söndag 16 februari 2014

 Igen rolig läsning i dagens SvD/Sifo Alliansen måste byta väg. Vi i Centern måste vända oss mer till kärnväljarna med igenkännande, beröring och känsla.
Alliansen ligger 16,8 procent efter de rödgröna och det är mycket jämfört med inför valet 2010. Inget är omöjligt men det krävs något annat än det som varit. Reinfelds och Borgs artikel i svd/debatt i dag är ett sådant försök. Det är en tung artikel av stats- och finansministrarna som då kommer ut samma dag som M minskar med 2,6 procent ner till 22,8. Artikeln är "gammal" på det sättet att det är ekonomi, jobb och ansvar som är värderingarna, men den är helt ny om inriktningen. Vi är inne i ett skifte, "en ny fas". Man erkänner dagens underskott (bara det ) som ska ersättas med överskott, genom stopp på skattesänkningar och höjningar av tobak och alkoholskatter. Välfärden ska proriteras men jobb och ansvar ska vara kvar. En ny väg, men räcker det...?

Vi i centern måste återgå till kärnväljarna och vi behöver visa mer av beröring och känsla.
Här kommer några förslag jag tycker vi ska driva.
x Nej till euron och krav på formellt undantag från euron i en omförhandling med EU.
x Varför? Jo, euron har skapat mycket av det kaos, fattigdom, arbetslöshet och  minskade sammanhållning vi ser i EUropa i dag., med främlingsfientliga faschistpartier. EU-motståndet hänger ihop med eurokrisen och försämrad välfärd.
x Livsbalans i vardagen, med rätt att bestämma hur mycket och hur lite vi vill arbeta under olika perioder i livet
x Avveckla två kärnkraftverk under nästa mandatperiod
x Samhällstjänst i 6 månader för alla medborgare, kvinnor och män som ersättning för den avskaffade värnplikten.
För övrigt ska jag nu se på herrstafeten och väntar mig ett nytt g...sedan blir det EU-möte i Haninge med  Kent, Raymond med flera.  

Inga kommentarer: