpen av statsobligationer i Italien och Spanien är  "bara" en penningspolitisk affär och har inget med finanspolitik att göra, dvs att EU tar över budgetar och skatter och avgifter i medlemsländerna.

För övrigt ska jag snart till Gustavsberg och delta i en hearing om "Omställning Värmdö" som Naturskyddsföreningen m fl med den duktiga Pella Thiel arrangerar.

Inga kommentarer: