lördag 1 september 2012

EU-valet, eurokrisen och social ekonomi på bra centerseminarium i Stockholm
Det var ett bra seminarium med vår europaparlamentariker Kent Johansson som sedan ett år efterträtt Lena Ek och bland annat sitter i ekonomi- och industriutskottet, där jag också satt en gång.  Där diskuteras eurokrisen, jobben och ekonomin i EU. Nu arbetar man med EU:s budget 2014-2020. EU får inte bli en domstolsunion där EU-domstolen och juridiken tar över politiken sa, Kent bland annat.
Raymond Svensson lyfte upp civilsamhället, föreningslivet, kooperativa företag och den sociala ekonomin.

Martin Ådal kritiserade centraliseringen i EU
som nu i eurokrisens spår har ökat med Merkozy, och Merkholland. "tiden är inne för direktval av EU-ledarna" sa Martin, utan att utveckla närmare. Och vi ska vara glada att vi inte är ned i euron. Pär Granstedt däremot tyckte tvärtom.

Själv tog jag upp hur man överhuvudtaget ska få upp EUropafrågorna och eurokrisen till politisk diskussion.
Vem vet vad Kent Johansson gör i Bryssel? Vem vet vad de andra svenska EU-parlamentarikerna gör? Vet folk vilka det är? Var diskuteras EU-frågor i Sverige? EU-nämnden? Vem vet något om den? Media. Nej, inte som Finland, Danmark, Tyskland. Fler EU-beslut måst diskuteras i riksdagen.

Nästa EU-val är i juni 2014, tre månader före riksdags-, kommun- och landstingsvalen.
Centern ska tänka på det ock försöka få en sammahängande valrörelse med öppenhet, demokrati, minskad centralisering och överstatlighet, och och diskutera upphandling, få hit utländska studenter, miljövänliga transporter, mer gemenskapsbeslut, före majoritetsbeslut, hållbar utveckling, klinat, energi och miljö.
Där kan och ska EU fatta majoritetsbeslut. Vad ska EU göra och inte - är huvudfrågan.

Nu ska vi åka till Nora gård och köpa lite hemodlad sylt och saft och sedan blir det båtmässan i Gustavsberg

Inga kommentarer: