måndag 10 februari 2014

Schweiz ja till att "stoppa massinvandringen" är ett utslag av den ökade främlingsfientligheten i EUropa -tragiskt för den fria rörligheten
Eftersom jag bott i Schweiz vet jag hur det ser ut, eller såg ut för 40 år sedan när vi bodde där. En stor andel invandrare, eller icke-Schweizare är italienare, fransmän och tuskar. Det är inte så konstigt med ett land  mitt i Europa. Inte med i EU, inte med i EES, men associerad i Schengensamarbetet med passfrihet.
Där kan problemen bli störst om Schweiz nu inför invandrar-, och asylkvoter med endast 50,3 procent för minskad invandring. EU kan att svara med samma mynt - och båda förlorar, för att inte tala om alla människor som förlorar.

Jag är faktiskt förvånad. Det finns inget Nationella Fronten, Gyllene gryning eller UKIP i Schweiz men det stora Folkpartiet SVP som i grunden är ett högerparti har påverkats av vindarna i övriga EUropa. Det finns en rädsla för för många människor i landet och i propagandan har SVT varnat för "en majoritet av utlänningar" om några tiotals år. Argumenten om att "ta våra jobb" och leva på "våra socialbidrag" har uppenbart fått fotfäste.

Det mest underliga är att Schweizarna är minst lika beroende av att få åka ut i EUropa som tvärtom i det avtal som finns med EU sedan 1999 och nu kan rivas upp. Frågan är hur stor påverkan folkomröstningen i Schweiz får på EU-valet. Risken är att de främligsfientliga partierna går framåt, vilket redan hörs på deras kommentarer.
För övrigt åker jag nu in till Samverkansråd med organisationerna som företräder personer med funktionsnedsätting, oj vilken lång beskrivning - eller handikapporganisationerna som man fick säga förut....

Inga kommentarer: